Meningkatkan Hemoglobin Semasa Kehamilan | Saya sihat

Hemoglobin dalam badan berperanan membantu dan mengangkut oksigen dari paru-paru ke seluruh badan. Semasa mengandung, hemoglobin juga berperanan membantu memenuhi keperluan oksigen bayi.

Biasanya, hemoglobin akan meningkat semasa peredaran darah. Malangnya, semasa kehamilan, kepekatan hemoglobin cenderung menurun secara keseluruhan, terutama pada pertengahan trimester kedua. Pada masa ini, tahap hemoglobin bahkan dapat mencapai tahap terendah, yang boleh menyebabkan anemia.

Anemia semasa mengandung adalah keadaan yang sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan komplikasi serius, baik untuk ibu dan bayi di dalam kandungan. Oleh itu, penting untuk mencegahnya dengan memastikan keadaan hemoglobin sentiasa berada dalam had normal. Berikut adalah beberapa cara untuk meningkatkan hemoglobin semasa kehamilan yang boleh anda lakukan.

Tahap Hemoglobin Normal Semasa Kehamilan

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), tahap hemoglobin pada wanita hamil harus melebihi 11 g / dl pada trimester pertama dan ketiga. Sementara itu, mestilah lebih daripada 10.5 g / dl pada trimester kedua. Tahap hemoglobin yang rendah semasa kehamilan dikaitkan dengan berat lahir rendah dan kelahiran pramatang bayi.

Walau bagaimanapun, tahap hemoglobin yang terlalu tinggi juga boleh menimbulkan risiko kesihatan bagi wanita hamil. Oleh itu, penjagaan yang betul mesti diambil oleh wanita hamil untuk mengekalkan tahap hemoglobin dalam had yang ideal semasa kehamilan.

Cara Meningkatkan Hemoglobin Semasa Kehamilan

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan tahap hemoglobin yang ideal semasa mengandung, termasuk:

1. Makan makanan kaya zat besi

Sekiranya hemoglobin berada di bawah had normal, pastikan untuk meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi semasa kehamilan.

Semasa mengandung, anda memerlukan sekitar 27 mg zat besi sehari. Untuk memenuhi syarat ini, Ibu boleh mempertimbangkan jenis makanan berikut untuk dimasukkan ke dalam menu harian:

- Sayur-sayuran dan buah-buahan: bayam, pasli, kubis, lobak, kacang polong, brokoli, kangkung, asparagus, kubis, lada hijau, tomat, jeruk, epal dan aprikot.

- Buah kering: kismis, kacang tanah, badam, kurma dan hazelnut.

- Biji-bijian, bijirin, roti dan oat.

- Unggas dan makanan laut: telur, ayam, hati, daging lembu, domba dan makanan laut, seperti tiram, sardin, kerang, tuna dan udang.

- Kelapa, selai kacang atau coklat.

2. Makan makanan yang kaya dengan vitamin C

Vitamin C dapat membantu menyerap zat besi dari makanan yang anda makan, sehingga menghasilkan lebih banyak hemoglobin di dalam badan anda. Beberapa sumber vitamin C yang baik termasuk kembang kol, lada hijau, melon, strawberi, buah kiwi, tomato, dan kentang.

3. Elakkan memakan makanan bersama dengan makanan tambahan tertentu

Jangan makan makanan yang dapat menghalang penyerapan zat besi bersama dengan makanan tambahan zat besi, kerana penyerapan zat besi tidak optimum. Ibu boleh mengambil makanan tambahan dengan berehat sebentar.

Beberapa makanan yang dapat menghalang penyerapan zat besi termasuk teh, kopi, dan alkohol.

4. Ubat dan makanan tambahan

Doktor biasanya akan menetapkan suplemen zat besi berdasarkan tahap hemoglobin dalam badan. Di samping itu, doktor juga akan mengesyorkan pola makan tertentu yang dapat membantu anda mengelakkan risiko anemia.

5. Pentadbiran suplemen oral atau intravena

Makanan tambahan zat besi juga boleh diberikan secara oral. Tetapi, jika anda tidak tahan dengan zat besi, suplemen boleh diberikan secara intravena.

6. Perhatikan pengambilan vitamin

Penting juga untuk mengambil vitamin seperti vitamin B12 kerana dapat membantu mengatasi kekurangan zat besi.

Tanda-tanda Wanita Hamil Kekurangan Hemoglobin

Tahap hemoglobin yang rendah juga dapat dikenali dengan penampilan tanda dan gejala berikut, seperti:

- Kelemahan dan keletihan otot

- Mata (konjunktiva) dan kulit kelihatan pucat

- Sakit kepala yang kerap

- Denyutan jantung tidak teratur

- Kesukaran menumpukan perhatian

- Susah bernafas.

Sekiranya anda mengalami beberapa tanda di atas, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Mengekalkan tahap hemoglobin yang ideal sangat penting untuk kesihatan anda dan bayi anda dalam kandungan. Oleh itu, pastikan untuk selalu memperhatikan pengambilan makanan anda, perhatikan apa-apa tanda perubahan dalam badan dan tingkah laku anda, dan periksa diri anda secara berkala semasa hamil untuk mengetahui tahap hemoglobin anda. (AS)

Rujukan

Persimpangan Ibu. "6 Cara Meningkatkan Tahap Hemoglobin Semasa Semasa Kehamilan".