Gejala Memasuki Menopaus - GueSehat.com

Menjelang menopaus, hormon seks wanita, estrogen dan progesteron, mulai menurun. Semasa memasuki menopaus, sebilangan wanita merasakan tanda-tanda tertentu. Namun, ada juga yang tidak merasakan sebarang tanda. Sebenarnya, apakah tanda-tanda ketika memasuki menopaus?

Kitaran Menstruasi Tidak Teratur

Dipetik dari halaman kesihatan.harvard.edu Apabila anda memasuki menopaus, kitaran haid anda menjadi tidak teratur. Jumlah darah yang keluar semasa haid juga mungkin lebih banyak, kurang, atau hanya dalam bentuk bintik. Tempoh tempoh anda juga boleh menjadi lebih pendek.

Sekiranya anda mengalami bintik-bintik setelah tidak mempunyai tempoh selama 12 bulan berturut-turut, anda mungkin perlu berjumpa doktor untuk mengetahui keadaan yang lebih serius seperti barah.

Kilat Panas

Kilatan panas adalah keadaan ketika anda mengalami sensasi terbakar, baik di bahagian atas atau di seluruh badan. Muka dan leher anda boleh menjadi merah dan mudah berpeluh. Berlaku kilat panas boleh berubah dari ringan hingga teruk, bahkan mengganggu tidur. Keadaan ini biasanya berlangsung antara 30 saat hingga 10 minit.

Dipetik dari halaman nia.nih.gov, kebanyakan wanita mengalami keadaan ini selama 1 hingga 2 tahun selepas tempoh terakhir mereka. Kilatan panas akan berterusan selepas menopaus. Tetapi seiring berjalannya waktu, keadaan ini akan semakin kurang. Oleh itu, berjumpa doktor sekiranya gejala yang anda alami mengganggu aktiviti anda.

Rasa Kering di Faraj

Pengurangan pengeluaran estrogen dan progesteron dapat mempengaruhi kelembapan pada lapisan tipis dinding vagina. Gejala yang anda alami termasuk gatal-gatal atau terbakar di mulut faraj. Kekeringan di kawasan faraj boleh menyebabkan rasa sakit semasa persetubuhan.

Untuk mengatasi ini, anda boleh menggunakan pelincir berasaskan air atau pelembap vagina. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor jika anda masih merasa tidak selesa setelah menggunakan pelincir atau pelembap vagina.

Insomnia atau Kesukaran Tidur

Semasa menopaus, anda akan sukar tidur. Anda mungkin bangun lebih awal dari biasa dan sukar untuk tidur kembali. Nah, untuk berehat secukupnya, cubalah pelbagai teknik relaksasi dan pernafasan. Anda boleh bersenam pada waktu siang sehingga anda mendapat tidur yang berkualiti pada waktu malam.

Cobalah untuk tidak menggunakan telefon atau komputer anda sebelum tidur, kerana cahaya biru dari peranti tersebut dapat menyukarkan anda untuk tidur. Mandi, membaca, atau mendengar lagu dapat membantu anda lebih santai. Cuba tidur pada waktu yang sama setiap malam, kemudian elakkan makanan atau minuman yang boleh mempengaruhi tidur, seperti coklat, kafein, atau alkohol.

Masalah Saluran Kencing

Kesukaran menahan kencing adalah perkara semula jadi yang dialami oleh wanita yang memasuki menopaus. Di samping itu, anda mungkin merasa ingin membuang air kecil walaupun pundi kencing anda tidak kenyang. Anda juga akan mengalami kesakitan ketika membuang air kecil.

Keadaan yang anda rasakan disebabkan oleh tisu di faraj dan saluran kencing kehilangan keanjalannya. Untuk mengatasi keadaan ini, anda boleh minum air lebih kerap atau mengelakkan minuman beralkohol. Tahap estrogen yang menurun dalam badan juga dapat membuat anda lebih mudah terkena jangkitan. Sebilangan wanita juga menjadi lebih kerap mengalami jangkitan saluran kencing pada masa ini.

Gangguan Mood

Perubahan dalam pengeluaran hormon boleh mempengaruhi mood wanita yang menghadapi masalah menopaus. Sebilangan wanita mudah marah, tertekan, dan juga mengalami perubahan mood. Keadaan ini sangat semula jadi.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda di atas, anda mungkin memasuki haid. (TI / AS)