Diabetes Jenis 1.5: Gejala dan Perbezaan dengan Jenis Diabetes Lain

Diabetes jenis 1.5, juga dikenali sebagai diabetes autoimun laten pada orang dewasa (LADA), adalah penyakit yang mempunyai ciri-ciri yang serupa dengan diabetes jenis 1 dan 2.

LADA biasanya hanya didiagnosis pada masa dewasa. Gejala juga berkembang secara beransur-ansur, seperti diabetes jenis 2. Namun, tidak seperti diabetes jenis 2, LADA adalah penyakit autoimun dan tidak dapat dipulihkan walaupun penghidapnya mengalami perubahan diet dan gaya hidup.

Pada diabetes jenis 1.5, sel beta Diabestfriends berhenti berfungsi lebih cepat daripada diabetes jenis 2. Menurut penyelidikan, kira-kira 10 peratus daripada semua orang yang menghidap diabetes menghidap diabetes jenis 1.5.

Diabetes jenis 1.5 sering kali salah didiagnosis sebagai diabetes jenis 2. Oleh itu, rakan diabetes perlu mengetahui perbezaan utama antara diabetes jenis 1.5 dan diabetes jenis lain.

Baca juga: Inilah Cara Menurunkan Gula Darah dengan Cepat

Gejala Diabetes Jenis 1.5

Gejala diabetes jenis 1.5 sangat biasa pada mulanya. Berikut adalah beberapa gejala awal diabetes jenis 1.5:

 • Sentiasa berasa dahaga
 • Kerap membuang air kecil, termasuk pada waktu malam
 • Pengurangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan
 • Penglihatan kabur

Sekiranya tidak dirawat, diabetes jenis 1.5 boleh menyebabkan ketoasidosis diabetes, suatu keadaan di mana tubuh tidak dapat menukar gula menjadi tenaga kerana ketiadaan insulin. Akibatnya, badan mula membakar lemak. Ini menyebabkan kemunculan keton, yang beracun bagi tubuh.

Punca Diabetes Jenis 1.5

Dengan memahami penyebab diabetes jenis 1.5, Rakan diabetes boleh memahami bagaimana ia berbeza dengan dua jenis diabetes utama yang lain. Diabetes jenis 1 dikategorikan sebagai penyakit autoimun kerana ia disebabkan oleh tubuh memusnahkan sel beta pankreas.

Sel-sel ini mempunyai fungsi membantu tubuh menghasilkan insulin. Insulin adalah hormon yang berperanan menyimpan gula di dalam badan. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 mesti mengambil terapi insulin untuk mengawal keadaannya.

Diabetes jenis 2 disebabkan oleh ketidakupayaan tubuh untuk bertindak balas terhadap insulin dengan betul, juga dikenali sebagai ketahanan insulin. Ketahanan insulin boleh disebabkan oleh keadaan genetik dan faktor persekitaran, seperti pengambilan karbohidrat yang tinggi, gaya hidup tidak aktif, dan kegemukan. Diabetes jenis 2 dapat dikendalikan dengan perubahan gaya hidup, mengambil ubat oral, dan terapi insulin.

Diabetes jenis 1.5 boleh dipicu oleh kerosakan pada pankreas disebabkan oleh antibodi yang memusnahkan sel penghasil insulin. Faktor genetik juga boleh menjadi penyebabnya, seperti sejarah keluarga penyakit autoimun. Apabila pankreas rosak, tubuh juga menghancurkan sel beta pankreas, sama seperti diabetes jenis 1. Sekiranya seseorang dengan diabetes tipe 1.5 juga gemuk, maka dia juga dapat mengembangkan daya tahan insulin.

Mendiagnosis Jenis 1.5. Diabetes

Gejala diabetes jenis 1.5 muncul pada masa dewasa, jadi sering disalah anggap sebagai diabetes jenis 2. Sebilangan besar orang dengan diabetes jenis 1.5 berumur lebih dari 40 tahun. Sebenarnya, sesetengah orang dengan diabetes jenis 1.5 didiagnosis pada usia 70-an atau 80-an.

Proses mendiagnosis diabetes jenis 1.5 juga secara amnya memakan masa yang lama. Sebabnya, kebanyakan orang menganggap penyakit ini adalah diabetes jenis 2.

Ubat diabetes jenis 2, seperti metformin, boleh diambil untuk mengawal gejala diabetes jenis 1.5 sehingga pankreas berhenti menghasilkan insulin. Pada masa itu, orang biasanya hanya menyedari bahawa penyakit yang mereka alami adalah diabetes jenis 1.5.

Secara umum, orang dengan diabetes jenis 1.5 memerlukan rawatan insulin lebih cepat daripada orang yang menghidap diabetes jenis 2. Respons terhadap ubat penurun gula darah juga lebih rendah pada diabetes jenis 1.5.

Berdasarkan data, orang dengan diabetes tipe 1.5 cenderung mempunyai kriteria berikut:

 • Tidak gemuk
 • Umur lebih 30 tahun semasa diagnosis
 • Tidak dapat mengawal diabetesnya walaupun dia mengambil ubat oral dan mengubah gaya hidupnya

Ujian berikut biasanya dilakukan untuk mendiagnosis semua jenis diabetes, termasuk diabetes jenis 1.5:

 • Ujian gula darah plasma puasa
 • Ujian toleransi gula darah oral
 • Ujian gula darah plasma
 • Ujian darah untuk mengetahui antibodi spesifik dalam darah
Baca juga: Menurut Pakar, Pesakit Diabetes Harus Melakukan Latihan Ini!

Jenis 1.5. Rawatan Diabetes

Diabetes jenis 1.5 disebabkan oleh badan yang tidak menghasilkan insulin yang mencukupi. Namun, kerana perkembangannya yang perlahan, pengambilan ubat diabetes jenis 1 oral dapat berkesan pada keadaan awal.

Orang yang menghidap diabetes jenis 1.5 juga biasanya mempunyai salah satu antibodi yang dihidapi oleh diabetes tipe 1. Apabila badan lambat menghasilkan insulin, rakan diabetes memerlukan hormon ini sebagai sebahagian daripada rawatan. Biasanya, orang dengan diabetes jenis 1.5 memerlukan insulin lima tahun dari diagnosis.

Rawatan insulin adalah kaedah rawatan yang disarankan untuk diabetes jenis 1.5. Terdapat banyak jenis insulin, dos yang diberikan juga berbeza-beza sesuai dengan kebutuhan pasien. Jadi, orang yang menghidap diabetes jenis 1.5 juga harus kerap memeriksa kadar gula darah mereka.

Jenis 1.5. Jangka Hayat Diabetes

Jangka hayat penghidap diabetes jenis 1.5 adalah serupa dengan diabetes jenis lain. Semakin lama dan lebih kerap kadar gula darah meningkat, semakin tinggi risiko terkena komplikasi, seperti penyakit ginjal, penyakit jantung, penyakit mata, dan neuropati.

Komplikasi ini dapat mengurangkan jangka hayat penderita diabetes jenis 1.5. Namun, jika gula darah dikawal dengan baik, komplikasi ini dapat dicegah.

Pencegahan Diabetes Jenis 1.5

Pada masa ini, tidak ada cara untuk mencegah diabetes jenis 1.5. Sama seperti diabetes jenis 1, penyakit ini disebabkan oleh faktor genetik. Oleh itu, adalah mustahak bagi rakan diabetes untuk mengetahui simptomnya, sehingga diagnosis dibuat dengan tepat. (UH)

Baca juga: Berdengkur memburukkan diabetes

Sumber:

Brahmakshatriya. Ciri dan prevalensi diabetes autoimun laten pada orang dewasa (LADA). 2012.

Cernea S. Perlindungan sel beta dan terapi untuk diabetes autoimun laten pada orang dewasa. 2009.

Diabetes.co.uk. Jangka hayat diabetes.

Hals IK. Rawatan diabetes autoimun laten pada orang dewasa: Apa yang terbaik? [Abstrak]. 2018.

Laugesen EL. Diabetes autoimun orang dewasa: Pengetahuan dan ketidakpastian semasa. 2015.

O'Neal KS. Mengakui dan merawat diabetes autoimun laten dengan tepat pada orang dewasa. 2016.

Regina Castro M. Kencing manis autoimun laten pada orang dewasa (LADA): Apa itu ?. 2016.

Garis Kesihatan. Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Diabetes Jenis 1.5. September. 2018.