Atasi Kesedihan Ditinggalkan oleh Haiwan Peliharaan - Guesehat

Sebilangan pemilik haiwan peliharaan umumnya mempunyai ikatan emosi yang kuat dengan haiwan kesayangan mereka. Mereka seperti rakan atau ahli keluarga. Ikatannya sangat kuat, walaupun seekor haiwan peliharaan dibiarkan mati, jantung terasa sangat patah sehingga tidak dapat menahan air mata. Lalu, bagaimana mengatasi kesedihan kehilangan haiwan kesayangan?

Tahap kesedihan yang kita alami setelah ditinggalkan oleh binatang peliharaan, seperti yang dikutip dari helpguide.org, bergantung kepada beberapa faktor, seperti usia dan keperibadian kita, usia haiwan peliharaan yang dimiliki, kepada keadaan atau keadaan haiwan peliharaan sebelum meninggalkan kita. Semakin penting haiwan kesayangan bagi anda, semakin kuat rasa kehilangannya.

Contohnya, jika haiwan peliharaan adalah haiwan yang menemani anda bekerja seperti anjing peliharaan, anda bukan sahaja akan bersedih dengan kehilangan rakan karib, tetapi juga kehilangan rakan sekerja. Ini tentu saja tidak hanya membuat anda sedih, tetapi juga mengurangkan keyakinan diri. Namun, jika anda tinggal bersendirian dan haiwan kesayangan anda adalah satu-satunya rakan anda, melepaskan kesedihan itu mungkin sukar.

Kesedihan setelah ditinggalkan oleh haiwan peliharaan berlaku secara beransur-ansur, tidak dapat dipaksa, dan tidak dapat dihitung waktu. Sebilangan orang mungkin merasa lebih baik setelah kehilangan beberapa minggu, yang lain mungkin memakan masa berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun. Apa sahaja kesedihan yang anda alami, biarkan proses itu berlaku secara semula jadi.

Lalu, bagaimana menyelesaikannya?

Rasa sedih, terkejut, dan kesepian adalah reaksi semula jadi. Menunjukkan perasaan ini tidak bermaksud anda lemah dan perasaan itu salah. Oleh itu, apabila anda berduka menunjukkan emosi berlebihan kerana kematian haiwan peliharaan, jangan pernah merasa malu mengenainya. Kerana mengabaikan kesakitan, menutup, menekan, dan menahan perasaan itu hanya akan memburukkan keadaan anda kemudian.

1. Luahkan kesedihan anda

Apabila anda kehilangan haiwan kesayangan, nyatakan kesedihan anda. Bercakap dengan seseorang atau mereka yang mempunyai simpati terhadap perasaan sedih atau kehilangan anda. Sekiranya anda takut untuk membagikannya kepada orang lain, cuba tuliskan perasaan duka anda sehingga anda merasa lebih baik.

2. Simpan kenangan dengan haiwan peliharaan

Setelah selesai membawa haiwan kesayangan anda ke tempat rehat terakhirnya, simpan kenangan di suatu tempat. Anda boleh meletakkan gambar dan semua perkara yang berkaitan dengan haiwan kesayangan anda. Sekiranya anda merindukannya dari semasa ke semasa, anda boleh mengenang kembali dengan melihat semua perkara yang telah disimpan.

3. Jangan terlalu cepat mencari pengganti

Mencari haiwan pengganti sebaik sahaja anda kehilangan haiwan kesayangan anda bukanlah perkara yang betul. Melupakan bukan sekadar menggantikan. Pastikan terlebih dahulu bahawa anda benar-benar menerima kehilangan haiwan kesayangan anda. Sekiranya anda tidak merasa sedih lagi, itulah masanya anda mencari pengganti.

4. Sibukkan diri dengan aktiviti atau kelas baru

Selama ini anda mungkin telah menghabiskan banyak masa dengan haiwan peliharaan. Daripada menukar haiwan peliharaan dengan segera, lebih baik anda mengalihkan perhatian anda dengan menyibukkan diri dengan aktiviti atau kelas baru. Dengan menyertai aktiviti atau kelas baru, sekurang-kurangnya fikiran anda terganggu buat sementara waktu.

Adalah wajar untuk merasa sedih kerana kehilangan haiwan kesayangan. Agar kesedihan tidak berlanjutan, jangan lupa ikuti kaedah di atas, OK! (TI / AY)