Kelebihan Gym Otak untuk Kesihatan

senaman otak 1360 Sejak duduk di sekolah rendah, anda mungkin sering melakukan pergerakan gimnastik. Bermula dari kecergasan fizikal (SKJ), gimnastik poco-poco, aerobik atau pengakap. Seronok memikirkannya lagi. Walaupun menyeronokkan, rasanya anda biasa melakukan latihan seperti itu. Bagaimana dengan senaman otak? Adakah anda biasa juga? Otak sebagai pusat untuk mengawal semua aktiviti badan sangat penting untuk memastikannya sihat dan dapat berfungsi dengan baik. Untuk itu, salah satu cara untuk menjaga kesihatan otak adalah dengan melakukan latihan otak. Latihan otak adalah murah dan mudah dilakukan di mana sahaja. Latihan ini bertujuan untuk meningkatkan fokus, tumpuan dan keseimbangan kekuatan otak kanan dan kiri anda. Dengan melakukan senaman otak, anda dapat mengaktifkan bahagian otak dan mengoptimumkan fungsi otak, sehingga menimbulkan kelebihan latihan otak untuk kesihatan.

Bagi anda yang berminat untuk mencuba latihan otak, anda boleh mengikuti beberapa latihan otak di bawah:

  1. Pasang hujung jari kanan anda dengan hujung jari kiri anda di hadapan dada. Putar ibu jari ke kanan dan kiri secara serentak seperti gerakan mengayuh basikal. Lakukan secara bergantian menggunakan semua jari anda hingga ke jari kelingking. Setelah semua jari selesai, lakukan lagi dengan memutar ke arah yang bertentangan. Lakukan lebih cepat untuk melatih otak anda.
  2. Tangan kanan membentuk pistol dengan jari telunjuk runcing dan diletakkan di tengah telapak tangan kiri (kedudukan tangan kiri terbuka dengan jari terentang). Lakukan pergerakan ini secara bergantian dengan mengarahkan tangan kiri yang membentuk pistol ke tangan kanan dan sebagainya. Semakin lama anda mencuba, semakin cepat tempo.
  3. Letakkan tangan kanan anda di bahagian atas kepala anda dan tepuk rambut anda ke atas dan ke bawah sambil menggerakkan telapak tangan kiri anda di bahagian depan perut anda. Setelah beberapa lama menukar kedudukan ke sebaliknya. Sama seperti pergerakan sebelumnya, cuba buat pergerakan lebih pantas.
  4. Anda boleh melakukan pergerakan keempat ini dengan badan dalam keadaan duduk dengan tangan kanan dikepal dan diletakkan di paha kanan dan telapak tangan kiri diletakkan di paha kiri. Gerakkan serentak tangan kanan memukul paha kanan dan tangan kiri bergerak ke belakang dan ke atas paha kiri. Pergerakan ini dapat melatih daya tumpuan dan keseimbangan antara otak kanan dan kiri anda.
  5. Jari telunjuk kanan dan kiri menunjuk ke depan dan membuat gerakan bulat di jari telunjuk kiri dan gerakan persegi di jari telunjuk kanan. Selepas beberapa ketika, ganti jari telunjuk tangan kanan yang bergerak membentuk bulatan dan jari telunjuk tangan kiri yang membentuk segi empat sama.

Beberapa pergerakan mudah di atas yang boleh anda lakukan untuk melatih otak dan meningkatkan daya tumpuan dan ingatan supaya mereka dapat berfikir dengan lebih pantas dan dapat menangkap maklumat atau pengetahuan dengan baik. Lakukan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu secara berkala sehingga anda dapat merasakan hasil dan manfaat latihan otak untuk kesihatan.