Makna Warna Darah Menstruasi - guesehat.com

Ingin tahu seperti apa warna normal darah haid dan yang mana menunjukkan masalah kesihatan tertentu? Lihat penjelasan dari pakar berikut, ya, geng!

Coklat gelap

Menunjukkan darah telah lama disimpan di rahim. Biasanya untuk menandakan haid. Warna darah coklat gelap bermaksud bahawa darah ini sudah lama mengendap sebelum dikeluarkan dari rahim.

Namun, jangan panik dulu. Menurut dr. Raquel Dardik, ini semula jadi. Mungkin darah ini tersisa dari kitaran haid bulan lalu yang belum sepenuhnya hilang. Darah coklat gelap juga sering muncul ketika aliran darah mulai perlahan, iaitu pada hari-hari terakhir haid.

Merah

Ini normal, kerana rahim jatuh dengan sangat cepat dan cepat. Menurut seorang pakar hormon dan kesihatan pembiakan wanita dari Johns Hopkins University, Alisa Vitti, darah haid yang normal harus berwarna merah terang.

Merah di sini bermaksud seperti ceri masak. Pada setiap orang, warna merah ini juga berbeza, bergantung pada tahap kelikatan atau jumlah darah. Namun, secara umum, warna darah seperti ceri menunjukkan bahawa haid anda tetap dan sihat.

Warna merah terang ini biasanya paling ketara pada hari pertama dan kedua haid, seperti yang dijelaskan oleh dr. Raquel B. Dardik, pakar obstetrik di Pusat Perubatan Langone. Sebabnya, darah yang keluar pada hari pertama dan kedua biasanya masih segar dan alirannya agak lebat.

Merah jambu

Warna darah haid berwarna merah jambu, menurut pakar sains kejururawatan dari New York, Margaret Romero, menunjukkan kekurangan tahap estrogen di dalam badan. Terutama jika jumlah darah anda sangat kecil. Atlet profesional atau orang yang suka bersenam terlalu keras juga biasanya mengalami ini. Perhatikan juga gejala-gejala lain seperti tempoh yang tidak teratur atau tidak mempunyai tempoh selama beberapa bulan.

Sekiranya dibiarkan, kekurangan estrogen atau bersenam terlalu keras boleh menyebabkan kekeringan faraj, kelemahan, kehilangan keinginan seksual, dan meningkatkan risiko osteoporosis. Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda jika anda mengalami gejala ini.

Pakar Obstetrik dari Sekolah Perubatan Gunung Sinai, dr. Alyssa Dweck, menjelaskan bahawa warna darah haid yang sangat pucat (hampir jernih) dan berair mungkin menunjukkan kekurangan nutrien tertentu, seperti zat besi. Anda juga mungkin mengalami anemia serius.

Sekiranya warna darah haid anda tidak bertambah baik selama 2 atau lebih kitaran haid, berjumpa doktor. Hanya doktor dan pekerja penjagaan kesihatan yang dapat menentukan nutrien apa yang anda perlukan dan cara terbaik untuk meningkatkan darah anda.

Merah pekat

Warna ini sihat dan normal pada 2 hari pertama haid. Selepas warna ini, biasanya muncul warna yang lebih merah.

Merah pekat dan kental

Doktor Alyssa Dweck mengatakan bahawa darah haid yang sedikit gelap dan membeku dapat menandakan ketidakseimbangan tahap hormon. Biasanya penyebabnya ialah tahap estrogen terlalu tinggi sementara hormon progesteron terlalu rendah. Semakin besar benjolan, semakin teruk gangguan hormon yang mungkin anda alami.

Selain hormon yang tidak normal, darah haid yang sangat tebal dan berwarna gelap mungkin merupakan gejala fibroid rahim. Fibroid adalah sejenis tumor jinak yang tumbuh di rahim. Penyakit ini umumnya dapat disembuhkan dengan rawatan yang tepat.

Hitam atau Kelabu

Sekiranya haid anda mempunyai warna seperti ini, anda harus berwaspada dan jangan mengabaikannya. Mungkin anda mempunyai jangkitan rahim. Warna ini dapat dilihat pada hari keempat. Sekiranya hari keempat bertepatan dengan warna merah.

Sekiranya warna darah haid anda berwarna merah kehijauan, anda mungkin mempunyai jangkitan tertentu, seperti jangkitan kerana penyakit kelamin. Terutama jika darah anda berbau busuk, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan seawal mungkin.

Selain daripada jangkitan kelamin, dr. Alyssa Dweck juga mengatakan bahawa warna darah haid berwarna kelabu boleh menjadi tanda keguguran. Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda hamil dan mengalami keguguran. Segera hubungi doktor dan unit perkhidmatan kesihatan terdekat sekiranya anda mengesyaki bahawa anda hamil.

Jingga

Sekiranya darah haid anda berwarna jingga, anda mungkin mengalami jangkitan. Jangan mengabaikan perkara ini dan segera berjumpa doktor.