Perbezaan antara sista, endometriosis, dan fibroid - guesehat.com

Sebagai wanita, anda pasti sudah mengetahui bahawa sebenarnya terdapat banyak jenis penyakit yang boleh mengancam organ wanita. Walau bagaimanapun, dari beberapa jenis penyakit ini, tidak jarang anda sukar untuk menentukannya, kerana secara amnya gejala yang timbul adalah sakit semasa haid dan kitaran haid yang tidak teratur.

Beberapa jenis penyakit yang sering menyebabkan salah diagnosis berdasarkan gejala, termasuk sista, mioma, dan endometriosis. Ketiga-tiga jenis penyakit ini mempunyai simptom yang hampir sama, tetapi sebenarnya terdapat beberapa perbezaan yang sangat jelas antara ketiga-tiganya. Nah, untuk memberi anda pemahaman tentang persamaan dan perbezaan antara ketiga-tiga jenis penyakit organ wanita, berikut adalah penjelasannya.

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, ketiga penyakit ini mempunyai persamaan yang terletak pada gejala yang ditimbulkannya, iaitu sakit ketika haid dan kitaran haid yang tidak teratur. Di samping itu, ada juga persamaan lain antara ketiga jenis penyakit, iaitu penyebab yang memungkinkan timbulnya penyakit, iaitu ketidakseimbangan hormon dan faktor genetik.

Setelah mengetahui persamaan sista, mioma, dan endometriosis ini, sangat penting bagi anda untuk mengetahui perbezaan antara ketiganya. Ini diperlukan agar anda lebih mudah memberikan diagnosis sementara mengenai keadaan yang anda alami.

Pertama adalah sista. Kista adalah keadaan di mana kantung berisi cecair terbentuk di bahagian dalam ovari. Kista ini dihasilkan oleh kelenjar di ovari yang tidak dapat dikeluarkan, menjadikannya tersendat di ovari dan bertambah besar dari masa ke masa.

Berbeza dengan sista dalam bentuk kantung berisi cairan, fibroid sebenarnya adalah tumor jinak tisu myometrial (otot rahim) yang tumbuh tidak normal dan mempunyai bentuk yang padat. Pertumbuhan myoma juga disebabkan oleh peningkatan faktor hormon estrogen. Apa yang membezakan lagi antara fibroid dan kista adalah bahawa fibroid dapat tumbuh di mana-mana kawasan organ rahim sehingga boleh menyebabkan gangguan pada rahim. Berat dan ukuran mioma itu sendiri juga sangat berbeza, dari biji seperti kecil, hingga biji besar yang boleh membuat rahim membesar. Dalam satu tempoh, mungkin hanya ada satu myoma, tetapi ada juga kemungkinan beberapa myoma dapat muncul sekali dalam satu tempoh.

Jenis penyakit terakhir yang akan dibincangkan perbezaannya adalah endometriosis. Endometriosis adalah keadaan di mana tisu dari lapisan rahim, juga dikenali sebagai endometrium, tumbuh di luar rongga rahim. Endometrium sebenarnya adalah lapisan yang akan menumpahkan dan dikeluarkan secara berkala semasa haid. Namun, kerana lokasinya di luar rahim, darah yang keluar dari lapisan endometrium tidak dapat dikeluarkan. Akibatnya, darah akan mengendap dan mengiritasi tisu sekitarnya.

Organ-organ wanita seperti rahim mempunyai peranan penting dalam sistem pembiakan, oleh itu sangat penting bagi anda sebagai wanita untuk lebih peka terhadap sedikit pun gangguan yang berlaku pada dirinya. Sekiranya anda mula merasa sakit dan sakit yang melebihi had normal atau mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, anda harus segera memeriksa diri anda. Ini untuk mengelakkan keadaan anda bertambah buruk. Di samping itu, lebih cepat anda mengetahui keadaan gangguan yang berlaku, semakin cepat anda mendapat rawatan dan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found