Jenis Anemia - GueSehat.com

Ujian makmal untuk menilai penyakit tertentu biasanya merangkumi ujian darah rutin, termasuk hemoglobin (Hb). Selalunya, hasil makmal yang tidak normal membingungkan pesakit. Saya sendiri menjalani ujian darah dan mendapati tahap Hb saya tidak normal.

Hemoglobin (Hb) adalah komponen sel darah merah, yang penting untuk membawa nutrien ke seluruh badan. Tahap Hb ini dapat memberikan gambaran umum mengenai kandungan darah dalam tubuh seseorang. Kekurangan sel darah ini boleh menyebabkan pening, kelemahan, sakit kepala, sesak nafas, dan sebagainya, yang sering dikenali sebagai anemia.

Tahap anemia berbeza pada lelaki dan wanita, dan bergantung pada kumpulan umur. Terdapat beberapa kumpulan usia yang cukup terdedah kepada anemia, termasuk wanita hamil, wanita usia produktif, orang tua, dan bayi pramatang. Walau bagaimanapun, tahap Hb juga dipengaruhi oleh beberapa faktor lain, seperti penyakit kronik (jangka panjang), pemakanan, dan sebagainya.

Salah satu jenis anemia yang sering diketahui ialah anemia kekurangan zat besi. Anemia adalah sejenis anemia yang disebabkan oleh kekurangan zat besi. Anemia jenis ini boleh berlaku pada semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, wanita usia subur cukup berisiko mengalami anemia kekurangan zat besi. Ini disebabkan oleh haid yang datang secara berkala.

Di samping itu, saya sering mendapati wanita hamil mendapat pengambilan zat besi tambahan yang diberikan melalui IV. Ini kerana mereka mempunyai simpanan zat besi semasa melahirkan.

Wanita hamil juga disarankan untuk makan makanan dengan zat besi, seperti daging merah. Makanan tambahan zat besi juga disyorkan untuk wanita hamil, bahkan suplemen zat besi dapat diberikan sejak bayi, terutama pada bayi pramatang. Anemia juga boleh disebabkan oleh kekurangan nutrien tertentu, termasuk vitamin B12 dan asam folat.

Ini dipengaruhi oleh jenis makanan yang dimakan oleh seseorang. Anemia akibat penyakit kronik juga merupakan salah satu jenis anemia yang sering saya temui di hospital. Anemia ini biasanya menemani penghidap penyakit kronik, salah satunya adalah penyakit buah pinggang kronik. Akibat penyakit kronik ini, ada gangguan dalam pembentukan sel darah merah, yang mengakibatkan kekurangan kadar hemoglobin.

Terdapat banyak jenis anemia dan boleh menjadi ringan atau teruk. Jenis anemia lain yang mungkin berlaku adalah anemia aplastik (kerana gangguan dari tempat pengeluaran sel darah ini), anemia sel sabit, anemia hemolitik (disebabkan oleh kerosakan sel darah merah terlalu cepat), dan anemia lain yang lebih kompleks .

Cara merawat anemia bergantung pada jenis anemia. Secara umum, orang yang mengalami anemia kekurangan zat besi dianjurkan untuk makan makanan dengan simpanan zat besi yang tinggi, seperti sayur-sayuran, kacang, dan daging merah.

Anemia dengan penyakit kronik akan dirawat mengikut keadaan penyakit. Anemia pemakanan dapat diperbaiki dengan pengambilan makanan yang lebih baik, sesuai dengan kekurangan nutrisi.

Bagaimana cara mencegah anemia? Anemia kekurangan zat besi adalah salah satu masalah kesihatan yang paling biasa berlaku pada semua peringkat usia, dari kanak-kanak hingga orang tua. Oleh itu, diet seimbang adalah salah satu kunci untuk mengatasi anemia kekurangan zat besi ini. Tetapi untuk jenis anemia lain, biasanya dipengaruhi oleh penyakit tertentu atau keadaan genetik yang lain.