Mengatasi Kulit Kering semasa Kehamilan - GueSehat.com

Sebilangan besar wanita hamil mempunyai kulit yang bercahaya. Ini kerana semasa kehamilan berlaku perubahan hormon, sehingga daya tahan air dalam badan meningkat. Kesannya, wajah wanita hamil menjadi lebih berseri. Namun, sebilangan wanita juga mengalami kulit kering semasa hamil. Apakah penyebabnya?

Wanita hamil mungkin mengalami kulit kering, bersisik, merah, dan gatal. Kadang kala, kulit boleh mengelupas. Keadaan ini biasanya berlaku pada 3 bulan pertama kehamilan, Ibu. Walaupun begitu, keadaan kulit ini dapat dirawat dan dicegah.

Adakah normal untuk kulit kering semasa mengandung?

Hormon semasa kehamilan berubah-ubah dan menyebabkan pelbagai perubahan dalam badan, termasuk kulit. Semasa mengandung, kulit cenderung menjadi lebih sensitif. Oleh itu, adalah normal bagi wanita hamil untuk mengalami kulit kering dan bersisik.

Secara amnya, kulit kering dialami pada peringkat awal kehamilan atau pada trimester pertama. Tetapi dalam beberapa kes, ini boleh berlaku sehingga trimester ketiga. Kulit di leher, tangan dan muka paling kering. Namun, tidak mustahil ini terjadi di bahagian badan yang lain, seperti siku, lutut, tumit, perut, dan payudara.

Apa yang Menyebabkan Kulit Kering Semasa Kehamilan?

Mengapa kulit kering semasa mengandung? Inilah sebab-sebab yang perlu anda ketahui!

  • Perubahan hormon semasa kehamilan.
  • Perubahan dalam diet semasa kehamilan. Semasa mengandung, badan memerlukan lebih banyak cecair dan terdedah kepada dehidrasi.
  • Kulit kering semasa hamil juga boleh disebabkan oleh tekanan.
  • Sekiranya anda hamil dengan sejarah ekzema, kulit kering juga boleh disebabkan oleh keadaan ini.

Kulit kering juga cenderung menyebabkan gatal. Menggaru kulit boleh menyebabkan calar pada kulit, menjadikannya lebih mudah terkena jangkitan dan kecederaan. Oleh itu, apabila kulit terasa gatal, anda tidak digalakkan menggoresnya. Selain menggaru kulit, mari kita lihat tabiat apa yang boleh merosakkan kulit!

tabiat merosakkan kulit

Petua Mengatasi Kulit Kering semasa Kehamilan

Sekiranya kulit anda kering, cuba gunakan sabun atau pembersih ringan yang tidak mengeringkan kulit anda. Anda boleh menggunakan produk yang mengandungi susu untuk mandi, kerana ia dapat melembapkan kulit kering. Gunakan juga losyen, seperti jeli petroleum tanpa minyak atau minyak vitamin E.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kulit kering, sebaiknya elakkan memakai pakaian sintetik yang tidak menyerap panas kerana boleh memperburuk keadaan kulit anda. Pakai pakaian dengan bahan kapas agar lebih sejuk dan selesa. Juga, elakkan berenang ketika kulit anda sangat kering, kerana bahan kimia di dalam kolam renang akan menjadikan kulit anda lebih kering.

Cuba minum banyak air untuk memastikan anda sentiasa terhidrasi. Elakkan minuman yang boleh menyebabkan dehidrasi, seperti kafein, teh, minuman bertenaga, atau soda. Sebaliknya, anda boleh memilih jus buah segar atau teh hijau. Sertakan juga makanan, sayur-sayuran, atau buah-buahan yang tinggi kandungan airnya.

Juga atasi tekanan dengan melakukan meditasi, yoga, menerapkan teknik pernafasan, atau mendengar muzik yang menenangkan. Sebelum keluar dari bilik, cubalah selalu menggunakan pelindung matahari dengan SPF, agar terlindung dari paparan sinar matahari.

Walau bagaimanapun, jika anda merasa kulit kering disertai dengan gatal yang tidak dapat diselesaikan dan gejala lain, segera berjumpa doktor untuk mencari penyelesaian terbaik. Doktor boleh memberi anda ubat oral atau ubat topikal untuk merawat masalah kulit yang anda alami.

Oh ya, jika anda ingin bertanya atau berkongsi pengalaman mengenai keadaan kulit yang anda alami semasa mengandung ibu lain, anda boleh menggunakan ciri Forum dalam aplikasi Rakan Hamil. Mari cuba ciri Mums sekarang! (TI / AS)

Sumber:

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2018. Kulit Kering semasa Kehamilan-Punca, Komplikasi & Rawatan .