Kelebihan Fotografi untuk Kesihatan - GueSehat

Adakah anda suka mengambil gambar, geng? Nampaknya, hobi fotografi yang anda lakukan mempunyai manfaat kesihatannya sendiri. Jadi, apakah faedah kesihatan fotografi yang perlu anda ketahui? Lihat satu persatu di bawah, kawan-kawan!

Faedah Kesihatan untuk Fotografi

Bukan hanya memberi manfaat untuk fizikal kita, fotografi juga bagus untuk kesihatan mental. Inilah kelebihan fotografi untuk kesihatan!

1. Badan Menjadi Sihat

Untuk mendapatkan gambar yang menakjubkan dan berharga, anda pasti harus berjalan-jalan atau berjalan-jalan untuk mencari objek foto. Selain berjalan, anda juga akan bergerak aktif untuk mencari sudut yang tepat semasa mengambil gambar. Oleh itu, jika anda suka fotografi, ini akan menjadikan badan anda bergerak secara aktif.

Sekiranya anda bergerak dan berjalan secara aktif sekurang-kurangnya 30 minit secara berkala, ia akan memberi kesan kepada kesihatan anda. Seperti yang kita ketahui, berjalan kaki mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, seperti menurunkan risiko penyakit kronik dan meningkatkan mood.

2. Meningkatkan Kreativiti dan Imaginasi

Semasa memburu foto, anda harus berjalan secara aktif untuk mencari objek foto dan menumpukan perhatian pada objek yang akan ditangkap. Menurut penyelidikan, berjalan aktif selama 30 minit dapat meningkatkan kemahiran berfikir secara kreatif. Selain itu, fotografi juga dianggap dapat mengembangkan imaginasi.

Baca juga: 6 Hobi Yang Boleh Meningkatkan Kecerdasan dan Kesihatan Anda!

3. Ceriakan dan Meringankan Tekanan

Bukan hanya menjadikan anda lebih fokus dan meningkatkan kreativiti anda, fotografi juga bagus untuk kesihatan mental, kerana ia membuat anda gembira dan menghilangkan tekanan. Semasa memburu foto, anda diminta berfikir dengan tenang dan fokus. Oleh itu, fotografi dianggap dapat menghilangkan tekanan.

4. Meningkatkan Keyakinan

Setelah merakam detik tertentu melalui fotografi, adakah anda membagikannya melalui media sosial atau media lain? Ternyata apabila anda berkongsi foto dengan orang lain dan mendapat respons positif dari orang di sekitar anda, ini akan meningkatkan keyakinan diri anda, anda tahu, geng.

Baca juga: Hobi snorkeling? Berhati-hatilah dengan 3 Haiwan Ini!

5. Meningkatkan Ingatan

Melalui fotografi, anda dapat merakam pelbagai momen dalam hidup. Apabila melihat kembali saat-saat yang telah diabadikan, otak akan mencari dan mengingat kembali memori atau momen itu. Inilah sebabnya mengapa fotografi dapat meningkatkan ingatan.

Nah, bagi anda yang suka fotografi dan juga peminat haiwan, Pertandingan Foto Haiwan Antarabangsa (IAPC) diadakan lagi tahun ini, Gengs. Jadi, bukan hanya melakukan hobi, melalui pertandingan fotografi, anda juga akan mengalami pelbagai manfaat kesihatan seperti yang disebutkan di atas.

"Kami mengajak orang yang suka fotografi untuk menangkap momen dengan haiwan. Ini juga untuk meningkatkan kesedaran untuk lebih mencintai haiwan, "kata Hans Manansang, Wakil Pengarah Taman Safari Indonesia ketika berbicara pada Majlis Pelancaran IAPC 2019 di Akuarium Jakarta pada hari Sabtu (27/7).

Yang perlu anda ketahui, IAPC 2019 adalah pertandingan foto ke-29 yang telah diadakan sejak tahun 1990, geng. Pertandingan ini juga diadakan dari akhir bulan Julai hingga Oktober dengan acara klimaks (penganugerahan) pada 2 November.

Sumber:

Majlis Pelancaran Pertandingan Foto Haiwan Antarabangsa 2019 (IAPC) di Jakarta Aquarium pada 27 Julai 2019.

Gambar Betul. Faedah Fotografi yang Hebat .

Wira Fotografi. 7 Faedah terapi Fotografi .