Apa itu Kebisingan Putih | Saya sihat

Ibu, pernah mendengar bunyi putih? Yup, bunyi putih agak popular di kalangan ibu bapa kerana suara ini dipercayai dapat menenangkan bayi dan menjadikan mereka tidur lebih lena. Wow, mengapa anda fikir bunyi putih boleh menjadi sangat berkesan untuk membuat si kecil tidur? Mari mengetahui lebih lanjut!

Apa itu White Noise?

Bunyi putih adalah bunyi yang berterusan dan seragam pada satu atau lebih frekuensi tertentu. Secara sederhana, bunyi putih adalah gabungan beberapa bunyi, yang masing-masing mempunyai frekuensi yang berbeza.

Istilah "putih" atau "putih" yang dimaksud adalah antologi cahaya putih, yang merupakan gabungan cahaya dalam pelbagai warna dan spektrum. Kerana bunyi putih berasal dari campuran bunyi yang berbeza, ia sering digunakan untuk menutupi suara lain dan bunyi yang tidak diingini, sehingga menenangkan bayi.

Apa Faedah Mendengar Kebisingan Putih untuk Bayi?

Ibu bapa dan profesional perubatan telah memperhatikan bahawa bayi yang terdedah kepada bunyi putih lebih mudah untuk tenang dan tidur dengan lebih nyenyak. Bunyi putih bermanfaat bagi bayi kerana suara ini sebenarnya mirip dengan suara yang didengarnya ketika masih dalam kandungan.

Satu kajian inovatif yang diterbitkan pada tahun 1990 di Archives of Childhood menunjukkan bahawa 80% bayi tertidur dalam masa 5 minit setelah mendengar bunyi putih. Penyelidikan selanjutnya juga menunjukkan bahawa bunyi putih adalah kaedah bukan farmakologi, yang berkesan untuk mengawal kolik pada bayi dan mengatur pola tidur.

Baca juga: Melatih Waktu Tidur Bayi

Bagaimana Memainkan Kebisingan Putih untuk Bayi?

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menghasilkan bunyi bunyi putih, termasuk yang berikut:

1. Mesin bunyi putih

Enjin bunyi putih adalah pilihan yang paling biasa. Mesin ini adalah alat elektronik seperti radio, yang akan mengeluarkan bunyi putih untuk jangka masa panjang.

2. Menggunakan telefon bimbit

Pada masa ini, terdapat banyak aplikasi di telefon bimbit yang dapat menampilkan suara suara putih. Oleh itu, Mums dapat memanfaatkan aplikasi tersebut dan kemudian menyambungkannya ke pembesar suara sehingga suara yang dihasilkan lebih terdengar.

3. Bunyi dari perkakas rumah

Pembersih vakum, pengering rambut, atau pengering kain juga boleh menjadi pilihan alat alternatif untuk menghasilkan bunyi putih.

4. Suara sendiri

Bunyi putih juga boleh menjadi suara anda sendiri. Cuba buat suara "mendesis" dengan mulut anda. Dijamin si kecil akan cepat tertidur.

Adakah Kesan Sampingan Mendengar Kebisingan Putih pada Bayi?

Secara amnya, bunyi putih tidak memberi kesan negatif langsung kepada bayi. Walau bagaimanapun, anda masih perlu memperhatikan beberapa perkara, seperti jangka masa dan tahap kekuatan, untuk mengelakkan beberapa kesan sampingan berikut.

- Kemungkinan masalah perkembangan

Penggunaan mesin white noise jangka panjang dapat meningkatkan risiko kehilangan pendengaran pada bayi di kemudian hari. Kajian oleh American Academy of Pediatrics menyatakan bahawa bunyi putih yang terlalu kuat boleh merosakkan kemampuan pendengaran bayi.

Had isipadu yang disyorkan untuk bayi ialah 50 desibel A (dbA). Walau bagaimanapun, kebanyakan mesin bunyi putih mengeluarkan suara pada frekuensi lebih besar daripada 85 dbA. Apabila dimainkan selama beberapa jam, ia boleh menyebabkan kerosakan pendengaran yang teruk pada telinga bayi. Selain masalah pendengaran, penggunaan bunyi putih yang berpanjangan juga dapat meningkatkan risiko masalah pertuturan dan bahasa pada anak-anak di kemudian hari.

- Bayi mungkin bergantung

Penggunaan bunyi putih yang berlebihan untuk menenangkan bayi boleh menyebabkan kebergantungan. Ini bermaksud bahawa bayi akan mengalami kesukaran untuk menenangkan dan tertidur tanpa bantuan bunyi putih.

Nah, ibu, itu adalah beberapa perkara mengenai bunyi putih yang perlu anda ketahui. Sekarang anda tidak lagi ingin tahu, betul, mengapa anak kecil anda dapat tidur nyenyak ketika mendengar suara ini? Namun, perlu diingat, Ibu, bahawa penggunaan bunyi putih tidak boleh berlebihan kerana boleh memberi kesan kepada perkembangan anak kecil anda. (AS)

Baca juga: Mahukan Anak Kecil Anda Tidur Cepat? Inilah Petua!

Rujukan

Persimpangan Ibu. "Kebisingan Putih Untuk Bayi: Manfaat & Kesan Sampingan".