Cara Melegakan Sakit Kontraksi Tanpa Ubat | Saya sihat

Ramai wanita enggan melahirkan secara faraj kerana mereka takut akan kesakitan kontraksi yang mereka rasakan. Walaupun ia pasti berlaku, anda sebenarnya dapat membantu melegakan sakit kontraksi tanpa ubat. Apakah cara untuk melegakan kesakitan kontraksi tanpa ubat yang dimaksudkan? Baca penjelasan di bawah, ya, Ibu!

Baca juga: Ini Menyebabkan Sesak Nafas Semasa Kehamilan

Cara Melegakan Sakit Kontraksi Tanpa Ubat

Beberapa cara untuk melegakan kesakitan kontraksi tanpa ubat ini boleh anda ikuti:

1. Buat Suasana yang Menenangkan

Jadikan suasana senyaman mungkin semasa anda menghadapi kontraksi. Sekiranya anda masih di rumah, baring di atas katil dan mainkan muzik santai. Minta Ayah berada di sisimu dan bantu menguatkan Ibu. Sekiranya anda sudah berada di hospital, maka hilangkan rasa sakit dengan memikirkan perkara yang menyenangkan.

2. Ketahui Mengenai Melahirkan

Mendekati HPL, belajar banyak perkara mengenai kelahiran anak. Ibu boleh belajar melalui buku, laman web, video, atau perbincangan dengan doktor dan keluarga. Pastikan anda mengetahui prosedur dan peraturan di hospital atau pusat kelahiran yang anda pilih.

3. Luahkan Masalah Anda

Adakah anda bimbang dan takut akan kesakitan, jarum, ubat-ubatan, dan kemungkinan anda tidak cukup kuat untuk melahirkan secara normal? Nyatakan keluhan dan kebimbangan kepada orang dan doktor terdekat. Menyatakan kebimbangan dapat meredakan ketakutan anda pada hari besar.

4. Bernafas

Teknik pernafasan dapat membantu anda mengatasi kontraksi. Semasa mengalami kontraksi, cubalah menarik nafas dalam-dalam dan perlahan. Lepaskan ketegangan di setiap nafas anda. Anda juga kadang-kadang boleh bernafas dengan cepat. Ini adalah salah satu cara untuk melegakan kesakitan kontraksi tanpa ubat.

5. Gunakan Audio Visual

Cuba fokus pada perkara yang membuat anda bahagia, seperti melihat wajah pasangan anda atau gambar tertentu yang anda sukai. Ini dapat membantu mengurangkan kesedaran anda tentang kesakitan. Anda juga dapat mendengar muzik yang menenangkan untuk membuat anda lebih santai.

Baca juga: Mendekati HPL Tiada Tanda Bayi Akan Lahir? Inilah Alternatif Induksi Semula Jadi untuk Ibu

6. Mandi atau mandi air suam

Mandi suam boleh menenangkan. Ibu boleh mandi sambil duduk di kerusi dalam keadaan selesa, kemudian menuangkan air suam ke perut dan kawasan belakang.

7. Terus Bergerak

Salah satu cara untuk menghilangkan rasa sakit kontraksi tanpa ubat adalah dengan terus bergerak. Anda boleh berjalan-jalan atau menggoyangkan pelvis anda. Pilih kedudukan yang anda rasa paling selesa.

8. Gunakan Compress Warm atau Cold

Cuba letakkan kompres hangat di bahagian bawah perut, pangkal paha, punggung bawah, atau bahu. Kompres sejuk dapat membantu menghilangkan rasa sakit di bahagian lain badan, tetapi elakkan menggunakannya di bahagian perut. Kompres sejuk biasanya boleh digunakan pada wajah, dada, atau leher.

10. Urut Badan

Urut dan sentuhan dapat menenangkan dan melegakan kontraksi yang menyakitkan yang anda alami. Minta pasangan anda atau profesional perubatan mengurut anda dengan lembut menggunakan minyak atau losyen. (AS)

Baca juga: Kolesterol tinggi, wanita hamil mengurangkan pengambilan hati ayam dan gizzard, ya?

Rujukan

ibu bapa.com. Cara-cara Mengurangkan Kontraksi Tanpa Dadah. November 2018.