Ubat-ubatan yang tidak boleh diambil oleh pesakit penyakit jantung - GueSehat

Sekiranya Geng Sihat menghidap penyakit jantung dan mengambil ubat untuk penyakit itu, kemungkinan Geng Sihat harus mengelakkan mengambil ubat untuk merawat penyakit lain. Sebabnya, beberapa ubat boleh meningkatkan tekanan darah. Sementara itu, ubat-ubatan tertentu juga mengganggu kerja ubat untuk penyakit jantung. Jadi, Gang Sihat perlu berhati-hati dalam memilih ubat lain yang akan diambil sekiranya anda menghidap penyakit jantung. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ubat apa yang harus dielakkan, berikut adalah penjelasan!

Baca juga: Ubat-ubatan yang boleh disimpan oleh ibu dalam kotak ubat ketika hamil

Dadah Anti-Radang Nonsteroid (NSAID)

Anda boleh mendapatkan NSAID dari preskripsi doktor atau membelinya terus di farmasi. NSAID sering digunakan untuk menghilangkan rasa sakit atau merawat keradangan yang disebabkan oleh arthritis. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh diambil jika anda menghidap penyakit jantung.

Kelas ubat NSAID dapat membuat tubuh menahan cairan, sehingga mengganggu kerja ginjal, terutama jika anda mengambilnya dalam dos yang tinggi. Tahap tinggi cecair yang disimpan di dalam badan bersama dengan tekanan darah tinggi meningkatkan kerja jantung. NSAID juga meningkatkan risiko serangan jantung dan strok jika diambil dalam dos yang tinggi.

Beberapa NSAID termasuk:

  • Aspirin.
  • Ibuprofen (Motrin, Advil).
  • Naproxen (Aleve).

Biasanya, doktor akan memberikan ubat alternatif kepada penghidap penyakit jantung, seperti acetaminophen (tylenol). Anda juga perlu berhati-hati kerana sebilangan ubat di farmasi mempunyai NSAID sebagai salah satu bahan asas. Oleh itu, pastikan anda selalu memeriksa label ubat sebelum membelinya. Sementara itu, jika anda harus mengambil aspirin untuk mencegah serangan jantung atau strok, pastikan anda mengambil dos yang disyorkan oleh doktor anda.

Perubatan Batuk dan Demam

Banyak ubat batuk dan selsema mengandungi NSAID untuk menghilangkan rasa sakit. Di samping itu, banyak ubat batuk dan selesema mengandungi dekongestan, yang boleh membuat penyakit jantung menjadi lebih teruk. Sebabnya, dekongestan umumnya mempunyai beberapa kesan berbahaya untuk penyakit jantung, seperti:

  • Meningkatkan tekanan darah dan degupan jantung.
  • Mengganggu kerja ubat penyakit jantung.

Tanya doktor anda tentang alternatif yang lebih selamat untuk melegakan gejala demam, selesema, atau batuk anda.

Baca juga: Berhati-hati! Minum Susu Selepas Mengambil Ubat

Perubatan Migrain

Beberapa ubat untuk migrain juga mempunyai kesan penyempitan atau pengetatan saluran darah di kepala. Kesan ini melegakan migrain tetapi juga menyempitkan saluran darah ke seluruh badan. Ini dapat meningkatkan tekanan darah, bahkan ke tahap berbahaya. Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi (hipertensi) atau jenis penyakit jantung yang lain, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil ubat migrain atau sakit kepala yang teruk.

Ubat Berat Badan

Ubat untuk mengurangkan selera makan cenderung membahayakan keadaan orang yang mempunyai penyakit jantung. Ubat ini dapat meningkatkan tekanan darah dan meningkatkan kesan tekanan pada jantung. Ubat penurunan berat badan yang lain juga boleh menyebabkan masalah injap jantung. Oleh itu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sekiranya anda ingin mengambil ubat untuk menurunkan berat badan.

Petua untuk Mencegah Kesan Sampingan Dadah pada Penyakit Jantung

Pastikan sebarang ubat yang anda ambil selamat untuk penghidap penyakit jantung. Anda boleh melakukan perkara ini untuk mengelakkan:

  • Tuliskan sebarang ubat yang anda ambil, sama ada ubat yang berasal dari preskripsi doktor atau ubat yang dibeli di kaunter farmasi. Tunjukkan nota setiap kali anda berjumpa doktor.
  • Sentiasa baca label sebelum anda membeli ubat di farmasi. Pastikan ubat tersebut tidak mengandungi ubat lain yang boleh memburukkan lagi penyakit jantung.
  • Berunding dengan doktor anda sebelum anda membeli ubat farmasi, termasuk ubat herba, vitamin, dan makanan tambahan.
Baca juga: Perubatan Herba atau Perubatan Kimia, Mana Yang Lebih Baik?

Penjelasan di atas dapat membantu Geng Sihat yang menderita penyakit jantung untuk lebih berhati-hati dalam mengambil ubat. Penyakit jantung adalah penyakit kronik yang kondisinya dapat dipengaruhi oleh banyak perkara, termasuk dari ubat-ubatan yang dimakan. Oleh itu, adalah wajar bagi Geng Sihat untuk lebih berhati-hati dalam mengambil ubat lain. (UH / AS)

Sumber:

American Academy of Family Physicians. Ubat Tekanan Darah.

Persatuan Jantung Amerika. ''Perubatan Jantung Sekilas'', ''Ubat Selsema dan Selesema untuk Orang dengan Tekanan Darah Tinggi'', ''Interaksi Dadah dan Kesan Sampingan'', ''Kemungkinan kesan sampingan ubat-ubatan yang menurunkan tekanan darah'', ''Jadual Ubat Rujukan Pantas", dan ''Petua untuk Keselamatan Ubat.''

Institut Amalan Pengubatan Selamat. Nasihat Umum Penggunaan Ubat Selamat: Apa yang Boleh Anda Lakukan.

Ensiklopedia Perubatan Perpustakaan Negara. Ubat Sakit, Maklumat Dadah.

WebMD. Sakit Kepala Migrain: Gambaran Keseluruhan Topik. Mungkin. 2018.

Institut Nasional Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal: Rangkaian Maklumat kawalan berat badan. Ubat Preskripsi untuk Rawatan Obesiti.

Interaktif CNN. Kajian memberi amaran terhadap ubat migrain bagi pesakit penyakit jantung. Julai. 1998.