Zumba untuk menurunkan berat badan

Mengamalkan gaya hidup sihat sebenarnya bukanlah perkara yang sukar. Terdapat banyak pilihan, dari makanan dan minuman yang sihat hingga bersenam untuk memastikan tubuh anda sihat dan cergas. Nah, dari banyak jenis sukan, apakah sukan kegemaran anda? Adakah bola keranjang, yoga, atau mungkin sukan popular seperti zumba?

Ya, mengenai zumba, sukan ini memang berada di puncak popularitinya. Selain dapat membuang lemak berlebihan dalam badan, Zumba juga sangat senang dilakukan. Pergerakannya yang bertenaga membuat orang yang melakukannya sering lupa bahawa mereka sedang bersenam.

Zumba adalah sukan yang menggabungkan muzik, tarian Latin, dan aerobik langkah demi langkah. Pada masa ini, zumba sangat popular bukan sahaja oleh ahli sukan atau wanita sukan, tetapi selebriti dunia seperti Jennifer Lopez dan Madonna juga menyukainya.

Asal-usul Zumba

Pada mulanya, zumba diciptakan secara tidak sengaja oleh seorang instruktur aerobik dari Columbia bernama Alberto "Berto" Perez pada tahun 1990. Pada masa itu, Berto lupa membawa kaset yang berisi muzik untuk mengajar gimnastik. Sebaliknya, dia kemudian menggunakan muzik bersemangat disimpan di dalam kereta. Akhirnya, menari kecergasan Inilah yang sekarang dikenali sebagai Zumba.

Zumba sendiri menjadi terkenal pada tahun 2003 di Amerika dan dibawa ke Indonesia pada tahun 2009. Namun, baru pada tahun 2012 Zumba mulai diminati oleh orang Indonesia. Nama zumba itu sendiri diambil dari kata zum-zum, yang dalam bahasa Kolombia bermaksud "pergerakan pantas". Pergerakan yang dilakukan di zumba sangat beragam, dan merupakan gabungan antara samba, cumbia, merengue, salsa, reggae, hip-hop, mambo, rumba, flamenco, dan calypso.

Walaupun kelihatan seronok, sebenarnya Zumba memberikan kemampuan untuk membakar lebih banyak kalori dengan cepat, sekaligus dapat membina otot. Selain itu, pergerakan di Zumba juga sangat berkesan untuk menguatkan kerja jantung.

Baca juga: Bersenam Ketika Sakit Mungkin Ada Selagi ...

Zumba bergerak

Pergerakan Zumba kelihatan santai, tetapi masih tidak dilakukan secara sembarangan. Bahagian pergerakan yang diamalkan oleh sukan ini adalah 70 peratus tarian dan 30 peratus kecergasan. Ketika mula-mula mula melakukan Zumba, biasanya anda tidak akan diajar pergerakannya terlebih dahulu. Anda akan diminta untuk segera mengikuti pergerakan yang ditunjukkan oleh pengajar. Ini tidak harus menjadi masalah, kerana ketika datang ke zumba, yang paling penting adalah menikmati muzik.

Pergerakan yang paling biasa di Zumba adalah pergerakan kardio, seperti melompat, berputar, bergerak pantas, dan sebagainya. Selain kardio, biasanya zumba juga digabungkan dengan gerakan mengencangkan otot-otot badan, seperti otot perut, punggung, paha, betis, dan pectoralis. Pergerakan Zumba juga fokus pada pinggul, pinggang, dan kaki, menjadikannya hebat untuk membentuk postur dan lekuk.

Setiap pergerakan yang dilakukan di Zumba dilakukan dengan cepat, kuat, dan di bawah tekanan tinggi, menyebabkan kontraksi dan tarikan pada otot. Ini bukan sahaja menjadikan zumba berkesan untuk membakar lemak dan menyihatkan jantung, tetapi juga dapat meningkatkan keseimbangan dan kelenturan badan.

Jumlah Kalori Dibakar

Salah satu motivasi anda untuk bergabung dengan Zumba adalah kerana anda ingin membuang lemak dari badan anda, bukan? Nah, agar anda merasa lega dan tidak tertanya-tanya seberapa berkesan zumba dalam membakar kalori, GueSehat akan memberi anda jawapannya!

Baca juga: 3 Motivasi Unik untuk Bersenam

Semasa anda berlatih Zumba, anda akan banyak berpeluh. Peluh yang banyak ini menunjukkan bahawa pembakaran kalori dalam badan juga berlaku. Semasa mengikuti zumba selama 1 jam, terdapat kira-kira 1,000 kalori yang akan dibakar (bergantung pada berat badan). Latihan ini tentunya lebih pantas untuk menurunkan berat badan berbanding sukan lain, seperti berjoging yang hanya membakar sekitar 650 kalori.

Faedah Zumba

Zumba sangat berkesan untuk membakar kalori dalam badan. Tetapi, ternyata terdapat banyak faedah lain yang anda ketahui dari latihan Zumba ini untuk kesihatan dan kecergasan badan. Faedah ini merangkumi:

  • Mengetatkan badan. Zumba adalah gabungan pergerakan kecergasan gimnastik biasa dengan squats dan lunges. Oleh itu, semasa latihan zumba, otot akan digerakkan lebih banyak.

  • Mengurangkan berat badan. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda harus melakukan Zumba 4-5 kali seminggu. Namun, jika anda hanya berhasrat untuk mengekalkan stamina anda, anda hanya boleh melakukan Zumba 2-3 kali seminggu.

  • Mengatasi tekanan. Siapa kata zumba hanya bermanfaat untuk kesihatan fizikal? Pergerakan aktif di Zumba juga dipercayai dapat menurunkan kadar hormon stres. Seperti sukan lain, Zumba dapat merangsang endorfin yang dapat membuat anda merasa lebih bahagia. Selain itu, zumba juga dapat meningkatkan produksi antioksidan, sehingga secara tidak langsung zumba juga berperanan baik sebagai anti-penuaan.

  • Memperbanyakkan interaksi sosial. Selain sihat secara fizikal dan psikologi, Zumba juga sangat baik untuk meningkatkan interaksi sosial anda dengan orang lain. Ya, seperti yang kita tahu, ketika anda melakukan zumba, anda tidak melakukannya sendiri, tetapi bersama, bukan? Nah, secara tidak langsung anda telah memperbesar interaksi sosial anda dengan orang lain. Anda akan mula bertemu, berkawan, dan juga berkawan dengan orang baru yang anda kenali dari kelas zumba biasa anda.

Bagi anda yang bosan dengan jenis sukan yang sama, anda boleh mencuba sukan jenis ini. Selain sihat, Zumba sangat menggembirakan kerana ia ditambah dengan iringan muzik. Oh ya, jika anda ingin mengikuti kelas zumba, jangan lupa untuk menyiapkan pakaian dan kasut yang selesa, serta peralatan lain, seperti botol air dan tuala kecil.

Baca juga: Wanita hamil tidak boleh aktif dalam sukan? Mitos!