Ubat semula jadi untuk melegakan batuk pada wanita hamil

Ramai wanita hamil bergegas ke doktor untuk mendapatkan ubat ketika mereka batuk. Ini cukup masuk akal, kerana mereka tidak mahu mengambil ubat batuk secara sembarangan. Sebabnya, sangat berisiko jika mereka mengambil ubat batuk yang tidak berdasarkan preskripsi dari doktor. Walau bagaimanapun, anda harus menangguhkan pergi ke doktor terlebih dahulu. Sekiranya anda mengalami batuk disertai selesema, cubalah ubat semula jadi untuk melegakannya. Resipi berikut selamat dimakan ketika hamil.

1. Wedang Halia

Anda pasti pernah mendengar bahawa halia adalah penekan batuk. Ini sangat sesuai, kerana halia dapat membasmi bakteria penyebab batuk di kerongkong. Anda tidak boleh terlalu banyak mengkonsumsi wedang halia. Hanya beberapa teguk.

Sebabnya, halia menjadikan perut panas. Ia dikhuatiri akan memberi kesan buruk kepada perkembangan janin. Agar tidak terlalu panas, anda boleh membuat wedang jahe dengan menggunakan halia yang tidak begitu banyak.

2. Wedang Jeruk

Selain wedang halia, sitrus wedang juga dianggap sebagai ubat batuk yang kuat dan selamat untuk wanita hamil. Ia juga boleh dijadikan minuman

badan lebih panas. Sebenarnya, jeruk bukan sahaja boleh dijadikan wedang. Ibu boleh menggunakan limau untuk merawat batuk.

3. Kencur

Resipi lain untuk ubat batuk dan selsema untuk wanita hamil adalah menggunakan kencur. Parut kencur kemudian perah menggunakan air suam. Masukkan sedikit gula, kemudian minum dua kali sehari.

Ubat batuk semula jadi yang mana anda akan cuba? Tidak kira ubat mana yang anda ingin cuba, batuk dapat disembuhkan dengan mendapatkan lebih banyak rehat. Seperti demam, batuk sebenarnya boleh hilang dengan sendirinya. Dengan syarat, anda mesti banyak berehat, supaya sistem kekebalan tubuh cukup kuat

membasmi bakteria penyebab batuk.

Bilakah Pergi ke Doktor?

Semasa batuk, terdapat tekanan pada perut. Sekiranya batuk teruk, tekanan mungkin menjadi lebih kerap dan kuat. Inilah yang dibimbangkan oleh pakar kesihatan

kepada wanita hamil. Sekiranya ubat semula jadi yang diresepkan tidak dapat menghentikan batuk, langkah seterusnya adalah pergi ke doktor.

Doktor biasanya akan memberi antibiotik. Ini diperlukan untuk mengusir bakteria di kerongkong yang menyebabkan batuk. Anda tidak perlu risau, kerana doktor selalu mengambil kira semasa memberi ubat kepada wanita hamil. Tentunya bukan ubat yang boleh membahayakan janin di dalam rahim.

Yang pasti, jangan mengambil ubat secara sembarangan tanpa preskripsi doktor. Sebabnya, ubat batuk yang salah boleh menyebabkan pengecutan pada rahim, mengakibatkan keguguran. Di samping itu, ubat ini juga boleh mempengaruhi perkembangan otak janin. Oleh itu, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan ubat batuk yang benar-benar selamat untuk dimakan.