Minyak Penting untuk Rambut Berkilat dan Kuat - GueSehat

Minyak pati mempunyai pelbagai khasiat, termasuk untuk rambut. Sama ada anda ingin menjadikan rambut anda lebih tebal, untuk mengatasi kelemumur dan kulit kepala kering, minyak pati boleh menjadi pilihan yang selamat. Lalu, minyak pati apa yang boleh menjadikan rambut berkilau dan kuat?

1. Minyak Lavender

Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak lavender dapat merangsang pertumbuhan rambut. Dalam kajian 2016, penggunaan minyak lavender yang digunakan secara topikal terbukti dapat meningkatkan jumlah folikel rambut dengan ketara. Minyak lavender juga mampu memperdalam folikel rambut dan menebalkan lapisan termal.

Minyak lavender mempunyai sifat antimikroba, yang dapat memerangi gangguan bakteria dan kulat. Manfaat lain dari minyak lavender adalah bahawa ia dapat menenangkan kulit kepala dan menyembuhkan kulit kepala dan rambut kering.

2. Minyak Rosemary

Minyak yang satu ini digunakan untuk membuat rambut lebih tebal, tumbuh lebih cepat, dan mencegah kebotakan. Penyelidikan bahkan menunjukkan bahawa minyak rosemary berfungsi juga sebagai minoxidil untuk merawat keguguran rambut. Selain itu, minyak rosemary dapat digunakan untuk merawat kelemumur dan kulit kepala kering.

Untuk menggunakan minyak ini, ambil 3 hingga 5 tetes dan campurkan dengan jumlah minyak zaitun yang sama. Kemudian, urut ke kulit kepala selama 2 minit. Biarkan selama 3 hingga 4 jam, kemudian bilas rambut anda seperti biasa.

3. Minyak Chamomile

Minyak chamomile adalah minyak penting untuk rambut kerana menjadikannya lebih berkilau dan lebih halus. Minyak pati ini juga dapat menenangkan kulit kepala. Selain itu, minyak chamomile boleh digunakan untuk mengubah warna rambut anda menjadi lebih terang, anda tahu, geng.

Caranya, anda hanya mencampurkan 5 titis minyak pati ini dengan 1 sudu garam laut dan secawan baking soda. Campurkan semua bahan ke dalam air suam hingga membentuk pes, kemudian sapukan pada rambut anda. Selepas itu, diamkan setengah jam dan bilas hingga bersih.

4. Minyak Serai

Minyak serai mempunyai sifat penyembuhan dan boleh menjadi pembersih atau penghilang bau yang berkesan. Selain itu, minyak pati ini juga dapat menguatkan folikel rambut dan melegakan kulit kepala yang gatal dan jengkel. Penyelidikan pada tahun 2015 mendapati bahawa menggunakan minyak serai dapat mengurangkan kelemumur dengan ketara setelah 7 hari penggunaan. Untuk menggunakannya, anda hanya menambah 10 tetes minyak serai ke syampu atau perapi anda. Gunakan juga 2 hingga 3 tetes dan urut ke kulit kepala.

5. Minyak Pudina

Minyak pati ini dapat merangsang kulit kepala dan merawat kelemumur. Sebenarnya, minyak ini dipercayai dapat menyingkirkan kutu kerana sifat antiseptiknya yang kuat. Penyelidikan mendedahkan, minyak pudina juga dapat merangsang pertumbuhan rambut.

Dalam kajian tahun 2014, penggunaan minyak ini selama 4 minggu dapat menumbuhkan rambut, meningkatkan ketebalan kulit, bilangan dan kedalaman folikel. Selain itu, pudina dapat menenangkan dan mengurangkan radang kulit. Minyak pati ini juga dapat meningkatkan mood dan menghilangkan ketegangan atau sakit kepala.

Nampaknya, minyak pati bukan sahaja dapat melegakan simptom alergi, tetapi juga berguna untuk penjagaan rambut, ya! Sebenarnya, minyak pati dapat merangsang pertumbuhan rambut, memberikan rasa tenang pada kulit kepala, dan menyuburkan rambut. Sekiranya anda mahukan rambut berkilat dan kuat, mari gunakan minyak pati.

Sekiranya anda menghadapi masalah rambut, jangan lupa berjumpa pakar, ya, geng. Anda boleh memanfaatkan ciri konsultasi dalam talian 'Tanya Doktor' yang terdapat di aplikasi GueSehat.com. Lihat ciri! (TI / AS)

penjagaan rambut berwarna

Sumber:

Ruggeri, Christine. 2017. 7 Minyak Penting untuk Rambut. Paksi Dr.