Jenis-Jenis Melahirkan - GueSehat.com

Setiap wanita hamil pasti menginginkan proses kelahiran yang selamat dan lancar, sama ada secara normal atau sebaliknya. Jenis penghantaran adalah salah satu perkara yang mesti dipertimbangkan. Terutama bagi wanita hamil yang ingin melahirkan anak pertama mereka secara normal. Namun, tahukah anda bahawa selain kelahiran normal, ada jenis kelahiran lain yang selamat dan boleh dipilih?

Demi melahirkan bayi dengan selamat, tentunya setiap ibu bapa mahu semua proses yang dilaluinya berjalan dengan lancar. Lalu apa jenis proses penghantaran selamat yang boleh anda pilih? Lihat ulasan berikut.

Penghantaran Biasa

Jenis kelahiran pertama yang paling diminati dan diminati oleh setiap wanita hamil adalah kelahiran normal. Bersalin secara normal adalah kaedah melahirkan di mana bayi keluar atau dilahirkan melalui faraj, tanpa perlu menggunakan alat apa pun.

Proses kelahiran ini tidak akan merugikan ibu dan bayi. Perkara yang paling penting dalam proses persalinan ini adalah kekuatan ibu ketika mendorong, keadaan saluran kelahiran, dan keadaan bayi di dalam kandungan.

Penghantaran Membantu

Sekiranya penghantaran normal tidak dapat dilakukan kerana keadaan tertentu, kaedah kedua akan dipilih, iaitu penghantaran dengan alat bantu. Ini berlaku apabila bayi sukar keluar, sementara ibu kehabisan tenaga untuk mendorong.

Doktor juga akan melahirkan dengan alat bantu. Alat yang digunakan dalam jenis penyampaian ini biasanya berbentuk vacuum dan forceps. Kedua-dua alat ini membantu dan memudahkan proses penghantaran normal yang terganggu kerana keadaan tertentu.

Penghantaran oleh Caesarean

Biasanya alternatif yang diambil oleh ibu hamil sekiranya tidak dapat melakukan kelahiran dan bersalin secara normal dengan alat bantu adalah kelahiran Caesarean. Jenis kelahiran ini adalah kelahiran vagina secara tidak langsung.

Namun, biasanya penghantaran melalui pembedahan Caesarean dilakukan dengan rancangan lebih awal. Sebab wanita hamil memilih jenis kelahiran ini adalah sekiranya keadaan janin atau ibu tidak membenarkan proses kelahiran normal, atau ibu tidak bersedia secara psikologi untuk menghadapi proses kelahiran normal.

Melahirkan di Air

Jenis proses penghantaran lain yang boleh anda pilih selain tiga proses persalinan di atas adalah proses melahirkan di dalam air. Walau bagaimanapun, proses penghantaran jenis ini belum banyak dilakukan di Indonesia. Proses melahirkan anak ini menggunakan air sebagai medium.

Sekiranya ia telah memasuki bukaan yang sempurna, anda akan memasuki tab mandi berisi air dengan suhu 36-37 ° C. Sekiranya sudah dilahirkan, bayi akan diangkat perlahan-lahan agar tidak merasakan perubahan suhu yang ketara.

Jadi, itu adalah 4 jenis tenaga kerja yang boleh anda pilih. Sebenarnya, yang paling penting adalah kaedah bersalin disesuaikan dengan keadaan dan keadaan ibu dan bayi, sehingga proses kelahiran dapat dilakukan dengan selamat dan kedua-duanya dapat selamat. Semoga bermanfaat.