Makanan Tambahan Omega 3 dan Omega 6 untuk Bayi - GueSehat.com

Seribu hari pertama kehidupan anak mesti sangat prihatin, kerana dia tumbuh dan berkembang dengan sangat pesat. Pertumbuhan dan perkembangan ini merangkumi pertumbuhan organ, otot, dan tulang, peningkatan berat badan, tinggi badan, dan lilitan kepala, meningkatkan fungsi sel-sel tubuh, mengembangkan organ dan sistem dalam tubuh, dan sebagainya.

Terdapat 2 faktor yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan keseluruhan kanak-kanak, iaitu faktor genetik dan persekitaran. Kerana sehingga sekarang kita tidak dapat berbuat banyak mengenai faktor genetik, apa yang perlu dioptimumkan oleh ibu bapa tidak lain adalah faktor persekitaran, salah satunya adalah memenuhi pengambilan nutrisi si kecil!

Kepentingan Asid Lemak Omega-3 dan Omega-6

Terdapat banyak nutrien yang diperlukan oleh si kecil anda dalam 1,000 hari pertama. Sebilangan nutrien yang tidak boleh anda lupa berikan kepada si kecil ialah DHA, EPA, dan ARA. Apa itu? DHA, EPA, dan ARA adalah asid lemak penting yang terdapat dalam makanan. DHA (asid docosahexaenoc) dan EPA (asid eicosapentaenoik) terkandung dalam asid lemak omega-3. Sementara ARA (asid arakidonik) terkandung dalam asid lemak omega-6.

Ketiganya adalah komponen blok bangunan sel saraf dan otak. "Khusus untuk EPA, ia juga berfungsi untuk membantu mengoptimumkan fungsi platelet, sehingga mencegah penyumbatan atau pembekuan darah," kata Prof. Dr. Rini Sekartini Sp.A (K)., Dari Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI).

Asid lemak penting boleh didapati dari susu ibu. Profesor Rini mengesyorkan ibu untuk mengonsumsi protein hewani, seperti daging, ayam, dan ikan, sehingga susu ibu kaya dengan nutrien ini. "Pilih ikan laut dalam, dengan anggapan bahagian laut tidak tercemar. Ikan yang boleh dipilih adalah salmon, tuna, dan sardin, ā€¯jelasnya. Walaupun ada tanaman yang mengandung nutrien ini, kadarnya tidak sebanyak protein hewani.

Setelah bayi anda mendapat penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan pertama, anda boleh memberi makanan pelengkap yang kaya dengan asid lemak penting ini, seperti minyak gandum, minyak canola, minyak hati ikan, daging, ikan, kenari, minyak jagung, minyak kacang , minyak kacang soya., serta minyak sayuran lain.

Faedah untuk Kanak-kanak dalam jangka masa panjang

Menurut Prof. Rini, kekurangan DHA, EPA, dan ARA akan menjadikan perkembangan otak tidak optimum. "Ini berkaitan dengan pembentukan sel otak, selubung otak, dan tisu penghubung sel otak (sinapsis). Sekiranya sarung dan sinaps tidak terbentuk secara optimum, maka rangsangan yang diberikan kepada anak tidak dapat diterima dengan baik oleh otak. Akibatnya, perkembangan kanak-kanak tidak optimum, katanya. Walaupun tanda-tanda kekurangan ketiganya tidak dapat dilihat secara langsung dengan mata kasar, pada masa akan datang kanak-kanak itu mungkin mengalami kelewatan perkembangan, misalnya kelewatan pertuturan dan sebagainya.

Selain pembentukan otak dan perkembangan fungsi otak, asid lemak omega-3 juga berguna sebagai anti-radang, menurunkan kadar kolesterol, mencegah barah, meningkatkan kepekaan insulin, mengurangkan risiko keradangan kulit, dan sebagainya untuk masa depan anak-anak.

Manfaat memenuhi asid lemak omega-6 pemakanan pada kanak-kanak termasuk mengurangkan keradangan artritis reumatoid, mengurangkan ketidakselesaan PMS pada gadis remaja, mengurangkan gejala eksim dan psoriasis, menghilangkan jerawat, dan mencegah neuropati diabetes.

Perlukan Tambahan?

Makanan tambahan yang mengandungi DHA, EPA, dan ARA, kata Prof. Rini, ia boleh diberikan kepada wanita hamil dan bayi dan anak-anak. Terutama pada bayi yang berisiko tinggi, seperti bayi pramatang atau bayi yang dijaga di NICU sejak sekian lama.

Kerana bayi-bayi ini sukar mendapatkan nutrien yang cukup untuk pembentukan otak. Nah, jika nutrien yang diperoleh tidak sesuai dengan keperluan tubuh, maka penggunaan makanan tambahan diperlukan. "Kanak-kanak yang pemakan pemilih juga harus diberi makanan tambahan," kata Prof. Rini.

Menurut kajian Pediatrik 2008, suplemen dengan DHA dan ARA pada bayi pramatang dikaitkan dengan peningkatan fungsi ingatan untuk mengenali sesuatu dan peningkatan skor penyelesaian masalah ketika mereka berusia 6 bulan.

Folilac adalah makanan tambahan yang boleh menjadi pilihan ibu untuk memenuhi keperluan nutrisi si kecil anda. Makanan tambahan ini mengandungi DHA 75 mg, EPA 7 mg, dan ARA 100 mg. Sumber DHA dan EPA yang terkandung di dalamnya adalah murni, berasal dari Laut Amerika Selatan, sehingga mengurangkan risiko terkena toksin terkumpul, seperti merkuri, timbal, dioksin, dan klorida.

Suplemen folilac adalah dalam bentuk kapsul lembut yang mengandungi 0.5 ml cecair, yang tentunya telah disahkan HALAL dari MUI. Anda tidak perlu risau anak kecil anda tidak menyukainya, kerana ada rasa vanila untuk mengurangkan bau ikan yang sedap. Anda boleh mencampurkan kandungan kapsul ke dalam makanan atau susu bayi anda.

Jadi apa yang anda tunggu, ibu? Ayuh, segera memenuhi pengambilan DHA, EPA, dan ARA untuk anak kecil anda agar pertumbuhan dan perkembangannya optimum dan mengelakkan semua jenis penyakit pada masa akan datang! (AWAK CAKAP)