ciri-ciri kanak-kanak yang terlambat bercakap - guesehat.com

Sebagai seorang ibu, nampaknya saya sering ditanya oleh pelbagai pihak mengenai kepintaran anak saya. Sejak dia dilahirkan, ada pertanyaan seperti "Dapatkah anak itu meluruskan lehernya?", "Bolehkah anak berbaring di perutnya sendiri?" Alhamdulillah, semua peringkat soalan dapat dilalui tanpa saya merasa rendah diri atau gagal menjadi ibu bapa. Tetapi ternyata ketika anak saya berusia 16 bulan, saya sekali lagi dihujani dengan pertanyaan "Bolehkah anak itu bercakap?" Sekarang soalan ini dengan jujur ​​membuat saya cemas kerana setakat ini anak saya hanya dapat mengucapkan 5 perkataan. Perkataannya adalah "Nenen, Sudah, Tidak Mahu, Tidak Ada dan Bye (Bye)." Saya juga menjadi takut bahawa anak saya mungkin mengalami kelewatan pertuturan atau kelewatan pertuturan. Adakah anda tahu mengenai kelewatan pertuturan ini? Mari kita bincangkan hari ini!

Apakah kelewatan pertuturan?

Kelewatan pertuturan atau kelewatan pertuturan adalah gangguan yang berlaku pada kanak-kanak yang menyebabkan mereka terlambat dalam kemampuan bercakap.

Punca kelewatan pertuturan

Punca kelewatan pertuturan kebanyakannya disebabkan oleh kurangnya rangsangan pertuturan. Biasanya kekurangan rangsangan ini adalah kerana anak itu tidak diundang untuk bercakap dalam kehidupan seharian. Terutama di zaman sekarang ini, teknologi boleh dikatakan menguasai kehidupan anak-anak sehingga masa yang seharusnya digunakan untuk berkomunikasi sebaliknya digunakan untuk bermain dengan alat atau alat teknologi seperti telefon bimbit atau tablet.

Walaupun kanak-kanak kelihatan ceria dan tenang ketika menonton TV atau video melalui alat, sebenarnya mereka tidak mendapat rangsangan sebenarnya seperti ketika mereka diajak bercakap secara langsung. Kurangnya rangsangan yang kebanyakannya berlaku kerana alat ini menyebabkan kelewatan pertuturan.

Ciri-ciri kelewatan pertuturan

Berikut adalah ciri-ciri kelewatan pertuturan yang dipetik dari Terapi Otak:

Umur 1 tahun (12 bulan)

 • Gunakan bahasa badan seperti melambaikan tangan atau menunjuk objek tertentu
 • Berlatih menggunakan beberapa konsonan yang berbeza
 • Menyuarakan atau berkomunikasi

Tanda dan Gejala Kelewatan Pertuturan pada Kanak-kanak berumur 1-2 Tahun

 • Tidak memanggil 'mama' dan 'dada'
 • Tidak menjawab apabila berkata 'tidak', 'hello' dan 'bye'
 • Kekurangan satu atau 3 perkataan pada 12 bulan dan 15 perkataan pada 18 bulan
 • Tidak dapat mengenal pasti bahagian badan
 • Kesukaran mengulangi suara dan pergerakan
 • Lebih suka menunjukkan gerak isyarat daripada bercakap secara lisan

Tanda dan Gejala Kelewatan Pertuturan pada Kanak-kanak berumur 2-5 Tahun

 • Tidak dapat menyampaikan perkataan atau frasa secara spontan
 • Tidak dapat mengikuti arahan dan perintah mudah
 • Kekurangan konsonan pada awal atau akhir kata, seperti 'aya' (ayah), 'uka' (buka)
 • Tidak difahami oleh keluarga terdekat
 • Tidak dapat membentuk 2 atau 3 ayat mudah

Berdasarkan ciri-ciri di atas, anak lelaki saya yang berusia 16 bulan tidak dapat memanggil "mama" atau "dada". Selebihnya dia boleh buat. Berdasarkan perkara ini, saya dengan jujur ​​merasa lega kerana anak saya dikatakan tidak mengalami kelewatan pertuturan. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar ingin mengetahui lebih banyak mengenai perkembangan anak anda, lebih baik jika anda pergi terus ke klik perkembangan anak di mana anak anda boleh diuji pertumbuhan dan perkembangannya untuk memastikan bahawa dia tumbuh dan berkembang mengikut usianya. Saya sendiri merasa cukup yakin bahawa anak saya mempunyai kemampuan sesuai dengan usianya sehingga saya tidak merasakan keperluan untuk membawanya ke klinik pertumbuhan.

Cara mengatasi kelewatan pertuturan

Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi kelewatan pertuturan seperti:

 • Berhenti memberi alat kepada anak-anak
 • Ikuti terapi integrasi pekerjaan / deria yang boleh dilakukan di klinik pertumbuhan. Terapi ini sendiri berbeza dengan terapi bercakap. Dalam terapi okupasi / integrasi deria, kanak-kanak biasanya akan diberi beberapa arahan yang bertujuan untuk merangsang pembentukan Axon (jalur transmisi saraf) yang kemudiannya akan berguna untuk kemahiran komunikasi mereka.

Oleh itu, bagi ibu-ibu yang bimbang anak-anak mereka tidak dapat berkomunikasi dengan baik, cuba perhatikan pelbagai tanda di atas sebelum panik. Sekiranya anak anda tidak berkemampuan dan kriterianya memenuhi kriteria kelewatan pertuturan di atas, bawa dia segera ke klinik pertumbuhan dan perkembangan. Memang benar bahawa pada waktunya dia akan bercakap seperti kanak-kanak lain, tetapi jika ia dapat dirangsang sejak usia muda sehingga kemahiran komunikasi dapat sesuai dengan usia, mengapa tidak?

Namun, pada akhirnya, saya percaya bahawa setiap ibu memahami apa yang terbaik untuk anaknya. Jadi, semoga berjaya, mommies!