Sekiranya Si Kecil meletakkan Perkara di Hidung - Saya Sihat

Pernahkah anda menghadapi masalah anak kecil anda meletakkan kacang, duit syiling, atau mainan di hidungnya dan tidak dapat mengeluarkannya? Sudah tentu, panik adalah reaksi pertama. Objek kecil yang terperangkap di rongga hidung menyusahkan. Lebih banyak ia dikikis, semakin dalam, ia tidak mungkin masuk ke saluran udara si kecil. Sekiranya ini berlaku, perniagaan boleh menjadi lama.

Dalam tempoh pertumbuhan dan perkembangan, kanak-kanak dapat menjelajah dengan memasukkan objek di sekitarnya ke dalam mulut atau ke rongga hidung. Ini wajar, ibu, kerana ia dilaporkan dari clevelandclinic.org, Kes benda yang terperangkap di rongga hidung kanak-kanak berumur 2-5 tahun agak biasa. Oleh itu, agar anda tidak mengambil tindakan yang salah, berikut adalah petua untuk mengeluarkan benda asing dari hidung si kecil:

Baca juga: Jangan hanya membeli mainan untuk si kecil anda

Apakah tanda dan gejala benda asing di hidung bayi anda?

Objek yang memasuki hidung kadang-kadang tidak menimbulkan masalah pada mulanya. Anak kecil anda yang masih tidak dapat berbicara dengan lancar juga akan berdiam diri, kerana dia tidak merasa sakit atau sukar bernafas. Kehadiran objek asing yang terperangkap di hidung dapat dijumpai secara tidak sengaja ketika si kecil melakukan pemeriksaan kesihatan rutin kepada doktor.

Tetapi jika anda merasa terganggu, kadang-kadang si kecil berkelakuan aneh, misalnya menunjuk atau menggosok hidung seperti gatal, dan dilakukan berulang kali. Ibu mesti responsif dan ingat sama ada si kecil pernah meneroka dengan mainan kecil. Sekiranya anda tidak pasti sama ada terdapat benda asing di hidung anak kecil anda, sentiasa perhatikan gejala berikut:

  • Terdapat bau yang tidak menyenangkan dari hidung di Kecil, tetapi hanya satu lubang hidung.

  • Gejala serupa dengan sinusitis, iaitu demam dan lendir hijau keluar dari hidung si kecil.

Gejala-gejala ini biasanya muncul jika badan asing telah menetap selama beberapa hari hingga beberapa minggu dan menyebabkan jangkitan.

Baca juga: Ibu, Jangan Meremehkan Batuk Selsema pada Bayi!

Petua mengeluarkan benda asing dari hidung anak

Terdapat objek asing yang terperangkap secara tidak sengaja di rongga hidung anak, ia boleh keluar dengan sendirinya. Biasanya pada masa yang sama si kecil bersin. Tetapi ada yang memerlukan pertolongan Ibu atau doktor untuk membuangnya, terutama jika memukul anak yang sangat kecil, yang tidak boleh diminta untuk meniup hidungnya dengan keras. Untuk langkah pertama untuk mengatasinya, anda boleh mencuba kaedah berikut:

1. Cubalah sekali sahaja

Jangan paksa mengeluarkan benda asing dari hidung si kecil setelah percubaan pertama gagal, kecuali jika objek tersebut berbahaya dan mengancam keselamatan si kecil. Ini kerana semakin anda mencuba membuangnya, semakin sukar anak untuk bekerjasama dan semakin banyak objek akan masuk ke dalam. Pada akhirnya, pembedahan diperlukan untuk menghilangkannya. Anda boleh mencuba kaedah selamat dan jika tidak berjaya, bawa si kecil segera berjumpa doktor.

2. Gunakan kaedah "Mom Kiss"

Apakah kaedah "mom kiss"? Kaedah ini dikatakan kaedah yang cukup berkesan untuk membuang benda kecil dan keras yang terperangkap di hidung si kecil.

  • Letakkan bibir anda di bibir si kecil

  • Tutup kedua lubang hidung si kecil dengan jari anda. Tetapi jangan terlalu ketat, ibu!

  • Hembuskan udara ke mulut si kecil dengan kekuatan yang mencukupi.

Biasanya, kaedah ini dapat mengeluarkan objek melalui lubang hidung si kecil, tanpa bantuan doktor. Kejayaan mencapai 60%, anda tahu Mums. Kecuali objek lembut yang mudah pecah, anda harus meminta bantuan doktor.

Kerana memasukkan benda ke dalam hidung telah menjadi kebiasaan bagi anak-anak, ada kemungkinan tidak hanya satu objek masuk. Periksa sekali lagi untuk melihat apakah ada perkara lain yang tinggal. Supaya keesokan harinya si kecil tidak mengulangi "kesalahannya", simpanlah benda-benda kecil yang berpotensi menjadi objek yang akan dimasukkan ke dalam hidung, atau lubang telinga. Lakukan pertolongan cemas lebih awal, dan jika tidak berjaya, bawa si kecil ke doktor dan jangan tunggu sehingga menyebabkan jangkitan. (AY / WK)