Virus HPV Menyebabkan Kanser pada Lelaki

Sebilangan besar maklumat mengenai virus HPV (Papillomavirus manusia) yang kita tahu hanya berkaitan dengan wanita, kerana virus adalah penyebab utama barah serviks. Walau bagaimanapun, virus HPV pada lelaki juga boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius, anda tahu. Jadi, lelaki juga harus berwaspada dan memahami cara mengurangkan risiko jangkitan HPV.

Jangkitan HPV dapat meningkatkan risiko barah genital pada lelaki, walaupun jenis kanser ini jarang berlaku. Selain itu, seperti pada wanita, HPV juga boleh menyebabkan ketuat kelamin pada lelaki. Untuk mengetahui dengan lebih jelas mengenai jangkitan HPV pada lelaki, berikut penjelasannya!

Baca juga: Selain Kanser Serviks, HPV Menyebabkan 5 Jenis Kanser Lain

Risiko Jangkitan HPV pada Lelaki

Beberapa jenis HPV menyebabkan barah genital pada lelaki, biasanya kanser dubur atau barah zakar. Kedua-dua jenis barah ini jarang berlaku. Secara amnya, barah jenis ini menyerang lelaki dengan sistem imun yang lemah. Risiko barah dubur adalah 17 kali lebih tinggi pada lelaki yang berorientasi seksual dengan lelaki lain, atau biseksual dan aktif secara seksual, berbanding lelaki yang hanya melakukan hubungan seks dengan wanita. Selain itu, lelaki dengan jangkitan HIV (virus imunodefisiensi manusia) juga mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah dubur.

Sebilangan besar kes barah di bahagian belakang tekak, termasuk barah di pangkal lidah dan amandel, disebabkan oleh HPV. Sebenarnya, barah tekak adalah jenis barah yang paling biasa disebabkan oleh HPV pada lelaki. Lebih daripada 13,000 kes barah akibat HPV dijumpai pada lelaki setiap tahun.

Gejala HPV pada Lelaki

Jangkitan HPV pada amnya tidak menunjukkan sebarang gejala, baik pada lelaki dan wanita. Sebilangan jenis HPV tidak menyebabkan barah, tetapi menyebabkan ketuat kelamin.

Untuk mendiagnosis ketuat genital pada lelaki, doktor secara amnya akan memeriksa alat kelamin lelaki terlebih dahulu, untuk melihat apakah ada ketuat. Beberapa doktor menggunakan cuka untuk membantu mengenal pasti ketuat yang tidak menonjol.

Sayangnya sehingga kini tidak ada pemeriksaan rutin ujian HPV untuk lelaki. Walau bagaimanapun, doktor mengesyorkan agar lelaki melakukan pap pap dubur, terutama mereka yang mempunyai risiko tinggi mendapat jangkitan HPV yang menyebabkan barah. Dalam ujian pap dubur, doktor akan mengambil sampel sel dari dubur, kemudian memeriksanya di makmal untuk mengesan kelainan.

Baca juga: Jangkitan Apa yang Menyebabkan Kanser?

Rawatan Jangkitan HPV pada Lelaki

Sekiranya tidak ada gejala, maka secara amnya tidak ada rawatan yang diberikan untuk jangkitan HPV. Doktor akan melakukan rawatan sekiranya seseorang mempunyai masalah kesihatan yang disebabkan oleh virus HPV.

Apabila pesakit mengalami ketuat kelamin, terdapat pelbagai pilihan rawatan yang boleh dilakukan. Ketuat kelamin boleh dirawat dengan menggunakan krim khas. Doktor juga dapat membuang ketuat kemaluan secara pembedahan. Biasanya, rawatan awal untuk ketuat kelamin tidak digalakkan oleh beberapa doktor. Sebabnya, umumnya ketuat kelamin dapat hilang dengan sendirinya.

Sementara itu, kanser dubur dapat diatasi dengan menggunakan radiasi, kemoterapi, dan pembedahan. Rawatan khusus bergantung pada tahap barah, seberapa besar tumor, dan sejauh mana barah itu merebak.

Adakah Vaksin HPV untuk Lelaki?

Vaksin HPV telah disetujui untuk digunakan pada wanita sejak tahun 2006 dan telah disetujui untuk digunakan pada pria sejak tahun 2009. Terdapat dua jenis vaksin HPV, iaitu bivalent dan quadrivalent. Bivalent bermaksud bahawa ia mengandungi dua jenis virus HPV penyebab barah. Sementara vaksin lain mengandungi 4 jenis HPV yang menyebabkan barah dan menyebabkan ketuat kelamin. Vaksin boleh diberikan kepada lelaki berumur 9 - 26 tahun.

Baru-baru ini, FDA (Pentadbiran Makanan dan Dadah) meluluskan penggunaan vaksin HPB, yang mengandungi 4 jenis HPV. Selain mengandungi 4 jenis HPV yang telah digunakan dalam vaksin, terdapat 5 jenis HPV tambahan. Dengan cara itu semakin tinggi tahap perlindungan terhadap jangkitan HPV. Vaksin baru ini juga boleh diberikan kepada lelaki berusia 9-15 tahun. Mengapa pada usia kanak-kanak dan remaja? Sudah tentu dengan harapan mereka tidak terdedah kepada HPV melalui hubungan seksual.

Cegah Jangkitan HPV

Seks yang selamat dapat mengurangkan risiko penularan HPV. Sekiranya anda melakukan hubungan seksual yang berisiko, anda harus menggunakan kondom sehingga dapat melindungi anda daripada menyebarkan HPV, walaupun tidak berkesan 100%. Sebabnya, HPV juga boleh dijangkiti melalui sentuhan kulit.

Baca juga: Vaksin HPV Paling Berkesan Diberikan Berumur 9-10 Tahun

Kesimpulannya, virus HPV tidak hanya berbahaya dan perlu dicegah oleh wanita, lelaki juga boleh terkena maut akibat jangkitan virus ini, jadi mereka juga harus berjaga-jaga. Dapatkan vaksin, amalkan seks yang sihat, dan periksa dengan doktor jika Geng Sihat mempunyai gejala ketuat kelamin! (UH / AY)

Sumber:

WebMD. Jangkitan HPV pada Lelaki. Oktober. 2017.