Menjaga Kesihatan Seksual dan Reproduksi - guesehat.com

Di era moden ini, kesihatan adalah perkara penting dalam kehidupan manusia. Banyak orang sudah mulai berpikir untuk menerapkan gaya hidup sihat dengan makan makanan yang sihat, bersenam, dan bersenam untuk menjaga tubuh dan minda yang sihat. Walau bagaimanapun, masih banyak orang yang tidak mementingkan kesihatan seksual dan pembiakan.

Sebenarnya, kesihatan sistem pembiakan sama pentingnya dengan kesihatan bahagian badan yang lain. Lebih-lebih lagi, sistem pembiakan pada lelaki dan wanita dapat menghasilkan sperma dan telur yang berkualiti. Penyakit yang disebabkan oleh penyakit kelamin juga menakutkan, sehingga boleh menyebabkan kematian bagi penghidapnya.

Atas sebab ini, penting bagi lelaki dan wanita untuk menjaga kesihatan seksual dan pembiakan. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh lelaki dan wanita untuk mengekalkan sistem pembiakan yang sihat. Ayuh, lihat liputannya!

Lelaki

Sistem pembiakan lelaki adalah salah satu bahagian terpenting yang mesti dijaga untuk perkembangan dan kelahiran seksual. Namun, masih banyak lelaki yang mengabaikan kesihatan pembiakan mereka, mengakibatkan banyak komplikasi dan penyakit. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan lelaki untuk menjaga kesihatan pembiakan.

  • Bersihkan kawasan penting setiap hari

Kaedah ini adalah kaedah termudah untuk melakukannya. Semasa mandi atau selepas membuang air kecil, lelaki boleh membersihkan kawasan vital mereka dengan air bersih hingga ke bahagian paling dalam. Membersihkan kawasan vital setiap hari membantu mencegah kotoran dan bakteria menumpuk, yang boleh menyebabkan jangkitan pada alat kelamin.

  • Mengekalkan gaya hidup sihat

Memiliki diet yang betul dan senaman yang teratur dapat membantu menjaga kesihatan pembiakan. Makan makanan berkhasiat, rendah lemak, dan melakukan aktiviti fizikal secara teratur dapat memastikan sistem pembiakan berfungsi dengan baik. Sebaliknya, berjumpa dengan pakar diet dan jenis senaman apa yang sesuai untuk anda.

  • Berhenti merokok

Sekiranya anda seorang perokok, anda harus mula menghentikan tabiat tersebut. Merokok hanya akan membantu mempercepat terjadinya disfungsi ereksi. Merokok dapat menyekat aliran darah dari arteri ke zakar, menyukarkan zakar untuk mengalami ereksi semasa melakukan hubungan seksual. Dengan berhenti merokok, sistem pembiakan dan seksual menjadi lancar.

  • Lawati doktor

Sekiranya seorang lelaki ingin mengawal kesihatan seluruh tubuhnya, termasuk sistem pembiakan, dia harus rajin mengunjungi doktor untuk memeriksa kesihatan atau penyakit yang ada di dalam badan. Doktor akan melihat sama ada terdapat sesuatu yang tidak normal atau terdapat masalah dengan sistem pembiakan secara berkala.

Wanita

Tidak berbeza dengan lelaki, sistem pembiakan wanita sama pentingnya untuk keseimbangan badan. Lebih-lebih lagi, sistem pembiakan wanita adalah pusat kekuatan wanita sendiri. Namun, wanita harus lebih berhati-hati dalam menjaga dan menjaga kebersihan sistem pembiakan, kerana mereka lebih rentan terhadap berbagai jenis penyakit. Atas sebab ini, sangat penting bagi wanita untuk mengekalkan sistem pembiakan yang sihat. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita dalam menjaga sistem pembiakan.

  • Lakukan senaman Kegel

Untuk memastikan pelvis sihat, lakukan senaman Kegel sebagai latihan harian. Memastikan otot pubococcal, otot sokongan pelvis, berfungsi dengan baik dapat membantu mencegah prolaps rahim, inkontinensia kencing, dan meningkatkan kepekaan vagina. Lakukan senaman ini sekurang-kurangnya dua kali sehari, sehingga peredaran darah di pelvis menjadi lancar.

  • Tingkatkan pengambilan kalsium dan magnesium

Magnesium dapat membantu melegakan sakit kepala, kekurangan gula, menstabilkan gula darah, dan melegakan pening akibat haid. Walaupun kalsium membantu mengurangkan keletihan sebelum haid, mengurangkan rasa lapar, untuk mengurangkan kemurungan. Salah satu cara terbaik untuk mendapatkan nutrien ini adalah dengan minum tiga cawan teh kaya mineral, sekurang-kurangnya 10 hari sebelum haid anda tiba.

Di samping itu, makanan lain yang mengandungi kalsium dan magnesium adalah rumput laut, kacang-kacangan, alpukat, kelapa, dan tanaman hijau lain. Magnesium juga dapat diperoleh melalui biji-bijian garam magnesium, yang dicampurkan dalam air mandi.

  • Rutin orgasme

Orgasme yang teratur dapat melepaskan hormon yang sihat, yang menjadikan tubuh lebih santai dan menyahtoksin. Sistem pembiakan seluruh badan akan kekal sihat. Tambahan, ia dapat melepaskan tekanan dan membantu anda tidur lebih cepat. Pada hakikatnya, seluruh badan akan berasa lebih baik.

  • Bersenam secara berkala

Ada kajian yang menunjukkan, dengan berolahraga 3-4 kali seminggu dan mendapatkan cukup vitamin D, yang dapat diperoleh dari sinar matahari, dapat membantu mengurangkan kekejangan haid. Jadi, lakukan yoga atau berjoging di bawah sinar matahari, ya.

Selain menjaga kesihatan sistem pembiakan, penting bagi lelaki dan wanita untuk menjaga kawasan seksual mereka. Lelaki juga boleh menggunakan kondom semasa hubungan seks untuk mengelakkan penyakit kelamin. Lakukan pemeriksaan berkala, sama ada ujian STI (jangkitan kelamin) untuk wanita atau STD (penyakit kelamin) untuk lelaki. (FENNEL)