Bagaimana melakukan BSE - GueSehat

Baru-baru ini, Kesha Ratuliu memuat naik foto hasil ultrasound melalui Instagram peribadinya. Dalam salah satu kisah Instagramnya yang dimuat naik pada hari Ahad (23/2), dia mengatakan bahawa foto itu adalah hasil ultrasound payudara kanan yang disyaki sebagai tumor.

"Mengapa ada lingkaran hitam yang menurut anda janin? Ia adalah tumor / sista. Kenapa awak belum tahu? Kerana saya belum berjumpa doktor. Mengapa ia dikongsi dalam cerita? Kerana sebahagian besar ikut Saya seorang wanita. Jadi, saya ingin anda tahu bahawa 'BSE' itu penting, "tulis Kesha dalam salah satu muat naik cerita Instagramnya.

Namun, Kesha menambah bahawa menurut doktor radiologi, lingkaran hitam dari ultrasound diklasifikasikan sebagai jinak. "Tetapi saya tidak tahu apakah itu benar atau tidak kerana saya belum bertemu dengan pakar onkologi," tulis keponakan Mona Ratuliu.

Oleh itu, Kesha mahu pengikutnya di Instagram, terutama wanita, lebih peka melakukan pengesanan awal dan mengetahui cara melakukan BSE. "Berhati-hatilah dan jika anda menemui gumpalan dan sebagainya dengan segera periksa kepada doktor, "tambahnya.

Jadi, Bagaimana BSE?

Pelbagai cara boleh dilakukan untuk mengesan barah payudara lebih awal, mulai dari pemeriksaan payudara sendiri atau juga dikenal sebagai BSE hingga pemeriksaan ultrasound payudara biasa. Pemeriksaan diri secara rutin tentu dapat mempercepat pengesanan dan terapi barah payudara.

BSE boleh dilakukan dengan bantuan tangan, penglihatan, dan cermin sehingga pemeriksaan dapat dilakukan dengan teliti. Namun, menurut Kementerian Kesihatan, BSE perlu dilakukan pada waktu tertentu, yaitu tujuh hingga sepuluh hari setelah haid. Berikut adalah beberapa cara untuk melakukan BSE yang perlu anda ketahui!

1. Berdiri Lurus

Berdiri tegak dan perhatikan perubahan bentuk atau permukaan kulit payudara, bengkak, atau perubahan pada puting. Jangan risau jika bentuk payudara kanan dan kiri anda tidak sama kerana normal.

2. Angkat Kedua Lengan

Angkat tangan ke atas, bengkokkan siku dan letakkan tangan di belakang kepala. Tolak siku ke hadapan dan lihat atau periksa payudara. Selepas itu, tekan siku ke belakang dan perhatikan bentuk dan ukuran payudara anda.

3. Letakkan Kedua Tangan di Pinggang

Letakkan tangan anda di pinggang anda, kemudian condongkan bahu ke depan sehingga payudara anda jatuh ke bawah. Selepas itu, tolak siku ke hadapan dan ketatkan atau kencangkan otot dada anda.

4. Angkat Lengan Kiri

Angkat lengan kiri anda ke atas, bengkokkan siku sehingga tangan kiri anda memegang bahagian atas punggung anda. Dengan menggunakan hujung jari tangan kanan, sentuh dan tekan bahagian payudara, dan perhatikan semua bahagian payudara kiri ke kawasan ketiak. Lakukan pergerakan ke atas, gerakan bulat atau lurus dari tepi payudara ke puting, dan sebaliknya. Ulangi pergerakan yang sama pada payudara kanan.

5. Cubit Kedua Puting

Setelah mencubit, lihat dan perhatikan apakah ada pelepasan dari puting susu. Segera berjumpa doktor sekiranya ini berlaku.

6. Letakkan Bantal Di Bawah Bahu Kanan

Dalam keadaan berbaring atau berbaring, letakkan bantal di bawah bahu kanan. Angkat tangan ke atas. Perhatikan atau lihat payudara kanan dan lakukan tiga corak pergerakan seperti sebelumnya. Dengan menggunakan hujung jari anda, tekan seluruh payudara hingga ke kawasan ketiak.

Itulah enam cara untuk melakukan BSE. Sekiranya terdapat perubahan bentuk, keadaan, atau permukaan payudara, segera berjumpa doktor. Ayuh, cari doktor di sekitar anda dengan menggunakan ciri 'Direktori Doktor' yang terdapat di GueSehat.com!

Sumber:

Tribunnews. 2020. 5 Fakta Tentang Kesha Ratuliu, Telah Mengalami Kekerasan dari Mantannya, Kini Tumor Payudara Melemahkannya .

Impian. 2020. Fakta Ultrasound Kesha Ratuliu .

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. 2016. Enam Langkah BSE untuk Pengesanan Awal Kanser Payudara .

Saya sihat. 2016. Pengesanan Awal Kanser Payudara dengan BSE .