Cuka Sari Apel untuk Diabetes | Saya sihat

Diabetes jenis 2 adalah penyakit kronik yang memberi kesan negatif terhadap keupayaan tubuh untuk mengawal kadar gula dalam darah. Diabetes jenis 2 dapat dikendalikan dengan ubat-ubatan, diet yang tepat, dan senaman teratur.

Walau bagaimanapun, penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa cuka sari apel untuk diabetes juga dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Untuk memeriksa kebenarannya, baca penjelasan di bawah.

Baca juga: Hati-hati, COVID-19 boleh mencetuskan diabetes!

Penyelidikan mengenai Cuka Apple Cider untuk Diabetes

Beberapa kajian telah berusaha untuk mengetahui kesan cuka sari apel pada diabetes, khususnya untuk kawalan gula dalam darah. Walau bagaimanapun, kajian ini pada amnya berskala kecil dan mempunyai hasil yang bercampur-campur.

Sebagai contoh, satu kajian kecil pada tikus menunjukkan bahawa cuka sari apel dapat membantu menurunkan kadar kolesterol LDL buruk dan A1C. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini terhad, kerana hanya dilakukan pada haiwan, bukan manusia.

Kajian lain pada tahun 2004 mendapati bahawa mengambil 20 gram cuka sari apel yang dicampurkan dengan 40 ml air, ditambah 1 sudu teh sakarin, dapat menurunkan kadar gula darah setelah makan.

Kajian lain pada tahun 2007 menunjukkan bahawa mengambil cuka sari apel sebelum tidur pada waktu malam membantu mengawal kadar gula dalam darah ketika anda bangun pada waktu pagi. Walau bagaimanapun, kedua-dua kajian di atas berskala kecil, masing-masing hanya melibatkan 29 dan 11 orang.

Sementara itu, penyelidikan mengenai kesan cuka sari apel pada diabetes jenis 1 masih sedikit. Namun, satu kajian kecil pada tahun 2010 menunjukkan bahawa cuka sari apel dapat membantu menurunkan kadar gula darah tinggi pada orang dengan diabetes jenis 1.

Terdapat juga meta-analisis enam kajian dan 317 orang dengan diabetes jenis 2 menunjukkan bahawa cuka sari apel mempunyai kesan positif pada kadar gula darah puasa dan HbA1c.

Walaupun kajian di atas menunjukkan hasil positif mengenai kesan cuka sari apel pada diabetes, para pakar mengingatkan bahawa sehingga kajian besar-besaran dilakukan, masih sukar untuk memastikan manfaat sebenar cuka sari apel untuk diabetes.

Baca juga: Teman Diabetes, Kenali Kesan Sampingan Dadah Diabetes

Adakah OK untuk Mencuba Cuka Sari Apel untuk Diabetes?

Cuka sari epal mentah organik, tidak ditapis adalah kaedah terbaik untuk memakannya. Sebabnya, cuka sari apel dalam bentuk asalnya dipercayai mengandungi lebih banyak bakteria baik.

Cuka sari apel dianggap selamat untuk dimakan, oleh itu rakan-rakan diabetes boleh menggunakannya. Pakar mengesyorkan agar pesakit diabetes mencampurkan 1 sudu teh cuka sari apel dalam satu gelas air untuk mengurangkan kerengsaan perut dan mencegah kerosakan gigi.

Walau bagaimanapun, rakan diabetes masih perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memakan cuka sari apel. Kemudian doktor akan menentukan tahap keselamatan dan cara menggunakannya mengikut keadaan Diabestfriends.

Siapa yang Harus Mengelakkan Cuka Sari Apel?

Menurut pakar, orang yang mengalami masalah ginjal atau bisul harus mengelakkan memakan cuka sari apel. Pesakit kencing manis juga diberi amaran untuk tidak mengganti ubat yang telah disyorkan oleh doktor dengan pengambilan cuka sari apel.

Pengambilan cuka sari apel secara berlebihan boleh menyebabkan penurunan kadar kalium. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor sebelum Diabestfriends memutuskan untuk mengambil cuka sari apel.

Baca juga: Bolehkah ubi kayu menggantikan beras untuk pesakit diabetes?

Jadi, Diabestfriends mungkin mengambil cuka sari apel, tetapi perlu berjumpa doktor terlebih dahulu. Kaedah yang paling berkesan untuk mengawal diabetes adalah dengan makan makanan yang seimbang, termasuk karbohidrat yang sihat dan pengambilan protein dan lemak yang sihat.

Penting untuk memahami kesan karbohidrat pada kadar gula dalam darah. Hadkan pengambilan karbohidrat halus, seperti makanan yang mengandungi gula tambahan.

Pilih pengambilan karbohidrat yang sihat, berkhasiat, dan tinggi serat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Rakan diabetes juga harus melakukan aktiviti fizikal atau bersukan, supaya lebih mudah untuk mengawal kadar gula dalam darah. (UH)

Sumber:

Garis Kesihatan. Bolehkah Minum Cuka Sari Apel Membantu Menghidap Diabetes?. Disember 2019.

Jurnal Sains Biologi Pakistan. Cuka Apple Cider Melemahkan Profil Lipid pada Tikus Normal dan Diabetik. Disember 2008.