Ubat Diabetes Baru - Guesehat

Beberapa waktu yang lalu, ubat diabetes terbaru telah disetujui oleh The Food and Drug Administration (FDA). Ubat ini mesti diminum atau dikenali sebagai ubat oral diabetes jenis 2. Ia dalam bentuk pil dan merupakan ubat oral pertama dari kelas peptida glukagon (GLP-1).

Ubat diabetes baru ini boleh menjadi pilihan yang lebih mudah dan berkesan untuk mengawal diabetes. Menurut para pakar, ubat diabetes baru ini dapat mendorong munculnya lebih banyak ubat diabetes oral baru dari ubat diabetes yang hanya dalam bentuk suntikan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ubat diabetes oral baru ini, berikut penjelasannya!

Baca juga: Prosedur Pemindahan Pankreas pada Diabetes

Dadah Diabetes Terkini Dilancarkan Secara Rasmi

Ubat diabetes jenis 2 yang baru dilancarkan adalah Rybelsus, yang merupakan ubat oral pertama dari kelas GLP-1. Menurut para pakar, ubat diabetes oral baru ini menawarkan keberkesanan dalam mengawal gula dalam darah dan juga keselesaan bagi pesakit diabetes.

Setakat ini, selain ubat diabetes oral, insulin juga merangkumi banyak pengguna. Satu-satunya cara untuk memberi insulin adalah dengan suntikan. Ubat GLP-1 yang ada sekarang boleh didapati dalam bentuk suntikan.

Ubat suntikan pada umumnya cukup mahal, selain itu pesakit diabetes juga memerlukan jarum. Kemudian, untuk menyuntik, diperlukan teknik khas. Jadi, rawatan suntikan diabetes ini boleh menjadi beban psikologi bagi pesakit kencing manis kerana mereka harus menyuntik setiap hari atau setiap minggu. Dengan ubat diabetes baru ini dalam bentuk oral, pesakit diabetes boleh mempunyai alternatif lain yang lebih praktikal dan lebih mudah.

Baca juga: Penyebab Sakit Sendi pada pesakit kencing manis dan Cara Mengatasinya

Bagaimana GLP-1 Lisan Berfungsi

Ubat diabetes baru ini adalah dalam bentuk tablet. Tablet GLP-1 ditunjukkan untuk orang dewasa dengan diabetes jenis 2. GLP-1 oral berfungsi sama dengan reseptor peptida glukagon, dengan menghentikan hati daripada menghasilkan gula darah terlalu banyak. Ubat ini juga membantu meningkatkan pengeluaran insulin oleh pankreas.

Ubat diabetes baru dari GLP-1 ini diberikan sekiranya rawatan dengan ubat lini pertama tidak berjaya mengawal gula darah. Oleh itu, ia tidak digalakkan sebagai rawatan pertama untuk diabetes.

Selepas pengambilan, ubat oral biasanya dimusnahkan oleh asid perut, sebab itulah ubat diabetes dan suntikan diabetes mempunyai kelebihan. Tetapi GLP-1 oral mempunyai cara untuk melindungi proteinnya dari asid perut.

Baca juga: Kajian: Inilah Profesion dengan Diabetes Paling Berisiko!

Ubat diabetes baru ini dalam bentuk ubat oral dari kelas GLP-1 adalah salah satu daripada beberapa ubat diabetes baru yang dikeluarkan beberapa tahun kebelakangan ini. Tiga ubat diabetes jenis 2 oral juga dilepaskan dan disetujui pada akhir tahun 2017, walaupun mekanisme itu berbeza dengan GLP-1.

Beberapa jenis semburan insulin juga dalam proses pembuatannya. Jadi, jangan terkejut jika dalam beberapa tahun ke depan ubat diabetes baru akan muncul, kerana permintaan tinggi. Kemunculan ubat diabetes baru diharapkan menjadi pilihan alternatif bagi Diabestfriend sehingga gula darah mereka dapat dikendalikan.

Sumber:

Garis Kesihatan. Tanpa Jarum - Ubat Lisan Baru Diluluskan untuk Penghidap Diabetes Jenis 2. September 2019.

Amerika Syarikat. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan. FDA meluluskan rawatan GLP-1 oral pertama untuk diabetes jenis 2. September 2019.

CDC. Laporan CDC baru: Lebih daripada 100 juta orang Amerika menghidap diabetes atau prediabetes. 2017.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found