Kandungan susu ibu | Saya sihat

Seperti yang kita ketahui, susu ibu adalah pemakanan terbaik untuk bayi, yang mempunyai sejumlah manfaat untuk pertumbuhan dan perkembangannya. Kerana kehebatan ini, pakar kesihatan mengesyorkan penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk 6 bulan pertama kehidupan bayi, kemudian sehingga anak mencapai usia 2 tahun disertai dengan makanan pelengkap (MPASI). Adakah anda ingin tahu, Ibu, apakah kandungan susu ibu yang dianggap bermanfaat untuk kesihatan si kecil? Ayuh, cari di bawah!

Kandungan susu ibu

Susu ibu dihasilkan oleh badan wanita khusus untuk memenuhi keperluan pemakanan bayinya. Susu ibu menyediakan semua keperluan badan bayi untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum.

Selain menjadi sumber pemakanan, susu ibu juga membantu melindungi bayi daripada mudah jatuh sakit kerana cara ibu menyebarkan antibodi kepada bayi. Susu ibu terdiri daripada beratus-ratus makronutrien, mikronutrien, dan molekul bioaktif yang berbeza, beberapa di antaranya belum difahami sepenuhnya oleh saintis.

Komposisi makronutrien

Komponen utama susu ibu terdiri daripada air, karbohidrat, lipid, dan protein. Setiap nutrien ini berperanan menyumbang kepada pertumbuhan dan perkembangan bayi.

1. Air

Susu ibu terdiri daripada sekitar 90% air. Tubuh manusia bergantung pada air untuk menjalankan semua sistem dalaman badan. Air dapat mengekalkan penghidratan, membantu mengatur suhu badan, melincirkan sendi, dan melindungi organ. Hebatnya, susu ibu dapat memenuhi semua keperluan air untuk badan bayi yang baru lahir.

2. Karbohidrat

Karbohidrat adalah sumber tenaga. Karbohidrat utama dalam susu ibu adalah gula susu, yang dikenali sebagai laktosa, disakarida yang terhasil daripada gabungan glukosa dan galaktosa. Susu ibu mengandungi lebih banyak laktosa daripada susu lembu.

3. Lipid (lemak)

Kandungan lipid dalam susu ibu mungkin hanya sekitar 4% daripada semua komponen lain. Walau bagaimanapun, jumlah ini sudah menyediakan lebih daripada separuh kalori yang diperlukan oleh bayi. Dalam susu ibu, kandungan lemak paling banyak tergolong dalam triacylglycerides. Walau bagaimanapun, susu ibu secara keseluruhan mengandungi lebih daripada 200 asid lemak.

Lipid adalah sumber utama tenaga, kolesterol, dan asid lemak penting seperti DHA. Nutrien ini diperlukan untuk perkembangan otak, sistem saraf dan penglihatan bayi. Kandungan lemak tinggi dalam susu ibu juga bertanggungjawab untuk kenaikan berat badan bayi yang sihat.

4. Protein

Susu ibu mengandungi lebih daripada 400 jenis protein. Protein itu sendiri terbahagi kepada 3 jenis, iaitu kasein, whey, dan protein mukin, yang berguna untuk membina, menguatkan, dan memperbaiki tisu badan.

Kandungan ini juga diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan hormon, enzim, dan antibodi. Protein dalam susu ibu mudah dicerna oleh bayi. Lactoferrin adalah sejenis protein dalam susu ibu yang mengangkut zat besi ke seluruh badan bayi. Ia juga membantu melindungi usus bayi daripada jangkitan.

Komponen bioaktif susu ibu

Terdapat beberapa unsur susu ibu yang tidak dapat dijumpai dalam susu formula kerana ia hanya diturunkan dari ibu. Unsur-unsur ini dipanggil komponen bioaktif.

1. Imunoglobulin (antibodi)

Immunoglobulin adalah antibodi yang melawan penyakit dan jangkitan. Kerana bahan imun semula jadi ini, susu ibu sering dianggap sebagai vaksin pertama bayi. Antibodi utama dalam susu ibu adalah imunoglobulin A sekresi (IgA). IgA melapisi paru-paru dan usus bayi, untuk mengelakkan kuman memasuki aliran darah.

2. Hormon

Hormon mempunyai banyak tugas dalam tubuh manusia. Mereka mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan, metabolisme, tekanan, tindak balas kesakitan, dan peraturan tekanan darah. Hormon yang terlibat dalam pengeluaran susu ibu termasuk prolaktin, hormon tiroid, hormon pertumbuhan.

3. Enzim

Beberapa enzim utama terdapat dalam susu ibu. Sebilangan enzim ini diperlukan oleh tubuh untuk membantu sistem pencernaan dengan memecah lemak atau protein, sementara enzim lain memberi sokongan kepada sistem imun.

Mikronutrien dalam susu ibu

Susu ibu mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan untuk proses pertumbuhan dan perkembangan bayi. Beberapa mikronutrien ini termasuk:

1. Vitamin

Vitamin menyokong tulang, mata dan kulit yang sihat. Di samping itu, vitamin diperlukan untuk mencegah risiko kekurangan zat makanan pada bayi. Susu ibu biasanya mengandungi semua vitamin yang diperlukan untuk menyokong kesihatan bayi semasa mereka membesar.

Walau bagaimanapun, beberapa jenis vitamin masih kecil dalam tubuh anda, seperti vitamin D, folat, atau vitamin B6. Untuk menolongnya, doktor biasanya akan menetapkan suplemen vitamin yang boleh anda ambil semasa mengandung dan menyusu.

2. Mineral

Seperti vitamin, susu ibu juga kaya dengan mineral sehingga bayi perlu tumbuh sihat dan kuat. Mineral ini termasuk besi, zink, kalsium, natrium, klorida, magnesium, dan selenium. Mineral diperlukan untuk membina tulang yang kuat, menghasilkan sel darah merah, dan meningkatkan fungsi otot dan saraf yang betul.

Wow, ibu tidak menyangka bahawa susu ibu mengandungi banyak nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Oleh itu, mari ibu-ibu, jangan sesekali ketinggalan kegembiraan menyusukan anak kecil anda. (AS)

Baca juga: Jangan lakukan kebiasaan ini jika anda tidak mahu pengeluaran susu anda menurun!

Rujukan

Keluarga yang Sangat Baik. "Komposisi Susu Payudara"

ScienceDirect. "Susu ibu manusia: Kajian mengenai komposisi dan bioaktiviti"