Kelebihan dan Kekurangan IVF

Rasanya tidak lengkap sekiranya keluarga tidak mempunyai anak. Anggapan ini sebenarnya dibenarkan oleh sebahagian besar masyarakat. Anda dan pasangan anda yang baru sahaja berkahwin pastinya tidak sabar untuk mendengar berita kedatangan bayi dalam kandungan. Namun, mungkin tidak semuanya berjalan lancar. Anda atau pasangan anda mungkin menghadapi masalah kesihatan yang menyukarkan kelahiran anak secara normal. Jadi apa yang perlu dibuat? Dalam keadaan itu, banyak pasangan muda yang memilih untuk mengikuti program IVF. Sekiranya anda bersedia menghabiskan banyak wang untuk mendapatkan anak anda melalui proses ini, tidak mengapa. Adakah ia benar-benar seperti itu? Malangnya, masalah IVF bukan hanya kos atau beban wang yang mesti dibelanjakan. Proses IVF yang cenderung rumit bukan sahaja membawa banyak kelebihan tetapi juga risiko kegagalan. Sebelum anda memutuskan untuk melakukan program IVF, anda harus mengetahui terlebih dahulu kelebihan dan kekurangan program IVF untuk anda dan pasangan!

Meningkatkan Peluang Mengandung

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, kaedah IVF terbukti dapat meningkatkan peluang anda hamil. Bagaimana ia boleh berlaku? Tanpa perlu melakukan hubungan seks, anda dan pasangan anda yang mengalami gangguan atau kelainan pada sistem pembiakan juga dapat melahirkan janin di dalam rahim. Dalam IVF, akan ada proses pengambilan telur dan sperma dari anda dan pasangan anda. Sel yang diambil adalah sel terbaik yang berpotensi berkembang menjadi embrio apabila menyatu dalam proses persenyawaan buatan di luar badan. Selepas 5 hari, embrio pembahagi yang aktif dipindahkan ke badan wanita untuk dilekatkan pada dinding rahim. Sekiranya berjaya, janin akan membesar dan berkembang seperti bayi hasil daripada proses persenyawaan semula jadi. Kaedah ini cukup selamat dan pantas dalam mengatasi masalah anda dan suami yang tidak mendapat anak. Anda dan suami tidak perlu lagi melakukan hubungan seks kerana secara paksa, telur dan sperma akan diambil oleh doktor untuk kemudian digabungkan dalam proses persenyawaan di luar. Untuk kadar kejayaan itu sendiri, anda masing-masing mempunyai kemungkinan yang berbeza. Banyak faktor yang menentukan kejayaan konsepsi calon bayi menggunakan IVF. Salah satunya adalah usia anda. Bagi anda yang berumur di bawah 35 tahun dan lebih berpeluang melahirkan anak dengan IVF, iaitu 41% hingga 43% dan mengalami penurunan 10% setiap 3 tahun. Berita baiknya lagi, bayi yang dihasilkan dengan bantuan program IVF lebih cenderung dilahirkan dengan anak kembar. Peluang sehingga 32%! Sebenarnya, anda juga masih berpotensi untuk melahirkan tiga anak kembar sekaligus.

Tidak Selalu Menuai

Salah satu risiko terbesar yang anda hadapi ketika anda memutuskan untuk menjalani IVF adalah kemungkinan ia tidak akan membuahkan hasil. Kosnya cukup besar dan masa yang lama akan dikurangkan selagi anda dan pasangan bersiap sedia untuk proses ini. Apabila anda berdua telah memutuskan untuk memanfaatkan teknologi IVF, anda harus lebih sabar dalam menjalankan perawatan intensif dan konsultasi untuk menunggu kepastian kejayaan program IVF. Malah pengambilan telur dan sperma dapat dilakukan dalam beberapa bulan. Secara umum, faktor kejayaan program IVF adalah 25%, yang bermaksud masih banyak kemungkinan yang akan berlaku, termasuk kegagalan program. . Lebih-lebih lagi, prosesnya sangat rumit dan memenatkan. Dadah yang disuntik untuk merangsang telur juga dikhuatiri akan memberi kesan sampingan negatif, seperti kembung, sakit kepala, dan sakit perut secara berterusan. Keadaan ini biasanya disebut sebagai OHHS ( Sindrom Hyper Stimulation Ovari ), yang juga mendorong pembuahan cecair di perut dan dada. Walaupun tidak segera dirawat, sindrom ini boleh menyebabkan jangkitan atau pendarahan, kerosakan pada struktur ovari, kenaikan berat badan, dan masalah dengan sistem pencernaan. Bayi kembar yang dibantu dalam persenyawaan melalui kaedah IVF juga boleh berisiko membahayakan anda sebagai ibu-ibu. Si kembar berpotensi dilahirkan sebelum waktunya atau mengalami gangguan rahim yang lain. Pemilihan doktor pakar sangat penting untuk menyokong kejayaan program IVF yang akan dijalankan. Sekiranya doktor yang merawat anda dari sebelum hingga selepas bersalin benar-benar pakar, tidak akan ada masalah. Tetapi jika doktor secara tidak sengaja melakukan kesalahan, anda dan bayi anda mungkin berisiko menghadapi masalah kesihatan atau kegagalan IVF boleh berlaku. Ya atau tidak. Semuanya bergantung pada anda dan pilihan pasangan anda. Tidak ada salahnya menunggu kehamilan secara semula jadi dengan rajin berjumpa doktor sehingga anda dapat mengetahui punca kesukaran untuk hamil. Namun, tidak ada yang salah dengan meningkatkan dan mempercepat peluang mendapatkan anak melalui program IVF ini. Pada hakikatnya, kenali keadaan tubuh anda dan kesihatan pasangan anda. Bincangkan bersama agar keputusan yang diambil tidak membahayakan atau membebankan sesiapa. Di samping itu, pertimbangkan pemilihan hospital, doktor, serta gaya hidup yang anda jalankan juga penting untuk diperhatikan untuk menyokong tahap kejayaan program IVF.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found