Petua Membawa Anak Menonton Filem di Pawagam | Saya sihat

Terdapat banyak kebaikan dan keburukan terhadap dasar membawa balita ke pawagam. Ada yang mengatakan, ibu bapa harus memastikan filem yang dipilih sesuai dengan usia si kecil. Ada juga yang mengadu, kanak-kanak akan bising semasa menonton filem di pawagam. Sebenarnya, walaupun filem ini sesuai dengan usia, nampaknya si kecil anda tidak mengetahui etika menonton filem di pawagam.

Sebenarnya, bilakah usia yang sesuai untuk kanak-kanak menonton filem di pawagam? American Academy of Pediatrics (AAP) mengesyorkan mengehadkan paparan skrin untuk bayi di bawah usia 18 bulan. Ini juga berlaku untuk filem dan siri TV yang ditayangkan di TV biasa, bukan hanya di pawagam. Untuk mempermudahnya, berikut adalah 5 petua untuk membawa anak anda menonton filem di pawagam:

  1. Pastikan ketika anak benar-benar bersedia.

Sebenarnya, berapa usia yang sesuai untuk kanak-kanak menonton filem di pawagam? Selain bergantung pada anak-anak, bilakah ibu dan ayah pertama kali membiarkan mereka menonton TV? Ada yang berumur 3 tahun, ada yang berumur 4 tahun.

Ada juga ibu bapa yang menunggu sehingga anak mereka sedikit lebih tua dari itu untuk membolehkannya menonton apa sahaja. Juga tepat untuk mempertimbangkan bahawa suara keras dari filem dan pembesar suara Pawagam boleh menakutkan kanak-kanak.

  1. Pilih filem yang betul.

Ramai ibu bapa melakukan kesilapan ini. Selain tidak mengambil berat penilaian filem yang sesuai untuk si kecil, mereka juga lupa bahawa jangka masa filem ini tidak kurang pentingnya. Lebih-lebih lagi, anak-anak cenderung merasa bosan dengan senang duduk terlalu lama, walaupun pada awalnya mereka mungkin tertarik dengan filem yang ditayangkan.

  1. Langkau iklan dan treler

Biasanya sebelum filem ditayangkan, ada iklan dan treler filem lain dulu. Kanak-kanak tidak dapat membezakan antara filem dan dua perkara ini. Lebih-lebih lagi, ia boleh menjadi iklan dan treler filem itu tidak sesuai ditayangkan kepada kanak-kanak di bawah umur. Suara yang cukup kuat juga boleh menakutkannya.

Tunggu sekitar 5 hingga 10 minit dari masa yang ditunjukkan. Jemput anak anda membeli makanan ringan terlebih dahulu, seperti kek dan susu. Elakkan membeli popcorn jika dia seorang kanak-kanak kecil, untuk mengelakkan risiko tersedak ketika menonton filem sambil mengunyah.

  1. Rancang dengan teliti.

Pastikan anak anda berehat dan dimakan dengan baik sebelum pergi ke pawagam. Ini untuk mengelakkan dia tiba-tiba terganggu di tengah-tengah filem, sama ada kerana dia letih atau lapar. Pastikan juga dia pernah ke tandas sebelum memasuki pawagam.

Untuk selamat, teruskan mengajar anak-anak mengenai etika menonton filem di pawagam. Contohnya, dilarang bercakap, menjerit, berdiri, melompat, dan berjalan kerana akan mengganggu penonton lain. Elakkan juga memberikan telefon atau tablet anda jika dia tiba-tiba merasa bosan dan memilih untuk bermain permainan dalam talian.

  1. Jangan memaksa kanak-kanak jika mereka belum bersedia.

Walaupun anda telah melakukan 4 petua di atas, ada kalanya sesuatu berlaku tidak berjalan seperti yang dirancang. Contohnya, seorang kanak-kanak tiba-tiba menangis, ingin kencing, berasa mual, pada dasarnya perkara yang membuat Ibu terpaksa meninggalkan pawagam sebelum filem itu selesai.

Maksudnya, jangan paksa si kecil jika ia belum siap. Namanya juga merupakan pengalaman pertamanya menonton filem di pawagam. Ibu mesti berasa lega jika pengalaman pertama tidak begitu menyenangkan. Selepas itu, anda boleh mencuba lagi apabila anda sudah bersedia. (AS)

Rujukan

Common Sense Media: 5 Petua untuk Perjalanan Pertama Anak Anda ke Filem

Keluarga Sangat Baik: Adakah Filem untuk Kanak-kanak Pernah Idea Baik?

Kompas.com: Pada usia berapa kanak-kanak boleh diajak menonton filem di pawagam?