Perbezaan antara Kanser dan Tumor - GueSehat.com

Apabila anda mendengar kata-kata tumor dan barah, itu menakutkan, bukan, geng? Adakah menghidapi tumor bermaksud anda menghidap barah? Ayuh, mari kita ketahui perbezaannya!

Semua benjolan yang tidak normal dari segi perubatan disebut sebagai tumor. Dalam bahasa Latin, tumor bermaksud bengkak. Berdasarkan pertumbuhan, tumor terbahagi kepada 2, iaitu tumor jinak dan tumor malignan.

Tumor ganas dikenali sebagai barah. Kanser adalah pertumbuhan sel yang tidak normal yang ganas, merosakkan tisu sekitarnya (invasif), merebak, dan tumbuh dengan cepat.

Apakah perbezaan antara tumor jinak dan tumor malignan (barah)?

Tumor jinak adalah tumor yang cenderung tumbuh dengan perlahan, tidak menyerang tisu sekitarnya, atau merebak ke seluruh badan. Sementara itu, tumor ganas tumbuh lebih cepat, boleh menyerang tisu sekitarnya, atau merebak ke seluruh badan. Pada pemeriksaan fizikal, tumor jinak cenderung didefinisikan dengan baik dengan bentuk tertentu, berbeza dengan tumor ganas yang mempunyai bentuk tidak teratur dan batas yang tidak jelas.

Geng Sihat mungkin tertanya-tanya, mengapa tumor tumbuh? Sehingga kini, penyebab sebenar tumor tidak diketahui. Namun, ada faktor risiko yang dapat memicu pertumbuhan tumor, termasuk faktor genetik, pendedahan kepada bahan kimia, sinar ultraviolet yang berlebihan, radiasi, jangkitan, hormon, dan gaya hidup yang tidak sihat (tabiat merokok, pengambilan alkohol yang berlebihan, kekurangan zat makanan, kegemukan).

Apakah beberapa contoh tumor yang sering dijumpai?

Jenis tumor jinak yang sering dijumpai termasuk:

  • Lipoma (tumbuh dalam sel lemak badan).
  • Fibromas (sering tumbuh di kawasan rahim).
  • Adenoma (tumor yang terbentuk dalam tisu epitelium seperti polip usus).
  • Myoma (tumor yang tumbuh di otot).
  • Papilloma (tumbuh pada kulit, payudara, atau membran mukus).

Tumor jinak umumnya berbentuk benjolan yang dapat berdebar, jika terletak dekat dengan kulit atau tisu lembut. Manakala 5-10% tumor ganas (barah) disebabkan oleh faktor genetik. Jenis barah yang berlaku adalah kerana pewarisan genetik, termasuk barah payudara, barah paru-paru, barah pankreas, barah usus besar, barah prostat, dan barah kulit.

Gejala yang biasa dirasakan oleh penghidap barah adalah penurunan berat badan yang drastik, demam berpanjangan, selalu merasa letih walaupun selepas berehat, merasa sangat sakit pada bahagian badan tertentu, atau pendarahan yang tidak biasa.

Fakta Kanser - GueSehat.com

Adakah tumor semestinya berbahaya untuk mematikan?

Anggapan bahawa tumor mesti berbahaya dan mematikan tidak betul. Penting untuk mengetahui dengan pasti dari awal sama ada tumor jinak atau tumor malignan. Pada tumor jinak, doktor mungkin mencadangkan untuk pemerhatian sahaja, asalkan tidak menyebabkan gangguan pada badan. Manakala pada tumor ganas (barah), penting untuk mengetahui sedini mungkin kerana kadar penyembuhan pada barah peringkat awal jauh lebih tinggi.

Bagaimana untuk mengesan tumor lebih awal?

Langkah sederhana yang dapat diambil oleh Gang Sihat adalah berjaga-jaga atau menyedari dengan setiap benjolan yang berlaku di mana-mana bahagian badan. Sebagai contoh, BSE mengukur untuk mengesan benjolan di payudara.

Peringkat seterusnya, berjumpa doktor untuk pemeriksaan fizikal dan tindakan susulan sekiranya perlu. Pemeriksaan sederhana seperti pap smear untuk mengesan barah serviks dan mamografi juga boleh dilakukan oleh Gang Sihat dengan risiko barah payudara.

Pengesanan awal terbukti dapat mengurangkan keparahan dan kematian pesakit barah. Lesi pra-barah yang dijumpai pada saat pemeriksaan, jika dirawat dengan betul dapat mencegah timbulnya barah lanjut. Dan terakhir, tentunya mencegah lebih baik. Sentiasa jaga gaya hidup sihat dan hati kita.

Nah, geng, tidak perlu paranoid mengenai istilah tumor. Mari Peduli Pengesanan Awal!

Rujukan:

  1. Benign vs. Malignan: Definisi, Ciri & Perbezaan.
  2. Khan N, Afaq F, Mukhtar H. Gaya hidup sebagai faktor risiko barah: Bukti dari kajian manusia. Kanser Membiarkan. 2010. Vol. 293 (2). hlm.133–143.
  3. Institut Kanser Negara. Gejala Kanser. 2018.