Ujian Kehamilan Tradisional - GueSehat.com

Pada era moden ini, ujian kehamilan biasanya menggunakan alat ujian kehamilan. Terdapat juga pemeriksaan ujian darah, air kencing, dan ultrasound. Tetapi pada zaman kuno, ujian kehamilan dilakukan dengan cara sederhana dan kuno. Percaya atau tidak, ternyata kaedah tradisional ini mempunyai tahap ketepatan yang cukup baik. Terdapat pelbagai ujian kehamilan tradisional yang boleh dilakukan, yang mungkin tidak diketahui oleh semua orang. Lihat di bawah, ayuh!

  • Ujian kehamilan dengan cuka

Kaedah tradisional pertama untuk mengetahui sama ada anda hamil atau tidak adalah menggunakan cuka. Ujian ini dilakukan dengan mencampurkan cuka dan air kencing, kemudian kacau hingga sebati. Sekiranya terdapat tindak balas dalam bentuk gelembung dan warnanya menjadi cerah, ini bermakna anda hamil. Tetapi, jika tidak ada reaksi terhadap campuran bahan-bahan ini, ini bermakna anda tidak hamil.

  • Ujian kehamilan dengan kuman gandum

Selain cuka, ujian kehamilan tradisional juga boleh dilakukan dengan menggunakan kuman gandum. Caranya adalah dengan merendam biji gandum ke dalam air kencing yang telah ditampung. Sekiranya tidak ada reaksi, maka anda tidak hamil. Tetapi jika gandum tumbuh dalam beberapa hari, maka kemungkinan anda mengandung seorang gadis! Sementara itu, jika hanya rambut kecil yang tumbuh, itu bermakna anda mengandung anak lelaki.

  • Ujian Kehamilan dengan ubat gigi

Kaedah tradisional lain yang digunakan untuk menguji kehamilan adalah menggunakan ubat gigi. Ujian ini dilakukan dengan mencampurkan ubat gigi dan air kencing di dalam bekas. Selepas itu ketepikan masa. Sekiranya ubat gigi bertukar menjadi biru dan berbuih, itu bermakna anda hamil. Tetapi jika tidak ada reaksi, ini bermakna anda tidak hamil.

  • Ujian Kehamilan dengan tylenol dan peroksida

Ujian kehamilan juga boleh dilakukan dengan menggunakan tylenol dan peroksida. Kaedahnya agak mudah dan hampir sama seperti sebelumnya, iaitu mencampurkan air kencing dengan bahan kimia peroksida dan tylenol. Sekiranya warna air kencing anda menjadi biru, ini bermakna anda hamil. Sementara itu, jika tidak ada perubahan warna, ini bermakna anda tidak hamil.

  • Ujian kehamilan dengan baking soda

Sekiranya anda tidak mempunyai tylenon dan peroksida kimia, anda juga boleh memeriksa kehamilan anda dengan baking soda, anda tahu. Baking soda tinggi antasid dan asid. Dengan cara yang sama, campurkan baking soda dengan air kencing di dalam bekas. Sekiranya terdapat perubahan warna dan sedikit asap muncul, itu bermakna anda hamil. Sementara itu, jika tidak ada reaksi sama sekali, ini bermakna anda tidak hamil.

Itulah beberapa kaedah ujian kehamilan tradisional selain menggunakan ujian ultrasound dan pek ujian. Ujian kehamilan di atas boleh dicuba, tetapi untuk hasil yang lebih tepat dan boleh dipercayai, lebih baik diperiksa dengan pakar sakit puan.