Kafein Boleh Menyebabkan Alahan - GueSehat.com

Kafein dapat dijumpai di sejumlah tanaman, termasuk biji kopi, daun teh, hingga kulit biji kakao. Walaupun kafein disukai oleh sesetengah orang, yang lain alah. Apakah alahan kafein? Dipetik dari MedicalNewsHari ini, inilah penjelasannya!

Tidak Semua Orang Boleh Minum Kopi

Kafein adalah perangsang semula jadi yang mempengaruhi otak dan sistem saraf pusat. Ini membuat orang terjaga dan fokus setelah memakannya. Oleh itu, banyak orang minum kopi supaya lebih produktif.

Sebilangan besar orang selamat menggunakan kafein sehingga 400 mg sehari. Ukuran ini bersamaan dengan 4 cawan kopi. Walau bagaimanapun, sesetengah orang sensitif terhadap kafein dan mungkin mengalami perkara berikut:

 • Degupan jantung.
 • Gementar.
 • Sakit kepala.
 • Susah tidur.
 • Sakit perut.

Apa yang Berlaku Semasa Anda Mengambil Kafein?

Kafein akan diserap ke dalam aliran darah dari usus dan mempengaruhi bagaimana organ berfungsi. Di otak, kafein mencegah kesan mengantuk. Kafein memang dapat meningkatkan adrenalin dalam darah, yang menjaga tubuh dan otak terjaga.

Walau bagaimanapun, apabila seseorang mengambil kafein, tubuhnya dapat menghasilkan istamin yang disebut immunoglobin E. Antibodi ini mendorong sel melepaskan istamin dan mengeluarkan molekul yang dianggap berbahaya. Ini menyebabkan gejala alergi, seperti keradangan, gatal-gatal, dan bengkak.

Gejala Alergi Kafein

Gejala alergi kafein termasuk:

 • Gatal, ruam muncul dengan banyak lebam merah.
 • Lidah dan bibir bengkak.
 • Mulut, bibir dan lidah gatal.

Sekiranya seseorang mempunyai alergi kafein, gejala di atas biasanya akan muncul dalam 1 jam setelah memakan kafein. Menurut kajian pada tahun 2015, sesetengah orang mungkin mengalami reaksi alergi yang teruk, seperti anafilaksis.

Anafilaksis adalah reaksi alahan yang menyerang lebih daripada satu fungsi organ tubuh dan boleh menyebabkan kematian. Walau bagaimanapun, kes seperti ini jarang berlaku. Gejala anafilaksis termasuk:

 • Pembengkakan muka yang teruk, seperti mata, bibir, muka, dan lidah.
 • Kesukaran bernafas kerana bengkak pada wajah.
 • Kesukaran bercakap.
 • Batuk.
 • Degupan jantung pantas.
 • Pening.

Diagnosis

Sama seperti alergi lain, doktor anda akan melakukan ujian kulit untuk mendiagnosis alergi kafein. Doktor akan meletakkan alergen (benda yang menyebabkan alahan) di tangan pesakit dan melihat reaksi yang berlaku pada kulit. Sekiranya ruam timbul, ini boleh menjadi tanda bahawa seseorang mempunyai alahan.

Pengendalian

Sekiranya seseorang mengalami gejala setelah memakan kafein, pengambilan antihistamin dapat mengurangkan gejala seperti gatal atau bengkak. Sekiranya ia berlaku anafilaksis, memerlukan tindakan perubatan dari doktor dan segera menghubungi jabatan kecemasan hospital terdekat.

Pencegahan

Apabila seseorang mempunyai alergi kafein, cara terbaik untuk mencegah gejala muncul adalah dengan mengelakkan atau tidak mengambil makanan yang mengandungi kafein, seperti kopi, teh, coklat, atau minuman bertenaga. Untuk mengetahui makanan atau minuman apa yang mengandungi kafein, baca label pada bungkusan terlebih dahulu.

Ramai orang percaya bahawa kafein dapat membuat mereka terjaga dan fokus. Ini membuatkan banyak orang merasa bergantung pada kafein. Mereka bahkan tidak boleh berhenti minum kafein walaupun mengalami simptom alergi.

Beberapa cara yang dapat dilakukan untuk menggantikan ketergantungan pada kafein termasuk tidak terlalu sering melihat layar, berjalan-jalan pendek ketika anda mengantuk, minum banyak air, dan makan makanan yang sihat. (TI / AS)