Cara Memulihkan Stamina - Saya Sihat

Beraktiviti setiap hari pastinya meletihkan, terutamanya jika anda melakukan aktiviti setiap hari melebihi jam kerja yang diperlukan atau terpaksa bekerja lebih masa. Atau apabila berlaku kejadian yang tidak dijangka seperti pemadaman selama berjam-jam seperti hari Ahad yang lalu (4/8) di beberapa wilayah di Jawa. Pasti anda kurang tidur dan badan menjadi tidak sihat. Cara memulihkan stamina biasanya dilakukan dengan tidur atau minum kopi.

Mengantuk, lemah, sukar menumpukan perhatian dan sakit kepala adalah tanda bahawa badan tidak cergas, kerana kurang tidur atau terlalu banyak aktiviti. Cara paling mudah dan berkesan untuk memulihkan stamina adalah dengan meningkatkan rehat dan tidur.

Namun, sering kali anda mengabaikan perkara ini dan lebih suka minum kopi untuk terus bekerja. Ini kerana minum kopi dianggap lebih berkesan sebagai cara untuk memulihkan stamina dengan cepat.

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Minum Kopi?

Cara Memulihkan Stamina

Nah, geng, dalam keadaan lemah dan stamina anda menurun, ke arah mana anda akan memilih? Minum kopi atau berehat sebentar untuk tidur? Artikel ini akan membincangkan mana yang terbaik untuk dipilih sebagai cara untuk memulihkan stamina dari sudut perubatan.

1. Kebaikan Kopi

Kopi adalah penyelesaian segera dan sangat sesuai untuk anda ketika anda sakit kepala atau menghadapi masalah untuk fokus. Terutama apabila anda harus menyelesaikan kerja dengan lebih pantas. Kafein dipercayai dan terbukti dapat meningkatkan kepekatan dan mengurangkan kesakitan.

Tidak hairanlah jika minum kopi sering dijadikan pilihan untuk pekerja pejabat sebagai kaedah memulihkan stamina. Selain itu, kafein juga meningkatkan daya tahan.

Baca juga: 8 Mitos dan Fakta mengenai Kafein

2. Faedah Tidur

Tidur adalah pilihan terbaik dan boleh menjadi penyelesaian bagi anda yang memerlukan idea kreatif. Anggapan ini adalah kerana tidur dapat menjadikan otak berfungsi dengan lebih baik dalam menerima maklumat.

Idea dan kreativiti secara umum dapat muncul dalam mimpi atau ketika anda bangun dari tidur. Tidur yang nyenyak dapat memudahkan hubungan antara idea. Apabila anda berurusan dengan perkara yang memerlukan penumpuan dan ketepatan yang lebih, tidur akan menjadi penyelesaian terbaik dan juga cara untuk memulihkan stamina.

Baca juga: 11 Cara Menghilangkan Kebiasaan untuk berjaga malam

3. Kopi + Tidur

Adakah anda salah seorang yang menggabungkan tidur dan kopi untuk mendapatkan faedah pada masa yang sama? Biasanya, kafein akan menyukarkan anda tidur. Tetapi kajian menunjukkan bahawa kopi sebenarnya dapat memberikan stamina yang lebih baik jika diminum sebelum tidur siang.

Minum kopi dengan ukuran 200 mg atau bersamaan dengan 2 cawan kopi sebelum tidur, bukan semasa bekerja. Sebabnya adalah kerana semasa bekerja, kopi tidak dapat meningkatkan kepekatan, tetapi, ia akan membuat anda gelisah dan hilang fokus.

Selepas itu tidur yang cukup antara 30 minit hingga 1 jam. Dikatakan bahawa tidur anda akan tenang dan berkualiti. Tidur seperti ini disebut Tidur Gelombang Perlahan (SWS).

Nah, Gang Sihat, ternyata keberkesanan kopi atau tidur bergantung pada keadaan yang anda alami. Dalam beberapa cara, kopi lebih berkesan dan efisien. Walau bagaimanapun, dalam kes lain cara terbaik untuk memulihkan stamina adalah tidur.

Untuk mendapatkan hasil terbaik, kopi dan tidur siang adalah kombinasi yang sangat sesuai. Terutama untuk meningkatkan stamina kerana kurang tidur dan gelisah. Kopi dan tidur dapat meningkatkan mood anda dan membuat anda berasa lebih baik.

Tetapi, ingatlah, geng, jangan terlalu kerap melakukan ini. Gaya hidup yang baik adalah tidur yang cukup sekurang-kurangnya 8-9 jam sehari. Dengan cara itu badan anda akan sentiasa cergas dan dapat bekerja dengan lebih berkesan.

Baca juga: Manfaat Vitamin untuk Tubuh dan Stamina Kita

Rujukan:

Medicalnewstoday. Petua untuk meningkatkan stamina

Kesihatan.harvard.edu 9 petua untuk meningkatkan tenaga anda


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found