Punca Ketuat Genital

Semua masalah kesihatan yang muncul di kawasan tubuh yang paling intim, tentu saja, menimbulkan kegelisahan. Ada yang merasa malu untuk pergi ke doktor, jadi mereka mencuba rawatan mereka sendiri.

Salah satu penyakit yang mengganggu dan muncul di organ intim atau alat kelamin adalah ketuat. Haii .. bagaimana ketuat boleh tumbuh di alat kelamin? Tahukah Geng Sihat bahawa data WHO 2012 menunjukkan bahawa kadar kejadian penyakit ini cukup tinggi, anda tahu! Setiap saat, 1 kes baru ketuat genital didiagnosis. Kira-kira 89,192 kes baru ketuat genital didiagnosis di dunia setiap hari.

Apa penyebabnya dan bagaimana kulit kemaluan dirawat? Lihat penjelasan doktor di bawah!

Baca juga: Ketuat Genital Bolehkah Kanser Serviks?

Punca Ketuat Genital

Ketuat kemaluan atau ketuat kemaluan adalah jangkitan kelamin (STI), yang dicirikan oleh pertumbuhan tisu yang tidak normal pada permukaan kulit organ kemaluan. Contohnya di sekitar bukaan faraj atau dubur.

Ketuat genital disebabkan oleh jangkitan HPVVirus papilloma manusia). Anda pasti sudah mengetahui bahawa terdapat beberapa jenis HPV yang bersifat onkogenik atau menyebabkan barah serviks, beberapa jenis lain tidak menyebabkan barah, tetapi boleh menyebabkan ketuat kelamin.

dijelaskan dr. Anthony Handoko, pakar kulit dan alat kelamin dari Klinik Pramudia di Jakarta, baru-baru ini, “Pesakit yang dijangkiti kutil kelamin biasanya tidak mempunyai keluhan sama sekali atau tidak bergejala. Gejala klinikal yang dapat dilihat hanya berupa lebam pada kulit seperti ketuat, yang rata / rata atau sering menyerupai bentuk seperti kembang kol, ”jelasnya.

Ketuat genital boleh menjadi tunggal dan sering membiak atau merebak dalam masa yang singkat. "Ketuat genital tidak berbahaya dan tidak mengganggu kesihatan secara umum, tetapi boleh mempengaruhi aspek psikologi pesakit yang penting, seperti rasa malu, kegelisahan, kemarahan, hingga tekanan." kata dr. Anthony.

Baca juga: Selain Kanser Serviks, HPV Menyebabkan 5 Jenis Kanser Lain

Penularan HPV Menyebabkan Ketuat Genital

Ahli dermatologi dan pakar sakit puan dari klinik yang sama, dr. Dian Pratiwi, menambah bahawa sesiapa yang aktif secara seksual berisiko dijangkiti HPV.

"Walaupun anda melakukan hubungan seks dengan satu orang sahaja. HPV yang menyebabkan gejala akan muncul beberapa tahun setelah melakukan hubungan seks dengan seseorang yang dijangkiti. Seseorang boleh mendapat HPV melalui seks faraj, dubur, atau oral dengan seseorang yang sudah dijangkiti virus.

Penyebaran yang paling biasa adalah melalui seks faraj atau dubur. Ini menyukarkan untuk mengetahui kapan seseorang pertama kali dijangkiti.

Atas sebab ini, untuk mencegah penyebaran terjadi, pesakit yang dijangkiti diharuskan menggunakan kondom dan diharuskan melakukan hubungan seksual monogami atau hanya dengan satu pasangan. Selain itu, menyuntikkan vaksin HPV juga dapat dilakukan untuk mengurangi risiko penularan.

Baca juga: Jenis Penyakit Menular Seksual yang Anda Perlu Tahu!

Rawatan Ketuat Genital

Untuk rawatan ketuat kelamin, terdapat beberapa cara atau kaedah rawatan, mulai dari operasi hingga tidak beroperasi. Pilihan rawatan untuk ketuat genital biasanya bergantung pada sejauh mana dan lokasi ketuat genital.

Rawatan dengan ubat seperti salap dan krim yang dibuat dari tertentu. Tujuannya adalah untuk memusnahkan tisu ketuat sehingga mati. Sekiranya tidak dapat dirawat dengan krim, doktor akan membuang ketuat secara pembedahan. Terdapat beberapa kaedah pembedahan ketuat genital, iaitu cryotherapy atau membuang ketuat dengan nitrogen beku, electrocautery (elektrik cautery), laser, atau pembedahan.

Kejayaan dalam rawatan ketuat kelamin sangat bergantung pada pengesanan awal, diagnosis, dan pemilihan rawatan yang tepat dan betul oleh pakar dermatologi dan pakar kelamin. Pengalaman pakar dermatologi dan pakar kelamin akan menentukan kejayaan rawatan dan mencegah ketuat kemaluan berulang.

Oleh itu, jangan teragak-agak untuk berjumpa pakar kulit dan alat kelamin jika anda fikir anda mempunyai ketuat kelamin. Jangan ubat sendiri kerana tidak semestinya menyelesaikan masalah. Mencegah kambuhan genital berulang dengan vaksinasi HPV yang terdiri daripada 4 jenis virus, kerana selain mencegah kanser serviks secara berkesan, ia juga mencegah ketuat genital. (AY)

Baca juga: Vaksin HPV Paling Berkesan Diberikan Berumur 9-10 Tahun

Rujukan:

Klinik Mayo. Diagnostik dan Rawatan Ketuat Genital.