penyebab bau perut berbau - guesehat.com

Secara amnya, orang tidak begitu mementingkan kebersihan pusar. Ini akan mengakibatkan kawasan sekitar pusar akan menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. ya! Jangan biarkan pusar Healthy Gang mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan, okey! Bau yang timbul kerana penumpukan kotoran dan kotoran. Tetapi ada beberapa perkara lain yang menyebabkan bau perut berbau busuk.

Kista urachal

Kista urachal ini muncul ketika pusar jarang dibersihkan. Kista ini dapat membentuk abses yang dipenuhi dengan nanah dan sel darah putih dan menyebabkan gejala, seperti sakit perut dan peningkatan suhu badan. Cecair di dalam abses akan mengeluarkan bau busuk yang akan membuat bau perut berbau.

Candidiasis

Kulat Candida albicans adalah penyebab kandidiasis. Pada bahagian perut, kulat ini menghasilkan tompok-tompok putih yang menyerupai keju kotej atau yogurt. Jangan bayangkan, geng! Pertumbuhan kulat ini sangat cepat dan tidak terkawal. Ini boleh terjadi pada seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah, kerana mereka tidak dapat mengekang pertumbuhan jamur.

Sepsis-septikemia

Sepsis-septicemia adalah cairan hijau kekuningan yang keluar dari perut buncit akibat tindikan. Tampak lebih bergaya, tetapi tindikan ini boleh menyebabkan pendarahan yang akan mengundang patogen yang menyebabkan jangkitan ke pusar.

Berat badan berlebihan

Seseorang yang mempunyai lemak perut yang berlebihan akan terdedah kepada jangkitan kembung perut. Ini kerana perut yang gemuk akan membuat pusar di lipatan lemak di perut, sehingga lebih banyak kotoran akan melekat dan keadaan pusar menjadi lebih lembap. Keadaan ini jika tidak diperiksa boleh merosakkan sel dan tisu umbilikus yang menyebabkan jangkitan pada pusar.

Perkara di atas adalah beberapa perkara yang menyebabkan bau perut anda berbau. Tapi jangan risau! Terdapat beberapa cara untuk menjaga kebersihan perut anda. Tetapi pertama-tama pastikan pusar anda adalah jenisnya keluar atau tempat penginapan ? butang perut menonjol keluar (outie) atau butang perut masuk (inies). Untuk pusar keluar, Anda boleh membersihkan pusar dengan kain atau kain lembut. Tetapi untuk pusar tempat penginapan, anda boleh menggunakan Putik kapas untuk membersihkan kotoran di pusar. Tidak berhenti di situ, berikut adalah langkah-langkah membersihkan pusar dengan betul dan betul:

Membersihkan semasa mandi

Cara termudah untuk membersihkan pusar adalah ketika anda selesai mandi. Sediakan air di dalam kendi dan campurkan dengan sabun mandi yang mencukupi. Ambil kain yang lembut dan bersih, celupkan kain. Kemudian bersihkan kawasan di sekitar pusar dengan lembut. Jangan lupa bilas pusar anda dengan air bersih. Dan pastikan butang perut anda bersih, kemudian keringkan dengan kain atau tuala kering yang bersih dan lembut.

Gunakan minyak bayi

Letakkan badan anda, menitis minyak bay cukup dalam lubang pusar dan biarkan selama ± 10 minit. Setelah kotoran pusar tidak lagi keras, gosokkannya perlahan dan lembut menggunakan kain kapas sehingga kotoran di dalamnya terangkat. Ulangi hingga bersih, kemudian keringkan itik minyak bayi dengan tisu atau kain yang bersih dan lembut. Sekiranya anda mempunyai jenis pusar tempat penginapan, anda boleh menggunakan Putik kapas untuk memudahkan proses pembersihan. Selain daripada minyak bayiAnda boleh menggunakan minyak kelapa atau minyak zaitun.

Gunakan air lemon

Air lemon adalah bahan semula jadi yang dapat digunakan untuk membersihkan perut buncit anda. Caranya, rendam bebola kapas dengan jus lemon. Kemudian gosok perlahan-lahan bahagian pusar dengan kapas. Selain dapat membersihkan, air lemon ini dapat menghilangkan bau yang disebabkan oleh timbunan kotoran di pusar.

Serbuk kopi

Gunakan kopi tanah yang telah dibuat gosok cara semula jadi untuk membersihkan perut anda. Kaedahnya sama ketika anda menggunakan scrub pada badan, tetapi ketika anda menggosok pusar. Anda harus menggosok dengan perlahan dan lembut, ini kerana kulit pada bahagian perut sangat nipis dan mudah tersinggung.

Salah satu penyebab pusar berbau adalah adanya residu sabun yang terkumpul di pusar dan tidak dibersihkan secara berkala. Jadi! Jangan lupa membersihkan perut anda sekurang-kurangnya seminggu sekali.