Bagaimana Prosedur Epidural Dilakukan - GueSehat.com

Apabila anda mendengar perkataan 'epidural', perkara pertama yang terlintas di fikiran adalah anestesia untuk wanita hamil. Walaupun benar, prosedur epidural sebenarnya bukan hanya untuk itu. Prosedur ini juga berfungsi untuk mengurangkan kesakitan semasa dan selepas pembedahan.

Selain itu, penggunaan suntikan epidural juga digunakan untuk merawat kesakitan yang teruk. Dengan epidural, rasa sakit dapat bertahan lebih lama, sementara pesakit masih dapat bergerak dan tetap sadar. Keradangan akar saraf akibat sakit kronik juga dapat dikurangkan berkat prosedur epidural.

Pelbagai Jenis Prosedur Epidural

Terdapat beberapa jenis prosedur epidural, iaitu:

  1. Blok Saraf Epidural (Blok Saraf Epidural)

Ini adalah prosedur epidural yang paling biasa. Jenis anestetik ini mungkin diberikan oleh doktor semasa pembedahan untuk mematikan saraf tunjang dan mencegah isyarat kesakitan sampai ke otak. Biasanya, prosedur ini mula berjalan hanya dalam 10 hingga 20 minit.

  1. Suntikan Epidural (Suntikan Epidural)

Beberapa suntikan epidural dilakukan dengan ubat yang berbeza, termasuk steroid, untuk mengurangkan rasa sakit dan radang di punggung, leher, lengan, atau kaki penderita.

Siapa yang Tidak Boleh Menggunakan Epidural?

Terdapat keadaan kesihatan tertentu yang menjadikan prosedur epidural membahayakan keselamatan mereka, seperti:

  • Alahan anestetik.
  • Mengalami masalah pembekuan darah.
  • Jangkitan.
  • Diabetes yang tidak terkawal.
  • Ubat-ubatan tertentu digunakan oleh pesakit.

Prosedur Epidural (Secara Umum)

Terdapat beberapa jenis suntikan steroid epidural, mengikut bahagian badan yang perlu dirawat. Suntikan di leher disebut suntikan epidural serviks, suntikan di punggung tengah adalah suntikan epidural toraks, dan suntikan di punggung bawah disebut suntikan epidural lumbar.

Setelah pesakit bersedia untuk suntikan steroid epidural, garis intravena (IV) akan diletakkan di salah satu urat. Pesakit boleh diberi ubat untuk menolong mereka berehat semasa prosedur. Pesakit kemudian akan diletakkan pada mesin sinar-X di atas penyokong sokongan, untuk membantu membuka ruang antara tulang di bahagian belakang.

X-ray akan diambil untuk mengesahkan tahap suntikan yang betul. Kulit akan dibersihkan dan disiapkan untuk suntikan. Kulit kemudian akan disuntik dengan ubat untuk mematikan kawasan tersebut.

Semasa Proses Suntikan Epidural

Setelah kawasan badan yang akan disuntik disiapkan dan mati rasa, doktor akan memasukkan jarum melalui kulit ke arah tulang belakang. Setelah jarum berada di tempat yang betul, sejumlah kecil pewarna dapat disuntik untuk mengesahkan kedudukan jarum pada sinar-X. Selepas ini, campuran ubat mati rasa dan steroid disuntik di ruang epidural. Jarum kemudian dikeluarkan dan pita lekapan diletakkan di atas kawasan yang disuntik.

Selepas Proses Suntikan Epidural

Lalu, apa yang berlaku setelah proses suntikan epidural dilakukan? Pesakit akan dibawa ke bilik pemulihan dan dipantau selama 1 jam berikutnya. Selepas itu, pesakit hanya boleh pulang atau dibawa ke bilik pesakit dalam sekiranya pesakit tersebut adalah wanita hamil. Berikut adalah perkara yang harus diingat oleh pesakit:

  • Pesakit harus berehat sepanjang hari.
  • Pesakit boleh makan dan minum tanpa sekatan.
  • Pesakit tidak boleh memandu atau mengendalikan mesin sekurang-kurangnya 12 jam selepas suntikan epidural.

Selama fasa ini, pesakit mungkin merasa mengantuk, kesemutan, dan mati rasa. Gejala ini adalah normal dan akan hilang sendiri pada keesokan harinya.

Risiko Prosedur Epidural

Suntikan steroid epidural umumnya sangat selamat, tetapi terdapat beberapa komplikasi yang jarang berlaku. Salah satu risiko yang paling biasa adalah bahawa jarum terlalu dalam dan menyebabkan lubang pada jarum dura, iaitu tisu yang mengelilingi saraf tunjang dan akar saraf. Apabila ini berlaku, cairan tulang belakang dapat keluar melalui bukaan dan menyebabkan sakit kepala.

Sakit kepala ini dapat diatasi dengan berbaring atau menggunakan implan tampalan darah. Tampalan Ia mengandungi darah yang diambil dari vena dan disuntik ke dalam dura. Darah membentuk segel di atas lubang dan mencegah cecair keluar.

Terdapat kes alergi yang jarang berlaku kerana epidural. Sekiranya ada, gejala termasuk gatal, penurunan tekanan darah, sesak nafas, dan bengkak. Di samping itu, kecederaan saraf boleh berlaku apabila jarum menusuk saraf tunjang atau akar saraf. Gejala termasuk mati rasa atau kesemutan untuk sementara waktu. Sekiranya pesakit mengalami satu atau lebih gejala di atas dan tidak hilang sehari selepas prosedur epidural, segera hubungi doktor untuk tindakan perubatan selanjutnya. (AS)

Sumber

WebMD: Apa itu Epidural?

Emedicinehealth: Suntikan Epidural Steroid