Penyakit kuning pada bayi, ada yang normal & ada yang berbahaya - saya sihat

"Bayi itu dilahirkan pada musim hujan. Itulah sebabnya ia berwarna kuning. " Adakah anda pernah mendengar kenyataan sedemikian? Bayi kuning, atau penyakit kuning , memang merupakan masalah yang sangat biasa pada bayi baru lahir. Tetapi ingat, keadaan ini tidak remeh hanya kerana si kecil anda tidak cukup kering dan terdedah kepada cahaya matahari pagi. Mari kupas lebih mendalam mengenai bayi kuning agar Ibu tidak mendapat idea yang salah.

Fakta Jaundis pada Bayi Baru Lahir

Seperti namanya, penyakit kuning adalah penyakit yang membuat si kecil kelihatan kuning berbanding kulit bayi pada umumnya. Apabila ini berlaku, mata dan kulit bayi berwarna kekuningan. Penyakit kuning disebabkan oleh penumpukan bahan kimia yang disebut bilirubin dalam darah dan tisu bayi (hiperbilirubinemia).

Bilirubin adalah pigmen normal yang dibuat ketika sel darah merah pecah di dalam badan. Biasanya diproses oleh hati, dikitar semula, dan dihilangkan melalui pembuangan kotoran bayi. Apabila bayi anda mengalami penyakit kuning, tubuhnya menghasilkan bilirubin terlalu banyak, sementara hati bayi yang baru lahir memerlukan beberapa hari untuk memprosesnya, sehingga pigmen ini tidak dikeluarkan dengan cepat. Inilah yang menjadikan sekitar enam daripada 10 bayi baru lahir mengalami penyakit kuning.

Penyakit kuning biasanya muncul pada hari kedua atau ketiga, atau sekurang-kurangnya 5 hari selepas kelahiran. Nasib baik, jika anak kecil anda dilahirkan secara sihat dan sihat, penyakit kuning ringan tidak perlu dibimbangkan dan akan hilang sendiri dalam masa seminggu atau lebih.

Walaupun itu adalah keadaan biasa yang biasa dialami oleh anak kecil anda pada hari-hari pertama kelahirannya, jangan biarkan penjaga anda kecewa. Kerana penyakit kuning boleh menyebabkan masalah bagi beberapa bayi dengan keadaan berikut:

 • Bayi dilahirkan sebelum waktunya sebelum kehamilan 37 minggu.
 • Berat kelahiran bayi kurang dari 2500 gram.
 • Jenis darah anak anda tidak sepadan dengan jenis darah ibu anda. Ini juga boleh berlaku jika anda rhesus negatif.
 • Anak kecil anda mengalami penyakit kuning dalam 24 jam pertama selepas kelahiran.
 • Jaundice telah terpancar ke lengan dan kaki.
 • Anak kecil anda mengalami jangkitan.
 • Terdapat lebam-lebam di badan bayi dan dia mengalami kelahiran yang sukar seperti menggunakan forceps untuk mengeluarkannya.
 • Adik beradik kecil anda juga mengalami penyakit kuning dan memerlukan rawatan.

Oh ya, berkaitan dengan tradisi mengeringkan bayi baru lahir yang dipercayai dapat merawat penyakit kuning, sebenarnya ia tidak sepenuhnya benar, anda tahu. Kerana bilirubin dihasilkan dari pemecahan sel darah merah dan tidak mudah larut dalam air, pendedahan cahaya dan panjang yang berterusan diperlukan untuk melarutkan kadar bilirubin yang berlebihan di dalam badan. Sementara itu, had selamat untuk mengeringkan bayi selama 10-15 minit.

Walaupun begitu, mengeringkan si kecil setiap pagi juga tidak salah, mengeringkan si kecil sebenarnya bertujuan untuk memanaskan badan dan merangsang dia untuk haus. Apabila bayi dahaga, bayi cenderung minum lebih banyak susu. Protein yang terkandung dalam susu akan mengikat bilirubin, kemudian membawanya ke hati dan dikeluarkan melalui najis dan air kencing. Semasa prosesnya, dalam beberapa hari tahap bilirubin dalam badan akan kembali normal.

Baca juga: Penjagaan tali pusat bayi yang baru lahir, Jangan salah

Tidak Semua Jaundis pada Bayi Bayi Lahir Sama

Selain daripada pengeluaran bilirubin yang tinggi dan prestasi hati bayi yang tidak sempurna, penyakit kuning juga boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Inilah yang mendasari beberapa jenis penyakit kuning neonatal (bayi berumur kurang dari 30 hari). Dan, penyakit kuning berbeza, jadi rawatannya berbeza.

Beberapa jenis penyakit kuning pada bayi baru lahir yang perlu anda ketahui adalah:

1. Jaundis Fisiologi

Ini adalah jenis hiperbilirubinemia bayi yang paling biasa dan tidak membawa kesan serius kepada bayi anda. Seperti disebutkan sebelumnya, penyakit kuning disebabkan oleh ketidakmatangan hati bayi untuk memproses pigmen bilirubin di dalam badan. Berdasarkan cadangan terbaru dari American Academy of Pediatrics, tahap bilirubin 17-18 mg / dl boleh diterima sebagai had normal untuk bayi baru lahir yang sihat. Jadi, jika penyakit kuning yang dialami oleh anak kecil anda termasuk dalam kategori ini, anda boleh mengubatnya di rumah dan fototerapi tidak selalu diperlukan.

Kerana diklasifikasikan sebagai penyakit kuning ringan, penyusuan bayi anda yang kerap pada jam pertama dan hari selepas kelahiran membantu mengurangkan risiko penyakit kuning. Dengan cara itu, si kecil akan mengeluarkan lebih banyak najis, dan susu ibu memberikan tenaga yang diperlukan untuk memproses bilirubin.

2. Jaundis Penyusuan Ibu (BFJ) dan Jaundis Susu Ibu (BMJ)

Kelewatan proses penyusuan pada awal kehidupan anak kecil anda adalah perkara biasa. Beberapa faktor ini adalah pengeluaran susu yang tidak mencukupi, atau anda tidak kerap melakukan kulit ke kulit dan cuba menyusukan anak anda. Pada beberapa bayi, BFJ dan BMJ juga dapat terjadi disebabkan oleh gangguan menghisap, yang mengakibatkan proses pengosongan susu yang tidak efektif dan penurunan pengeluaran susu.

Rawatan yang disyorkan untuk penyakit kuning jenis ini adalah:

 • Cuba lakukan Permulaan Penyusuan Awal (IMD), maksimum satu jam selepas kelahiran si kecil.
 • Terus berusaha menyusukan anak anda, kerana kolostrum akan cepat keluar dengan menghisap bayi secara berterusan (sekurang-kurangnya 8-10 kali dalam 24 jam).
 • Pilih untuk dilayan untuk menyertai anak kecil anda.
 • Pantau kenaikan berat badan dan kekerapan usus dan pundi kencing bayi anda.
 • Sekiranya tahap bilirubin mencapai 15 mg / dL, perlu meningkatkan jumlah cecair dan merangsang pengeluaran susu dengan melakukan pemerasan payudara.
 • Lakukan fototerapi intensif dalam spektrum biru-hijau untuk mencapai tahap total bilirubin serum (BST) 12 mg / dL.

Pada pandangan pertama, fototerapi, terapi ini mengubah bilirubin pada kulit bayi menjadi bahan kimia yang kurang berbahaya. Untuk memaksimumkan pencahayaan, semasa terapi bayi hanya memakai lampin dan pelindung mata, kemudian diletakkan di inkubator hangat di bawah cahaya biru. Untuk mengelakkan dehidrasi dan meningkatkan perkumuhan bilirubin, si kecil anda memerlukan pengambilan susu secara berkala setiap tiga hingga empat jam.

Baca juga: Tidak Perlu Panik, Inilah Cara Mengatasi Selsema pada Bayi Baru Lahir

3. Jaundis Patologi

Kira-kira 10% penyakit kuning neonatal disebabkan oleh masalah kesihatan, atau dikenali sebagai penyakit kuning patologi. Sebabnya termasuk:

 • Kelenjar tiroid kurang aktif (hipotiroidisme), jadi ia tidak menghasilkan hormon yang mencukupi.
 • Ketidaksesuaian jenis darah ibu dan bayi anda.
 • Penyakit dengan faktor rhesus (keadaan yang boleh berlaku jika anda mempunyai kumpulan darah rhesus negatif dan bayi anda positif rhesus.
 • Jangkitan saluran kencing.
 • Sindrom Crigler-Najjar (keadaan yang diwarisi yang mempengaruhi enzim yang bertanggungjawab memproses bilirubin).
 • Penyumbatan atau masalah pada saluran empedu dan pundi hempedu.
 • Kekurangan enzim yang diwarisi yang dikenali sebagai glukosa 6 fosfat dehidrogenase (G6PD).

Untuk keadaan penyakit kuning ini, rawatan yang diperlukan merangkumi fototerapi, pemindahan darah, dan merawat penyebabnya.

Dari ini dapat dilihat bahawa tidak semua penyakit kuning dapat dianggap normal. Sekiranya tahap bilirubin sangat tinggi, ia boleh mempengaruhi beberapa sel otak bayi dan boleh menyebabkan bayi kurang aktif. Dalam kes yang jarang berlaku, bayi boleh mengalami sawan, menyebabkan pekak, cerebral palsy, dan keterbelakangan mental.

Untuk itu, pastikan anda memeriksa keadaan anak anda dengan teliti dan mendapatkan maklumat lengkap mengenai maklumat metabolisme si kecil, termasuk tahap bilirubinnya, sebelum dia dibawa pulang. Doktor biasanya juga akan meminta Ibu untuk memeriksa anak kecil anda kepada doktor beberapa hari selepas kepulangannya. Oleh itu, pastikan anda tidak melewatkan sesi ini agar keadaan kesihatan anak anda dapat dipantau dengan baik.

Baca juga: Kepentingan Ujian Pendengaran untuk Bayi Baru Lahir

Sumber:

NCBI. Jaundis di Bayi Baru Lahir.

NCBI. Hiperbilirubinemia pada Neonatus.

Kerajaan Victoria. Jaundis pada Bayi.

Healthlink British Columbia. Jaundis di Newborns.

IDAI. Terapi Cahaya.

NHS. Penyebab Jaundis Baru Lahir.