Bahaya Memetik Rambut Hidung | Saya sihat

Rambut hidung bukan hanya hiasan, tetapi mempunyai fungsi. Jadi rambut hidung tidak boleh dicukur, apalagi ditarik keluar. Berikut adalah bahaya memetik rambut hidung yang perlu anda ketahui.

Tidak dapat dinafikan, kini rambut di mana-mana bahagian badan dapat dikeluarkan dalam beberapa minit. Dengan teknologi yang semakin maju, rambut alis, ketiak, dan rambut kemaluan dapat dibersihkan dengan sempurna dan tidak menyakitkan. Walaupun begitu, anda tidak boleh tergoda untuk menembusi kawasan hidung dan mencabut rambut yang ada di situ.

Mencabut rambut dari hidung telah dilaporkan menyebabkan jangkitan dan penyakit berbahaya termasuk meningitis, bahan bernanah di otak!

Baca juga: Adakah Selamat untuk Menggunting Rambut atau Manikur di Salon semasa Pandemik Coronavirus?

Pelbagai Cara Menghilangkan Rambut Hidung

Rambut hidungnya pendek, ada yang panjang keluar dari rongga hidung. Secara estetik mungkin mengganggu. Rambut hidung berfungsi melindungi tubuh anda dari serangan kuman dan bakteria. Rambut hidung ini akan menyaring semua zarah udara yang masuk ketika kita bernafas.

Oleh itu, jangan lepaskan. Selain menghilangkan fungsinya, di folikel atau pangkal rambut yang tumbuh di seluruh badan, terdapat bakteria. Apabila anda membuangnya, bakteria keluar dan menyebabkan jangkitan.

Tiga cara berikut untuk menghilangkan rambut hidung, anda harus mengelakkan:

1. Mencubit / Mengeluarkan

Mencabut bulu hidung satu demi satu bukan sahaja sangat menyakitkan. Ia juga boleh menyebabkan rambut tumbuh ke dalam dan menyebabkan jangkitan kulit yang menyakitkan. Tanda, terdapat lebam merah jambu kecil di bekas rambut yang ditarik, seperti jerawat di hidung. Kadang-kadang ketulan ini mengandungi nanah.

Lebih buruk lagi, anda menghadapi risiko mendapat jangkitan bakteria Staphylococcus yang berbahaya. Menurut kajian 2018 yang diterbitkan di Sempadan dalam Mikrobiologi, kira-kira 30 peratus orang menjadi pembawa bakteria Staphylococcus aureus.

Apabila luka kecil pada kulit disebabkan oleh penyingkiran rambut, bakteria Staphylococcus di hidung boleh menyebabkan jangkitan. Jangkitan ini biasanya dicirikan oleh kerak kuning madu di bahagian dalam hidung.

Baca juga: //www.guesehat.com/treat-acne-men-adults

2. Waxing

Sama dengan tindakan mencabut rambut hidung, waxing Rambut hidung boleh merosakkan kulit dan merosakkan folikel rambut. Masalah lain waxing adakah semakin banyak rambut hidung hilang dalam satu tarikan. Rongga hidung kendur sama seperti menghilangkan salah satu mekanisme pertahanan utama badan untuk mengelakkan zarah asing.

Sekiranya anda mengalami alahan bermusim, menghilangkan rambut hidung yang terlalu banyak dapat memburukkan lagi gejala alergi, kerana lebih banyak alergen memasuki udara. Menurut penemuan dalam kajian 2011 yang diterbitkan di International Arkib Alergi dan Imunologi, Orang yang mempunyai rambut kurang hidung mempunyai risiko lebih tinggi terkena asma daripada mereka yang mempunyai hidung lebih tebal.

3. Krim Pembuangan Rambut

Krim penyingkiran rambut adalah produk yang terbuat dari bahan kimia untuk memusnahkan protein keratin pada rambut anda, sehingga rambut akan gugur dengan sendirinya. Berhati-hati dengan bahan kimia yang keras yang dapat membakar kulit sensitif di dalam hidung. Selain itu, menyedut aroma krim yang kuat tidak akan terasa baik pada membran mukus hidung.

Baca juga: Pelbagai Cara Menghilangkan Rambut Badan

Bahaya Mencabut Rambut Hidung

Berikut adalah bahaya yang boleh timbul akibat mencabut bulu hidung:

1. Pendarahan ringan

Menarik rambut hidung sama dengan menariknya secara paksa. Ia juga boleh mempengaruhi saluran darah yang sangat kecil di hidung. Darah boleh keluar dan menyebabkan rasa sakit dan tidak selesa di hidung. Pendarahan ringan ini dapat berhenti tanpa rawatan yang rumit. Namun, rasa parut yang menyengat dan kering akan tetap terasa.

2. Jerawat hidung

Apabila anda mencabut rambut hidung dengan tangan yang tidak bersih atau kotor, bakteria dan kuman boleh masuk dan menjangkiti folikel rambut hidung. Ini boleh menyebabkan jerawat kecil muncul. Bahkan sebilangan orang boleh mendapat demam tinggi kerana jerawat hidung yang dijangkiti. Jerawat di pipi terasa sakit, terutama di hidung.

3. Jangkitan otak

Kawasan rawan hidung adalah kawasan di sekitar mulut dan hidung yang menghubungkan terus ke otak. Bakteria di hidung boleh masuk melalui saluran darah kembali ke otak. Kemungkinan jangkitan muncul di otak kecil, tetapi kesan besar dari jangkitan otak jika tidak ditangani dengan betul dapat menyebabkan kematian.

4. Perforasi Septal

Memetik bulu hidung boleh menyebabkan kerosakan pada septum di rongga hidung atau apa yang disebut sebagai septal perforation. Selain kesakitan, kerosakan ini boleh menyebabkan perasaan tidak selesa. Perforasi Septal boleh berlaku dalam pelbagai bentuk, seperti luka, bisul atau kerak akibat lendir kering yang tidak dapat keluar. Penyakit ini boleh dicirikan oleh gejala mimisan.

5. Rambut hidung tumbuh

Rambut baru yang tumbuh di setiap anggota badan boleh tumbuh di lapisan kulit yang dalam, termasuk rambut hidung yang dipetik. Keadaan ini disebut rambut hidung yang tumbuh ke dalam. Keadaan ini juga boleh menyebabkan radang pada hidung.

Baca juga: Covid-19 Penyakit Bawa Udara Terbukti, Lindungi Mulut dan Hidung Kita!

Rujukan:

//www.her.ie/health/heres-why- Removing-your-nose-hair-is-a-really-bad-idea-321339

//www.tiege.com/blogs/news/nose-hair-removal-three-best-methods-and-what-to-avoid

.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found