Penggunaan Baja Rambut untuk Kening

Setiap kali saya melihat di cermin, saya menyedari sesuatu itu hilang . Nampaknya ada sesuatu di wajah saya yang hilang. Dengan kecenderungan kening yang tebal, saya merasa lebih tersesat. Oh, di mana alisnya? Awak kat mana? Saya mula mencari jalan keluar untuk menebalkan kening yang tidak ada! Kalaulah ada cara untuk menumbuhkan alis dalam satu malam! Kalaulah saya dilahirkan dengan kening lebat. Menghela nafas ! Tetapi jika saya dilahirkan dengan kening tebal, saya tidak dapat memberikan petua berikut! Terdapat pelbagai cara untuk mengembangkan kening anda. Salah satu cara adalah dengan menggunakan minoxidil. Salah satu ubat pertumbuhan rambut, minoxidil berguna untuk menumbuhkan rambut di kepala dan alis anda sebagai baja alis.

Harga

Saya membeli minoxidil 50 ml dengan harga IDR 70 000. Oleh kerana saya hanya bermaksud menggunakan minoxidil di kawasan alis, saya menggunakan penutup berus.

Adakah minoxidil berbahaya?

Semasa membeli ubat itu saya melihat tanda K besar. Melihat tanda-tanda ini, saya bimbang adakah ubat ini selamat digunakan di sekitar mata. Ingin tahu, saya mencuba Googling mengenai minoxidil dan penggunaannya sebagai ubat penyenyawaan kening. Ternyata, minoxidil pada asalnya digunakan sebagai ubat hipertensi kerana kemampuannya untuk membesarkan saluran darah (pembuluh darah yang melebar dapat menurunkan tekanan darah dan sebaliknya). Kemudian dilaporkan bahawa pengguna minoxidil mengalami pelbagai kesan sampingan, iaitu pertumbuhan rambut yang berlebihan di kawasan yang tidak seharusnya. Dari situ Minoxidil dikembangkan sebagai baja rambut. Minoxidil juga dapat menyebabkan kerengsaan setempat, seperti kulit kering, gatal-gatal, sensasi terbakar pada kulit, pening, kerengsaan mata, jangkitan telinga, gangguan penglihatan. Sekiranya kerengsaan seperti kekeringan dan gatal, ia mungkin disebabkan oleh pelarut yang digunakan, iaitu alkohol dan propilena glikol. Hmm, dari minoxidil itu sendiri, kerana berkaitan dengan saluran darah, saya sebenarnya agak risau kerana kawasan mata mempunyai banyak saluran darah dan saya tidak tahu apa kesannya jika pembuluh darah di sekitar mata membesar. Salah satu perkara yang saya tahu, penyebab migrain adalah pembuluh darah yang membesar di otak. Tetapi demi alis tebal, akhirnya saya mencuba baja alis ini.

Ini Masa Percubaan!

mengikut sis, SIS di farmasi, Kesannya akan dirasakan setelah 2 bulan penggunaan. Ia cukup lama. Saya menggunakannya setiap pagi dan petang selepas mandi dengan berhati-hati dan agak di luar juga kerana kening saya agak pendek. Pada mulanya tidak terasa apa-apa. Tetapi selepas kira-kira 7 hari, jerawat muncul tepat di alis, menyebabkannya sedikit tersengat ketika disapu dengan ubat. Ini sebenarnya tidak boleh dilakukan kerana jerawat menjadikan saluran saya lebih menonjol ke permukaan dan ubatnya dapat diserap ke dalam darah. Kerana wajah saya terdedah kepada jerawat, saya masih menganggap itu kebetulan. Hari demi hari saya masih berkeras menggunakan minoxidil pada kening saya. Tetapi kerana saya tidak tahan gatal dan jerawat yang cukup menonjol pada alis saya, saya berhenti pada minggu ke-3. Walaupun saya sering menggunakannya, saya masih belum mendapat kening seperti Cara Delevigne. Kemudian, baru-baru ini saya membaca mengenai artikel yang mengulas produk lelaki yang boleh digunakan untuk wanita dan salah satunya adalah penggunaan perapi rambut untuk kening. Pada pendapat saya, tidak ada yang salah dengan mencuba minoxidil yang terdapat dalam baja rambut sebagai baja alis. Ia memang boleh memberi kesan sekiranya digunakan cukup lama, sayangnya saya harus berhenti di tengah jalan. Dan jika anda mempunyai kulit sensitif, lebih baik berhenti dengan segera sebaik sahaja kesan buruk seperti gatal atau jerawat muncul. Oh ya, berhati-hatilah juga agar baja alis tidak masuk ke mata. Sekiranya perlu, tutup 1 mata dengan tisu semasa mengoles. Semoga petua pertumbuhan alis ini berguna, semoga berjaya!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found