Mengapa Hanya Nyamuk Aedes Aegypti Menghantar DHF?

Dalam usaha mendidik masyarakat tentang demam berdarah denggi (DHF), dengan tujuan menghindari penyakit berjangkit berbahaya, tentu saja, masyarakat didorong untuk menjaga kebersihan, baik di dalam rumah maupun di sekitar kawasan tersebut. Beberapa cara adalah dengan menjaga selokan sentiasa bersih dan menguburkan barang yang tidak digunakan. Ini dapat meminimumkan kemungkinan nyamuk bersarang yang menyebabkan demam denggi. Untuk mengelakkan lebih banyak penghantaran, vektor atau penyebab utama mesti dikawal. Dengan cara ini, penyebaran virus dapat dielakkan sejak awal sebelum menanggung banyak korban.

Tidak Semua Jenis Nyamuk Aedes Aegypti Menularkan DHF

Penyebab utama atau yang bertindak sebagai vektor penularan penyakit denggi adalah nyamuk aedes aegypti. Tetapi nampaknya, tidak semua jenis nyamuk aedes aegypti boleh menyebarkan virus. Hanya nyamuk betina yang menyebarkan penyakit ini, kerana mereka memerlukan darah manusia yang mengandungi banyak protein untuk menghasilkan telur. Jenis virus yang dibawa oleh nyamuk aedes aegypti adalah jenis virus denggi . Virus denggi Ini adalah sejenis virus yang mempunyai RNA gonome dari keluarga flaviviridae , itu dia genus flavivirus . Semua jenis nyamuk memang ada RNA gonome . Walau bagaimanapun, genus flavivirus hanya dimiliki oleh nyamuk aedes aegypti. Nyamuk ini jika dicemari virus denggi dari manusia yang positif menghidap denggi, masih akan dapat bertahan hidup berbanding nyamuk lain yang juga dijangkiti . Virus Virion mempunyai spesifikasi bentuk sfera atau lensa, pada bahagian nukleokapsi Diameter 30 nm dan dilengkapi dengan ketebalan sampul surat ia 10 nm. Sampul surat ia terdiri daripada lipid atau sekumpulan bahan yang mengandungi dua protein, iaitu sampul surat protein (E) dan protein membran (M). Sampul surat mempunyai fungsi untuk menghambat peneutralan dan interaksi antara virus dan sel lain pada permulaan jangkitan. Virus denggi adalah sejenis virus yang mudah berubah suhu dan faktor kimia lain. Bukan hanya itu, virus ini mempunyai viraemia atau tempoh pertumbuhan darah yang berbeza pada setiap manusia atau haiwan.

Bagaimana Nyamuk Aedes Aegypti Bertahan?

Seperti yang disebutkan sebelumnya, nyamuk aedes aegypti lebih mampu bertahan walaupun telah dijangkiti virus denggi berbanding dengan nyamuk lain. Nah, nyamuk ini sebenarnya dapat bertahan dengan 2 mekanisme. Yang pertama adalah melalui penghantaran menegak di badan nyamuk. Nyamuk betina dapat dijangkiti virus melalui hubungan seksual dengan nyamuk jantan. Dengan cara itu, telur yang disenyawakan oleh nyamuk betina juga dijangkiti virus denggi .

Baca juga: Amaran! Ketahui ciri-ciri nyamuk denggi berikut!

Yang kedua ialah nyamuk mendapat virus ketika menghisap darah manusia yang positif terhadap virus tersebut denggi . Kemudian, virus itu sampai ke perut nyamuk dan mereplikasi atau pecah di dalamnya. Virus kemudian berpindah ke kelenjar air liur nyamuk. Inilah yang memungkinkan nyamuk menyebarkan virus ke tubuh manusia lain yang sihat yang tidak dijangkiti denggi. Melalui kelenjar air liur nyamuk menyebarkan virus. Atas sebab ini, anda perlu menjaga kebersihan persekitaran untuk mengelakkan sarang nyamuk.