Jenis Jerawat dan Cara Mengubatinya - guesehat.com

Kebanyakan orang akan menyebut apa sahaja yang tumbuh di wajah sebagai jerawat. Sebenarnya, sebenarnya terdapat banyak jenis jerawat dan tidak hanya tumbuh di wajah. Secara amnya, jerawat disebabkan oleh liang pori yang tersumbat. Pori-pori yang tersumbat biasanya disebabkan oleh:

  • Pengeluaran minyak yang berlebihan (sebum).
  • Bakteria.
  • Hormon.
  • Sel kulit mati.
  • Rambut tumbuh.

Jerawat sinonim dengan turun naik hormon yang biasanya berlaku pada remaja. Walau bagaimanapun, orang dewasa juga boleh mengalami masalah kulit. Mengenal pasti jerawat yang anda ada sangat penting untuk memilih rawatan yang tepat. Berikut adalah jenis jerawat, seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan.

Jerawat Bukan Keradangan

Jerawat bukan radang termasuk komedo (komedo terbuka) dan bintik putih (komedo tertutup). Kedua-dua jenis jerawat komedon biasanya tidak menyebabkan keradangan. Blackheads dan whiteheads juga mudah dirawat. Asid salisil adalah bahan kimia yang paling sering digunakan untuk merawat jerawat. Namun, secara amnya, bahan kimia ini adalah yang paling berkesan untuk merawat jerawat yang tidak radang. Asid salisil secara semula jadi mengelupas kulit dan membuang sel kulit mati yang boleh menyebabkan komedo.

Blackhead (pelawak terbuka)

Blackheads disebabkan oleh pori-pori yang tersumbat dengan gabungan sebum dan sel kulit mati. Bahagian atas liang terbuka walaupun selebihnya tersumbat. Ini menyebabkan bintik hitam kelihatan hitam dari luar.

Whiteheads (komedo tertutup)

Whiteheads terbentuk kerana pori-pori yang tersumbat dengan sebum dan sel-sel kulit mati. Tetapi tidak seperti komedo, bahagian atas liang yang tersumbat akan ditutup. Dari luar, whiteheads kelihatan seperti lebam kecil pada kulit. Whiteheads lebih sukar dirawat kerana liang roma ditutup. Walau bagaimanapun, produk yang mengandungi asid salisilat dapat mengatasinya. Retinoid topikal juga berkesan dalam merawat jerawat komedon.

Jerawat Keradangan

Jerawat yang kelihatan merah dan meradang disebut jerawat radang. Walaupun boleh disebabkan oleh sebum dan sel kulit mati, bakteria juga dapat menyebabkan pori tersumbat. Bakteria boleh menyebabkan jangkitan jauh di bawah permukaan kulit. Ini menyebabkan jerawat menjadi sakit dan sukar disembuhkan.

Produk yang mengandungi benzoil peroksida dapat membantu mengurangkan keradangan dan menghilangkan bakteria pada kulit. Benzoil peroksida juga dapat menghilangkan sebum berlebihan. Doktor boleh memberikan benzoil peroksida dalam bentuk ubat oral atau antibiotik topikal untuk merawat jerawat yang meradang. Retinoid topikal juga boleh digunakan untuk merawat papula dan pustula jerawat yang meradang.

Papula

Jerawat disebut papule jika dinding yang mengelilingi liang rosak akibat keradangan yang teruk. Ini menyebabkan liang yang tersumbat mengeras ketika disentuh. Kulit di sekitar liang ini biasanya kelihatan merah jambu dari luar.

Pustula

Pustula juga terbentuk apabila dinding di sekitar liang rosak. Tetapi tidak seperti papula, pustula dipenuhi dengan nanah. Pustula dari luar kelihatan seperti benjolan yang biasanya berwarna merah. Pustules juga mempunyai bahagian atas berwarna kuning atau putih.

Nodul

Nodul adalah istilah untuk jerawat dengan pori-pori yang tersumbat, jengkel, dan tumbuh. Tidak seperti pustula dan papula, nodul tumbuh lebih dalam di bawah kulit. Kerana nodul sangat dalam di bawah kulit, sukar untuk merawatnya sendiri. Biasanya, ubat tertentu diperlukan dari doktor, baik ubat luaran atau ubat oral.

Cyst

Kista boleh tumbuh apabila liang tersumbat oleh gabungan bakteria, sebum, dan sel kulit mati. Penyumbatan masuk jauh ke dalam kulit, jauh lebih dalam daripada nodul. Kista biasanya berwarna merah atau putih, dan menyakitkan apabila disentuh. Kista juga merupakan jenis jerawat terbesar dan biasanya disebabkan oleh jangkitan yang teruk. Kista boleh berubah menjadi parut pada kulit ketika sembuh. Kista memang boleh disembuhkan, tetapi dalam beberapa kes diperlukan prosedur pembedahan.

Seberapa teruk jenis jerawat ini?

Blackheads dan whiteheads adalah jenis jerawat yang paling ringan. Jerawat komedan jenis ini umumnya dapat disembuhkan dengan asid salisilik atau benzoil peroksida. Sekiranya tidak sembuh, doktor biasanya akan memberi anda retinoid topikal.

Pustula dan papula adalah jenis jerawat yang lebih serius. Anda tidak boleh menyembuhkannya dengan ubat biasa. Walau bagaimanapun, doktor biasanya akan memberikan ubat khas untuk menyembuhkannya. Sementara itu, nodul dan sista adalah jenis jerawat yang paling teruk. Anda harus mengikuti prosedur doktor untuk menyingkirkannya. Sekiranya dibiarkan, nodul dan sista boleh merosakkan permukaan kulit yang licin.

Bagi Geng Sihat yang berjerawat, mengetahui jenis jerawat adalah langkah pertama untuk menyembuhkannya. Anda juga harus tahu betapa teruknya jerawat anda. Sekiranya rawatannya salah, jerawat tidak akan hilang. Oleh itu, untuk mengambil langkah yang betul, lebih baik berunding dengan pakar dermatologi, ya. (UH / AS)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found