Dadah yang Digunakan untuk Doping - GueSehat.com

Pada 18 Ogos 2018, acara sukan terbesar di Asia, iaitu Sukan Asia 2018., dimulakan secara rasmi. Tahun ini, Indonesia menjadi tuan rumah. Pertandingan ini akan diadakan di dua bandar, di Jakarta dan Palembang.

Kegembiraan Sukan Asia sudah pasti tersebar di seluruh Indonesia. Mungkin anda juga salah satu orang yang sangat bersemangat untuk menantikan perlawanan di Sukan Asia, terutama sekali semangat atlet Indonesia yang membanggakan.

Bercakap mengenai acara sukan termasuk Sukan Asia, salah satu perkara menarik untuk dibincangkan ialah penggunaan doping di kalangan atlet. Adakah anda tahu bahawa banyak ubat sering digunakan sebagai doping, anda tahu! Sebenarnya, apa itu doping? Apa yang dikategorikan sebagai doping? Dan mengapa doping dilarang digunakan oleh atlet yang bertanding dalam acara sukan?

Apa itu doping?

Merujuk pada Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 3 Tahun 2005 tentang Sistem Olahraga Nasional, doping adalah penggunaan bahan terlarang dan / atau metode untuk meningkatkan prestasi olahraga.

Mengapa doping dilarang?

Penggunaan doping dilarang dalam sukan kerana memanipulasi prestasi seseorang atlet. Oleh itu, ia boleh merosakkan misi permainan adil dalam sukan. Tidak hanya di Indonesia, larangan penggunaan doping berlaku di seluruh dunia.

World Anti-Doping Agency atau WADA adalah organisasi antarabangsa yang misinya adalah membebaskan dunia sukan di seluruh dunia dari amalan penggunaan doping. Untuk menjalankan tugas mengendalikan doping dalam sukan, pemerintah Indonesia mendirikan sebuah institusi bernama Lembaga Anti-Doping Indonesia (LADI). LADI bertugas menjalankan aktiviti dan program anti-doping di Indonesia, kemudian menyampaikan hasilnya kepada WADA.

Apa ubat yang termasuk dalam doping?

Sesuai dengan definisi doping menurut hukum yang disebutkan di atas, doping dapat berupa penggunaan bahan dan / atau metode yang dilarang. Oleh itu, terdapat dua komponen doping dalam sukan, iaitu penggunaan bahan dan kaedah tertentu. Dalam artikel ini, hanya penggunaan bahan tertentu untuk tujuan doping yang akan dibincangkan.

Merujuk kepada laman web rasmi Agensi Anti-Doping Dunia, terdapat 6 kategori bahan (bahan-bahan) yang dilarang digunakan dalam sukan, sama ada semasa pertandingan atau di luar pertandingan. Kategori zat pertama adalah ejen anabolik, termasuk agen steroid anabolik (AAS).

Steroid anabolik adalah ubat yang meniru kesan testosteron, hormon yang berperanan dalam pembinaan otot pada lelaki. Dalam dunia perubatan, steroid anabolik digunakan dalam beberapa gangguan hormon, seperti: akil baligh atau pada pesakit barah dan AIDS yang kehilangan jisim otot kerana penyakitnya. Tetapi dalam dunia sukan, steroid anabolik ini sering disalahgunakan untuk atlet membina otot. Oleh itu, ia dapat meningkatkan prestasi fizikal atlet.

Kategori kedua adalah hormon peptida, faktor pertumbuhan, dan bahan-bahan lain yang berkaitan. Ini termasuk agen yang membentuk eritrosit atau sel darah merah (RBC).Ejen perangsang eritropoietin). Dalam keadaan perubatan, ubat ini digunakan untuk pesakit yang perlu merangsang pembentukan sel darah merah, misalnya pada pesakit dengan gagal ginjal.

Dalam kes doping, ubat ini digunakan untuk meningkatkan jumlah sel darah merah yang membawa oksigen ke dalam badan. Oleh itu, diharapkan dapat meningkatkan pengambilan oksigen. Kategori ini juga merangkumi alias faktor pertumbuhan faktor pertumbuhan, bertujuan untuk memodulasi pembentukan otot, tendon, vaskularisasi, dan penggunaan tenaga pada tahap sel.

Kategori seterusnya adalah ubat agonis beta-2, misalnya salbutamol, fomoterol, dan terbutaline. Dalam keadaan perubatan, kelas ubat ini digunakan dalam rawatan asma dan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD). Sementara dalam kasus doping, ubat ini bertujuan untuk membuka saluran udara. Jadi, ia dapat meningkatkan prestasi pernafasan. Atlet yang menggunakan ubat ini untuk rawatan asma dan COPD mesti mengisi borang khas untuk menjelaskan pada masa ujian doping.

Kategori keempat adalah pengatur hormon dan metabolik, contohnya exemestane, letrozole, dan tamoxifen. Tahukah anda, dalam keadaan perubatan, ubat ini digunakan untuk terapi barah payudara, anda tahu! Walau bagaimanapun, dalam kes doping, kesan penekan estrogen ubat ini dieksploitasi.

Kesan ini digunakan, antara lain, untuk meningkatkan ciri maskulin pada atlet wanita. Atlet lelaki juga menggunakan kumpulan doping ini, anda tahu, untuk mengurangkan kesan sampingan ginekomastia (pembesaran payudara pada lelaki), kerana penggunaan steroid anabolik (kategori 1) doping lebih awal.

Kategori kelima adalah ubat diuretik, seperti furosemide, spironolactone, dan hydrochlorthiazide. Dalam keadaan perubatan, ubat ini digunakan dalam beberapa keadaan yang berkaitan dengan jantung dan saluran darah. Contohnya sekiranya berlaku kegagalan jantung atau darah tinggi.

Ubat ini berfungsi untuk mendorong perkumuhan air melalui air kencing. Dalam kes doping, ubat-ubatan kelas ini digunakan untuk mengurangkan berat badan dan menyingkirkan sisa-sisa ubat doping lain melalui air kencing, sehingga tidak dapat dikesan pada saat pemeriksaan.

Kategori lain dipanggil kategori S0 oleh WADA merangkumi semua bahan yang tidak mempunyai kebenaran pemasaran (bahan yang tidak diluluskan), contohnya ubat-ubatan yang masih dalam fasa ujian.

Geng, itu adalah enam kelas bahan yang dilarang digunakan sebagai doping dalam sukan, baik semasa pertandingan dan pertandingan luar. Sebilangan besar ubat ini tersedia untuk keadaan perubatan tertentu, tetapi sering disalahgunakan sebagai doping untuk meningkatkan prestasi sukan. Semoga Sukan Asia 2018 bebas dari doping, geng! Salam dan salam permainan adil!