Mengatasi kecemasan pada anak sehingga tidak berterusan sehingga dewasa

Adakah anak anda sukar menyebut huruf-huruf tertentu, seperti huruf r, s, z, d, k, atau t? Keadaan ini biasa dikenali sebagai lisp. Lisp umumnya berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Dan ketika berusia 7 tahun, keadaan ini akan hilang dan dia dapat bercakap dengan jelas.

Namun, ada juga kanak-kanak yang tidak dapat menyebut huruf sehingga mereka dewasa. Ini boleh berlaku kerana keadaan cincang yang dialami tidak ditangani dengan baik ketika anak masih kecil. Biasanya, orang merujuk kepada lidah pendek sebagai penyebab seseorang bercakap curang. Cari fakta sebenar dalam artikel berikut, ayuh!

Apa yang menyebabkannya?

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan seseorang menjadi curang. Slur boleh berlaku atas sebab fizikal dan psikologi. Berikut adalah beberapa penyebab lisp:

  1. Ankyloglossia atau tali leher Ia adalah keadaan yang wujud sejak lahir. Apabila anda menggerakkan lidah anda ke atas, frenulum linguae dapat dilihat, iaitu tisu penghubung antara lantai mulut dan lidah. Perbezaan antara panjang dan pendek frenulum linguae ini menyukarkan seseorang untuk mengucapkan salah satu huruf, kerana lidah tidak dapat menyentuh atap mulut. Lain daripada itu, tali leher Ia juga boleh membuat otot lidah menjadi lemah.
  2. Kerosakan otak boleh mengganggu saraf ke-12, yang mempengaruhi kerja lidah. Ini akan menjadikan koordinasi antara bibir dan lidah menjadi lemah. Saraf ini berperanan dalam mengatur koordinasi motor otot lidah. Gangguan fungsi koordinasi dan kekuatan lidah akan menjadikan sebutan beberapa huruf terganggu.
  3. Faktor persekitaran dan psikologi juga boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi cacat. Sebagai seorang kanak-kanak, anak-anak belum fasih mengucapkan pelbagai kata atau terbawa-bawa oleh persekitaran di sekitar mereka yang bercakap tidak jelas. Sekiranya ibu bapa membiarkan perkara ini terus berlaku, maka anak akan menganggap makanan ringan adalah sesuatu yang wajar dan terus bercakap seperti itu sehingga dewasa.

Baca juga: Cara Mengatasi Rahang yang Bergeser

Langkah berjaga-jaga yang boleh anda lakukan

Jangan biarkan keadaan anak yang buncit dibiarkan begitu sahaja, kerana ia boleh berlanjutan sehingga dia dewasa. Anda pasti tidak mahu makanan kecil membuat anak anda hilang kepercayaan diri dan menjadi mangsa buli, bukan? Jadi, jangan biarkan cairan itu mengganggu kehidupan sosial anak anda.

Sekiranya penyebabnya adalah faktor persekitaran atau psikologi, maka ibu bapa harus mengajar mereka cara menyebut perkataan dengan betul. Gunakan cara-cara berikut untuk mengelakkan masalah anak-anak daripada terus dewasa.

  • Latih motor mulut anak anda dengan mengajarnya minum menggunakan jerami. Anda juga boleh mengajaknya bermain meniup sangkakala atau gelembung air sabun. Motor lisan yang kuat dapat mengembangkan kemampuan bertutur kanak-kanak.
  • Elakkan tabiat buruk sejak kanak-kanak itu bayi, seperti menggunakan pacifier dan menghisap jari. Ini boleh menjadi pencetus kepada anak-anak untuk menjadi cair.
  • Ajarkan sebutan huruf yang betul. Ajak anak berlatih di depan cermin dan tunjukkan kedudukan yang betul antara lidah, gigi, dan bibir. Untuk mengatasi huruf yang kabur misalnya, Ibu dapat mengajar anak-anak untuk menutup gigi atas dan bawah.
  • Sekiranya anak anda bimbang, cubalah memintanya berjumpa dengan ahli terapi pertuturan.

Baca juga: Cara Merawat Mulut untuk Tetap Sihat dan Bersih

Mengendalikan Tindakan dengan Garis Operasi

Sekiranya kaedah pencegahan cairan tidak berfungsi, maka kemungkinan ibu bapa harus menjalani prosedur pembedahan sehingga cairan anak mereka dapat pulih. Prosedur pembedahan yang dilakukan agak mudah. Anestesia hanya melakukan anestesia tempatan di sekitar lidah dan mulut. Sekiranya berlaku tali leher, otot yang diikat akan dipotong, sehingga lidah dapat bergerak dengan lebih bebas.

Malangnya, pesakit memerlukan masa untuk pulih dari cincang. Pesakit memerlukan masa untuk melatih otot yang sudah bebas dengan mengikuti fisioterapi. Fisioterapi akan membantu pesakit melatih bahagian mulut, seperti rongga mulut, bibir, dan otot lidah supaya mereka dapat menyesuaikan dan menyebut huruf dengan jelas.

Pada kanak-kanak, proses pemulihan akan berlaku lebih cepat daripada orang dewasa. Pesakit dewasa juga berisiko mengalami komplikasi yang boleh menjadikan proses pemulihan lebih lama.

Pada masa ini, kes buli semakin meningkat. Biasanya pelaku menganggap kekurangan mangsa sebagai celah dan menggunakannya sebagai bahan untuk mencela. Ibu dapat mencegahnya dengan menolong anak menjadi lebih yakin, salah satunya mengatasi masalah menyebut huruf dan perkataan. Kanak-kanak adalah masa terbaik untuk menghentikan sebiji.

Baca juga: Ibu bapa, berhati-hati kerana anak-anak juga boleh mengalami tekanan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found