Sakit Kepala Pagi | Saya sihat

Adakah anda pernah merasa sakit kepala atau pening ketika anda baru bangun tidur? Ini sangat menjengkelkan bukan? Terutama jika anda mesti bersiap-siap untuk pergi ke pejabat. Mungkin anda sering merasa bingung tentang apa yang menyebabkan sakit kepala pada waktu pagi, walaupun semalam anda tidak makan atau melakukan sesuatu yang boleh mencetuskan sakit kepala.

Sakit kepala pada waktu pagi boleh berlaku kerana banyak sebab. Anda mungkin mengalaminya sekali-sekala, terutamanya ketika anda tidur terlalu lama, atau kerap bangun. Sekiranya anda mengalaminya lebih kerap, ia mungkin ada kaitan dengan tekanan.

Sakit kepala pada waktu pagi dialami oleh 1 daripada 13 orang. Keadaan ini adalah hasil perubahan fisiologi badan anda. Pada awal pagi, kadar pengurangan kesakitan dalaman badan menurun. Di samping itu, badan anda menghasilkan lebih banyak adrenalin selama ini, yang boleh mencetuskan sakit kepala migrain.

Kekurangan tidur yang berkualiti atau gangguan tidur juga boleh menyebabkan sakit kepala pada waktu pagi. Orang yang mengalami gangguan tidur 2 hingga 8 kali lebih mungkin mengalami sakit kepala pada waktu pagi daripada mereka yang tidak mengalami gangguan tidur.

Tetapi nampaknya, ada beberapa perkara yang mencetuskan sakit kepala pada waktu pagi. Mari lihat apa yang mencetuskannya!

Baca juga: Cuaca Dingin Mencetuskan Sakit Kepala

Punca Sakit Kepala pada Pagi

Walaupun kebanyakan pencetus sakit kepala pagi tidak serius, ada yang memerlukan rawatan perubatan. Sakit kepala pada waktu pagi yang terus mengganggu rutin anda, salah satunya.

Berikut adalah beberapa faktor yang menyebabkan sakit kepala pada waktu pagi:

1. Kurang tidur

Badan anda memerlukan rehat 7-8 jam untuk berfungsi dengan normal. Jadi, apabila anda tidur kurang dari waktu itu, badan anda akan bertindak balas secara negatif. Hormon akan menjadi tidak seimbang dan meningkatkan kadar denyutan jantung, tekanan darah, dan tekanan. Perkara-perkara inilah yang menyebabkan sakit kepala.

2. Tidur terlalu banyak

Tidak hanya kurang tidur, tidur terlalu banyak juga dapat menyebabkan sakit kepala pada waktu pagi. Tidur lebih dari 9 jam sering dikaitkan dengan penurunan kadar hormon serotonin di otak. Tahap serotonin yang rendah dapat mengurangkan aliran darah ke otak dan mencetuskan sakit kepala.

Baca juga: Adakah Tidur 5 Jam Cukup? Inilah Jawapannya!

3. Endorfin rendah

Tubuh menghasilkan jumlah endorfin paling sedikit pada waktu pagi. Bagi sesetengah orang, ini boleh menyebabkan sakit kepala. Tahap endorfin yang rendah boleh mempengaruhi tahap zat lain seperti neurotransmitter, serotonin, dan menyebabkan saluran darah di otak menjadi sempit. Penyempitan ini mengurangkan aliran darah ke otak dan boleh mencetuskan sakit kepala pada waktu pagi.

4. Otot tegang

Sakit kepala pada awal pagi mungkin disebabkan oleh otot yang tegang di leher. Anda mungkin perlu menilai kedudukan tidur dan bantal yang anda gunakan untuk menghilangkan sakit kepala pagi ini.

Bantal harus membantu mengekalkan posisi tidur di mana leher dan tulang belakang disokong dengan betul. Mencari bantal yang tepat mungkin bergilir-gilir sehingga anda dapat menemukan bantal yang sesuai dan selesa.

Bantal harus menjaga kepala dan leher dalam kedudukan yang sama ketika berdiri. Bantal terlalu lembut sehingga tidak dapat menahan leher dan tulang belakang dengan betul. Sebaliknya, bantal yang terlalu keras juga menjadikan otot leher kaku. Cuba ganti bantal mengikut keperluan jika anda sakit kepala setiap kali bangun tidur.

Baca juga: Bilakah Bantal Diganti?

5. Berdengkur semasa tidur

Gangguan tidur yang disebabkan oleh berdengkur mungkin menjadi punca sakit kepala pagi. Berdengkur boleh menjadi keadaan dengan sendirinya atau gejala apnea tidur.

Apnea tidur menyebabkan anda berhenti bernafas beberapa kali sepanjang malam. Secara amnya, sakit kepala yang berkaitan dengan apnea tidur berlangsung kurang dari 30 minit. Anda boleh merawat apnea tidur dengan peralatan khas, seperti mesin tekanan saluran udara positif berterusan.

6. Kemurungan

Dalam satu kajian yang dilaporkan di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika, faktor yang paling penting sebagai penyebab sakit kepala pagi yang kronik adalah kegelisahan dan kemurungan. Keadaan kesihatan mental juga boleh menyebabkan insomnia, yang dapat meningkatkan risiko sakit kepala pagi.

Sekiranya anda mengesyaki anda mempunyai gangguan kesihatan mental, berbincanglah dengan doktor anda. Selalunya keadaan ini dapat diatasi dengan terapi, baik terapi ubat dan bukan ubat. Menguruskan emosi dan gangguan mental dapat membantu mengurangkan permulaan sakit kepala pada waktu pagi.

7. Tekanan Darah Tinggi

Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, darah akan memberi tekanan lebih tinggi di kepala anda. Tekanan itu menyebabkan sakit kepala, terutama pada waktu pagi. Hubungi doktor anda sekiranya sakit kepala anda lebih kerap dan tiada sebab yang dapat dikenal pasti. Sekiranya tekanan darah anda tinggi, doktor anda biasanya akan mengesyorkan perubahan gaya hidup seperti diet dan senaman dan ubat tekanan darah.

Baca juga: Punca Sakit Kepala Kiri

Rujukan:

Healthline.com. Apa yang Menyebabkan Sakit Kepala Pagi?

diri.com. Mengapa Saya Bangun Dengan Sakit Kepala Setiap Pagi?