Cara Mengatasi Batuk Pada Kanak-kanak - Cara Menghilangkan Batuk

Batuk boleh berlaku akibat pelbagai penyakit atau proses yang merangsang reseptor batuk. Batuk yang disebabkan oleh jangkitan virus secara amnya hilang tanpa rawatan. Namun, masa yang diperlukan badan untuk menyembuhkan dirinya cukup lama. Lebih-lebih lagi, pada kanak-kanak, ia memerlukan masa 7 hingga 14 hari.

Batuk bukan sahaja memberi kesan yang tidak menyenangkan kepada anak yang menderita tetapi juga ahli keluarga, terutama ibu bapa mereka. Gatal di kawasan tekak, sakit pada otot perut dan dada menyebabkan rasa tidak selesa ketika rehat dan mengganggu selera makan anak. Anak kecil anda cenderung cerewet dan sukar dimakan sehingga mempengaruhi penurunan berat badan mereka.

Terutama dalam keadaan cuaca yang melampau seperti hari ini, virus yang menyebabkan batuk dan selsema sangat mudah disebarkan. "Anak-anak sakit lebih kerap. Terutama sekarang kerana terdapat banyak batuk dan selsema kerana virus nakal. Biasanya batuk berlangsung tiga hari, sekarang lebih dari lima hingga tujuh hari, tetapi kerana virus," kata Pediatrik dr. . Melanie Yudiana Iskandar, seperti yang dilaporkan oleh Tribunnews.com, Rabu, 03 April 2019. Sementara itu, American Association Pediatrics mengatakan bahawa batuk akibat virus pada kanak-kanak dapat disembuhkan dalam 14 hari.

Baca juga: Memilih Ubat Batuk, Ketahui Jenis Batuk Pertama!

Oleh kerana masa penyembuhan yang lama, timbul kebimbangan ibu bapa. Biasanya dalam keadaan awal, sebelum anak dibawa ke doktor untuk mendapatkan rawatan, ibu bapa memberikan ramuan tradisional. Tetapi perlu diingat bahawa rawatan batuk pada kanak-kanak tidak boleh sewenang-wenangnya. Kanak-kanak memerlukan ubat yang selamat untuk tubuh mereka.

Sebilangan ubat batuk kanak-kanak mempunyai kesan jangka panjang terhadap kesihatan organ mereka kerana adanya bahan kimia seperti antihistamin dan kafein. Kandungan kimia ubat batuk sering tidak disedari oleh ibu bapa. Begitu juga dengan penggunaan ramuan tradisional yang jika digunakan dalam dos yang salah, kandungan toksik di dalamnya boleh memberi kesan jangka panjang yang tidak baik untuk tubuh.

Baca juga: Penyelesaian Mengatasi Batuk Secara Semula Jadi

Salah satu cara yang betul dan selamat untuk merawat batuk pada kanak-kanak adalah dengan memberi ubat batuk herba moden. HerbaKOF Kids adalah ubat herba moden yang terbuat dari ekstrak herba semula jadi daun Legundi, rimpang Halia, daun Saga, dan buah Mahkota Dewa yang diproses melalui Teknologi Fraksinasi Lanjutan (AFT) moden.

Teknologi AFT dalam proses pembuatan HerbalKOF dikembangkan di makmal Dexa Laboratories of Biomolecular Sciences (DLBS) oleh penyelidik Indonesia. Mereka mengkaji bahan aktif calon herba dari aspek kimia dan biologi pada tahap molekul melalui proses yang disebut TCEBS (Tandem Chemistry Expression Bioassay System). TCEBS adalah metodologi penyaringan yang sistematik untuk mencari calon yang paling aktif dan berpotensi untuk produk yang dikaji, diikuti oleh sistem bioassay yang menggunakan teknik ekspresi gen dan larutan protein.

Baca juga: Cara Mudah dan Semula jadi untuk Mengatasi Masalah Batuk

Melalui kemudahan ini, DLBS PT Dexa Medica dapat menghasilkan bahan mentah aktif untuk ubat-ubatan herba dalam bentuk Bioaktif Fraction dan menjadi syarikat farmaseutikal pertama di Indonesia yang menghasilkan Bioactive Fractions yang diperbuat daripada ramuan. Produk dari Fraksi Bioaktif yang terdapat di HerbaKOF menghasilkan bahan aktif Reconyl ™ yang berkesan untuk melegakan batuk, tidak mengantuk, dan sedap diminum pada awal batuk.

HerbaKOF Kids mengandungi ramuan yang selamat untuk kanak-kanak. Pada masa ini, HerbaKOF Kids tersedia dalam bentuk sirap dengan rasa oren, tersedia dalam botol 60 ml. Ubat batuk herba HerbaKOF Kids mudah didapati di farmasi di sekitar rumah anda dan juga di farmasi dalam talian Goapotik.