Bondan Winarno Meninggal Aneurisma Aortik

Orang ramai baru saja dikejutkan dengan kesedihan yang mendalam. Pakar kuliner dan wartawan kanan, Bondan H. Winarno, meninggal pada usia 67 tahun pada 09.05 WIB, Rabu 29 November 2017. Penyampai dan juga pemerhati dunia masakan yang terkenal dengan jargon khas "Pokok'e maknyusss!" itu, sentiasa kelihatan sihat, ramah, dan ceria.

Sikapnya membuat semua orang tidak menyangka bahawa dia telah didiagnosis menderita aneurisma aorta sejak tahun 2005. Memetik artikel yang ditulis di Jalansutra Facebook Group, Bondan Winarno menjalani 2 pembedahan sekaligus pada 27 September 2017, iaitu pembedahan penggantian injap aorta dan pembedahan aorta. dilebarkan. Banyak orang mendoakan pemulihannya selepas operasi, tetapi nasib mengatakan sebaliknya.

Jadi, apa itu aneurisma aorta? Lihat penjelasan berikut untuk mengetahui sebab, gejala, rawatan, dan gaya hidup yang disyorkan jika anda didiagnosis dengan penyakit yang menyerang saluran darah terbesar badan.

Baca juga: Penyebab Serangan Jantung dan Perbezaannya dengan Gagal Jantung

Mengenali Aneurisme Aortik

Aneurisma aorta adalah melemahkan dan membengkaknya dinding aorta kerana tekanan darah tinggi atau pengerasan arteri (aterosklerosis). Aorta terkenal membawa darah kaya oksigen dari jantung ke seluruh bahagian badan.

Walaupun aorta selalu bekerja keras dan tahan lama, tetapi ada kalanya dinding aorta dapat melemah dan menonjol, sehingga memicu aneurisma aorta. Penyakit ini boleh menyebabkan kebocoran yang menumpahkan darah ke dalam badan. Pada beberapa peringkat akut, penyakit aneurisma aorta boleh menyebabkan aorta pecah. Sekiranya aorta pecah, ia akan mencetuskan pendarahan serius, serangan jantung, kerosakan buah pinggang, strok, dan juga kematian.

Secara umum, dinding aorta sangat elastik, seperti yang dilaporkan oleh cardiosmart.org. Ia dapat meregangkan dan kemudian menyusut kembali apabila diperlukan, untuk menyesuaikan diri dengan aliran darah. Tetapi dalam beberapa masalah perubatan, seperti tekanan darah tinggi dan aterosklerosis, keanjalan ini juga melemahkan dinding arteri. Melemahnya dinding arteri ini dapat dialami seiring bertambahnya usia.

Baca juga: 8 Faktor Risiko Yang Menyebabkan Serangan Jantung

Jenis-jenis Aneurisma Aorta

Dilaporkan dari webmd.comTerdapat 2 jenis aneurisma aorta, iaitu:

 • Aneurisma aorta perut. Ini adalah jenis aneurisma aorta yang paling biasa. Penonjolan dinding aorta berlaku di kawasan perut.
 • Aneurisma aorta toraks.Dalam keadaan ini, dinding aorta lemah di dada.
Baca juga: Petua untuk Menjaga Kesihatan Jantung

Punca Aneurisma Aorta

Aneurisma aorta perut dan toraks mempunyai beberapa sebab, termasuk:

 1. Pengerasan arteri (aterosklerosis). Atherosclerosis adalah keradangan saluran darah manusia yang disebabkan oleh penumpukan plak atheromatous. Plak, yang berasal dari kolesterol, menempel pada dinding saluran darah dan menjadikannya lemah. Diperkirakan bahawa aterosklerosis menyebabkan perubahan pada lapisan dinding arteri, yang dapat mempengaruhi aliran oksigen dan nutrien ke tisu dinding aorta. Kerosakan tisu yang dihasilkan boleh menyebabkan perkembangan aneurisma. Selain menjadi penyebab utama aneurisma aorta, aterosklerosis juga sering menyebabkan penyakit jantung dan serangan jantung.
 2. Gangguan genetik. Kerentanan berlaku pada orang yang mempunyai sindrom Marfan, sindrom Ehlers-Danlos, atau penyakit lain yang diwarisi.
 3. Penuaan aorta secara semula jadi. Oleh kerana aorta menjadi kurang elastik dan kaku seiring bertambahnya usia, risiko mengembangkan aneurisma aorta perut meningkat.
 4. Jangkitan seperti sifilis dan endokarditis, serta jangkitan pada lapisan jantung, boleh menyebabkan aneurisma.
 5. Pukulan keras ke dada atau perut atau kemalangan jalan raya yang boleh membawa maut, boleh merosakkan aorta.
 6. Keradangan aorta dapat melemahkan dinding aorta.
 7. Tekanan darah tinggi. Hipertensi boleh memberi tekanan pada dinding aorta. Sekiranya dibiarkan selama bertahun-tahun, tekanan ini boleh mencetuskan distensi dinding saluran darah.
 8. Diabetes akut. Diabetes yang tidak terkawal dapat mencetuskan dan memperburuk keadaan aterosklerosis lebih awal, sehingga merosakkan saluran darah dan menjadikannya lemah.

Siapa yang Berisiko untuk Aneurisma Aorta?

Terdapat beberapa individu khas yang lebih berisiko untuk mengembangkan aneurisma aorta, termasuk:

 • Berumur lebih dari 65 tahun.
 • Lelaki.
 • Perokok.
 • Mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Terdapat sejarah aneurisma aorta dalam keluarga nuklear, seperti ibu bapa, saudara lelaki atau saudara perempuan.

Aneurisma aorta perut adalah 5 kali lebih biasa pada lelaki berbanding wanita. Di samping itu, melalui penyelidikan yang melibatkan 100 orang, diketahui bahawa aneurisma aorta berlaku pada sekitar 3 hingga 9 orang berusia lebih dari 50 tahun.

Gejala Aneurisma Aorta

Umumnya orang yang menderita aneurisma aorta, terutama aneurisma aorta toraks yang menyerang kawasan dada, tidak mengalami gejala awal. Tetapi gejala mula dikesan jika aneurisma menjadi lebih besar dan memberi tekanan pada organ sekitarnya. Sekiranya aneurisma aorta pecah atau pecah secara tiba-tiba, pesakit akan mengalami kesakitan yang teruk, penurunan tekanan darah yang melampau, dan tanda-tanda kejutan. Tanpa rawatan perubatan segera, ia boleh mengakibatkan kematian. Berikut adalah beberapa gejala yang dapat dikenali dalam aneurisma aorta.

Aneurisma aorta perut

 • Sakit perut. Gejala yang paling biasa dari aneurisma aorta perut adalah sakit perut atau ketidakselesaan yang datang dan pergi, atau menjadi berterusan.
 • Sakit di dada, perut, punggung bawah, atau pelvis (di atas ginjal), yang kadang-kadang memancar ke pangkal paha, punggung, atau kaki. Rasa sakit mungkin sengit, berdenyut-denyut, dan boleh berlangsung berjam-jam atau berhari-hari. Sakit perut pada amnya tidak dipengaruhi oleh pergerakan badan.
 • Sensasi berdenyut di perut.
 • Gejala "kaki sejuk" atau jari kaki hitam kebiruan. Keadaan ini cenderung berlaku jika aneurisma aorta perut menghasilkan bekuan darah yang pecah dan menyekat aliran darah ke kaki.
 • Demam diikuti dengan penurunan berat badan yang drastik. Petunjuk ini biasanya dikaitkan dengan aneurisma aorta radang.

Aneurisma aorta toraks

 • Sakit dada. Umumnya, gejala yang paling biasa digambarkan sebagai kesakitan yang sangat menusuk.
 • Sakit belakang.
 • Batuk atau sesak nafas jika aneurisma berada di kawasan paru-paru.
 • Serak.
 • Kesukaran atau kesakitan ketika menelan.
 • Gejala aneurisma aorta serupa dengan masalah lain yang menyebabkan sakit dada atau perut, seperti penyakit arteri koronari, refluks gastroesophageal (GERD), dan penyakit ulser peptik.

Ubat-ubatan dan Perubahan Gaya Hidup yang Perlu Dibuat Selepas Diagnosis

Apabila seseorang didiagnosis dengan aneurisma aorta, rawatan dan pemantauan perubatan yang ketat diperlukan, termasuk:

 • Lakukan pemeriksaan berkala. Doktor anda akan melakukan beberapa ujian rutin untuk memeriksa ukuran dan pertumbuhan aneurisma. Bercakap dengan doktor anda tentang berapa kerap anda perlu menjalani pemeriksaan perubatan.
 • Penjagaan rumah sangat sesuai untuk mencegah atau mengawal keadaan, seperti aterosklerosis dan tekanan darah tinggi, yang berpotensi untuk memicu lagi aneurisma aorta.
 • Berhenti merokok. Ubat dan kaunseling dapat membantu pesakit berhenti merokok selama-lamanya.
 • Mengawal tekanan darah tinggi. Untuk mengawal tekanan darah tinggi, makan diet rendah natrium, dan lakukan senaman secara berkala.
 • Mengawal kolesterol tinggi. Untuk mengawal kolesterol tinggi, makan makanan rendah lemak, rendah kolesterol dan bersenam secara teratur.
 • Pastikan berat badan anda stabil. Menurunkan berat badan tidak mungkin mengubah perjalanan aneurisma aorta, tetapi dapat menurunkan risiko komplikasi jika pesakit akhirnya memerlukan pembedahan.
 • Jadi aktif. Tanyakan kepada doktor anda apakah jenis dan jumlah latihan yang selamat untuk orang yang mengalami aneurisma aorta. Salah satu jenis senaman yang selamat adalah senamrobik. Cuba lakukan aktiviti yang meningkatkan degupan jantung anda. Bersenam sekurang-kurangnya 30 minit.
 • Mengamalkan diet yang sihat untuk jantung. Diet yang sihat untuk jantung merangkumi buah-buahan, sayur-sayuran, makanan berserat tinggi, makanan rendah lemak jenuh, bebas lemak trans, dan rendah kolesterol.

Rawatan

Ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi, seperti beta-blocker, dapat digunakan untuk memperlambat kadar pertumbuhan aneurisma aorta. Sekiranya anda mempunyai kolesterol tinggi, doktor anda mungkin menasihati pesakit untuk mengambil ubat-ubatan, seperti statin, untuk mengurangkan keparahan aneurisma aorta.

Cuba untuk tidak mengumpulkan kolesterol. Mempunyai kolesterol tinggi hanya akan meningkatkan risiko aterosklerosis, yang dapat memperburuk aneurisma aorta dan komplikasi, seperti penyakit arteri koronari dan strok.

Operasi

Aneurisma aorta perut

Pada lelaki, pembedahan biasanya disyorkan untuk aneurisma aorta perut yang telah berkembang hingga diameter 5.5 cm atau lebih. Pada wanita, prosedur pembedahan mungkin disarankan untuk aneurisma yang lebih kecil. Keputusan untuk memperbaiki aneurisma aorta lebih dipertimbangkan pada usia pesakit tua atau keadaan perubatan yang menjadikan pembedahan lebih berbahaya.

Terdapat dua prosedur yang disyorkan untuk aneurisma aorta:

 • Pembaikan operasi.
 • Pembaikan endovaskular.

Bercakap dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko setiap pilihan pembaikan untuk mendapatkan cadangan yang paling berkesan.

Aneurisma aorta toraks

Doktor anda akan mengesyorkan pembedahan untuk rawatan aneurisma aorta toraks, berdasarkan 3 pertimbangan:

 • Lokasi aneurisma aorta.
 • Saiz aneurisma.
 • Pembaikan mungkin disyorkan sekiranya aneurisma berdiameter 5.5 hingga 6 cm.
 • Sekiranya aneurisma aorta disebabkan oleh gangguan genetik, seperti sindrom Marfan.
 • Sekiranya pesakit memerlukan pembedahan jantung, seperti pembedahan penggantian injap jantung.

Untuk prosedur pilihan, pembedahan terbuka dan pembaikan endovaskular, tetap menjadi 2 pilihan untuk memperbaiki aneurisma aorta toraks.

Semoga maklumat ini dapat mendorong kita semua untuk mengamalkan gaya hidup sihat yang seimbang dari usia muda. Selamat tinggal, Encik Bondan Winarno. Terima kasih atas sumbangan dan minat anda yang luar biasa untuk dunia masakan Indonesia. (FY / AS)