Mengesan Kesihatan dari Kuku - Guesehat

Adakah anda pernah meneka penyakit anda hanya dengan melihat kuku anda? Mengesan kesihatan kuku ternyata cukup tepat. Kuku adalah bahagian badan yang boleh menjadi petunjuk masalah kesihatan. Sekiranya ada perubahan warna atau bentuk, ini mungkin menunjukkan ada yang tidak beres dengan tubuh anda.

Sebelum menjalani rawatan atau berjumpa doktor, anda mesti tahu bahawa badan anda tidak sihat. Biasanya masalah kesihatan yang gejalanya mudah anda rasakan adalah penyakit berjangkit, seperti selesema, batuk, atau demam.

Tetapi anda tahu, geng, jika badan anda sangat kompleks. Tidak semua masalah kesihatan yang menyerang badan anda dapat dikesan dengan mudah atau tidak menunjukkan gejala secara langsung. Untuk itu, ada muslihat untuk mengetahui keadaan badan anda dari satu bahagian badan yang sering diabaikan, iaitu kuku.

Baca juga: Perubahan Warna Kuku, Inilah 6 Sebab dan Cara Mengatasinya!

Mengesan Kesihatan dari Kuku

Kita jarang memperhatikan kuku jari kecuali ketika tiba masanya untuk memotongnya. Sebenarnya, mengesan kesihatan kuku tidaklah sukar. Kuku boleh memberi petunjuk mengenai apa yang berlaku di dalam badan, anda tahu.

Anda tidak percaya? Ini bukan ramalan! Terdapat kajian yang membuktikan kebenaran ini. Berikut adalah beberapa keadaan dan warna kuku yang biasa dijumpai bersama dengan penjelasan.

1. Kuku Tumbuh

Keadaan kuku ini berlaku apabila tisu di bahagian bawah kuku menebal dan hujung kuku tumbuh ke dalam untuk mengikuti bentuk hujung jari. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kekurangan tahap oksigen dalam darah.

Sekiranya Gang Sihat menyedari bahawa kuku anda mulai menyerupai ciri-ciri yang disebutkan di atas, ada baiknya berjumpa doktor. Kerana peningkatan aliran darah ke hujung jari yang berkaitan dengan paru-paru, hati, jantung, dan buah pinggang.

2. Kuku Kuning

Kuku kuning adalah salah satu keadaan yang paling biasa. Ini disebabkan oleh pelbagai faktor. Ini mungkin disebabkan oleh usia, merokok, atau penggunaan cat kuku yang terlalu sering dan tidak disertai dengan vitamin.

Warna kuku seperti ini sangat jarang dijumpai sebagai tanda masalah kesihatan yang serius. Selain berwarna kuning, jika kuku Anda juga menebal, itu boleh menjadi jangkitan jamur.

3. Kuku Kering dan rapuh

Kuku dengan keadaan ini biasanya mudah pecah. Penyebabnya adalah penggunaan aseton (penghilang cat kuku) dan pendedahan kepada bahan kimia. Contohnya, sabun pencuci pakaian, atau sabun pinggan. Masalah penuaan juga menyebabkan kuku menjadi kering dan rapuh.

Untuk menjangkakan ini, anda boleh meningkatkan pengambilan vitamin A, B, dan C. Gunakan pelembap pada kulit kawasan kuku. Sekiranya ia tidak berfungsi dan keadaannya bertambah buruk, ini boleh menjadi kesan sampingan kekurangan hormon tiroid atau hipotiroidisme.

4. Kuku Sudu

Kuku sudu dapat dilihat dengan ciri-ciri permukaan kuku yang menonjol ke dalam dan setiap hujung sudut tumbuh ke luar. Nah, keadaan ini kemungkinan besar berkaitan dengan kekurangan sel darah merah atau anemia. Anemia yang dicirikan oleh kuku biasanya merupakan anemia kekurangan zat besi.

Baca juga: Ini adalah Tanda-Tanda Badan Kekurangan Besi

5. Kuku Putih Coklat

Kuku dengan tepi coklat boleh menjadi tanda kegagalan buah pinggang. Menurut penyelidik, kegagalan buah pinggang boleh menyebabkan perubahan kimia dalam darah yang membuat melanin dilepaskan ke dasar kuku. Ini disokong oleh 40% pesakit dengan kegagalan buah pinggang yang mempunyai kuku dengan 2 keadaan warna seperti ini.

6. Kuku Pucat

Kuku dengan warna pucat juga agak biasa. Keadaan yang paling mungkin adalah kekurangan nutrisi atau masalah peredaran darah yang menghalang darah mengalir ke hujung jari.

Biasanya, kuku pucat akan hilang sendiri apabila tubuh mendapat nutrien yang diperlukannya lagi. Sekiranya ia berlaku untuk waktu yang lama, ada baiknya anda mula bertanya kepada doktor anda, kerana ini boleh menjadi tanda anemia.

7. Kuku Gelap

Geng Sihat pernahkah anda melihat kuku menghitam? Kuku dengan keadaan ini benar-benar wujud, anda tahu, geng. Selain penampilan yang cukup mengganggu, kuku hitam dapat menjadi tanda bahawa tubuh berada dalam masalah.

Kuku gelap boleh menjadi tanda melanoma, sejenis barah kulit yang cukup mematikan. Ciri-ciri melanoma biasanya hanya menyerang satu kuku, warna hitam tidak berasal dari tisu kulit di bawah kuku, serta penebalan atau pelebaran kuku.

Baca juga: 6 Risiko Buruk Sekiranya Anda Suka Menggigit Kuku Anda

Rujukan:

Medicinenet.com. Apa Kata Kuku Tentang Kesihatan Anda

WebMD.com. Kuku dan kesihatan

Onhealth.com. Kesihatan kuku.