Rambut Gugur ketika Menyusukan | Saya sihat

Semasa anda hamil, rambut anda biasanya akan lebih tebal dan berkilau. Wow, rasanya seperti model komersial syampu! Lebih-lebih lagi, banyak wanita berjuang untuk menumbuhkan rambut mereka dan masih kelihatan cantik.

Namun, tiga hingga enam bulan setelah melahirkan, rambut mula rontok. Duh, rasanya Mums sekali lagi diancam dengan krisis keyakinan, di sini! Bagaimana mengatasi masalah keguguran rambut ketika menyusu?

Fasa Normal Selepas Bersalin

Sebilangan besar ibu baru akan risau sekiranya rambutnya gugur setelah melahirkan. Walau bagaimanapun, ada juga yang hanya mengalami ini pada kehamilan pertama atau salah satu kehamilan. Pada kehamilan berikutnya, mereka baik-baik saja. Ada juga yang tidak mengalaminya sama sekali.

Menurut David Salinger dari Persatuan Trichologists Antarabangsa, fasa ini adalah normal dan dialami oleh hampir 90% populasi wanita. Sebelum ini, semasa mengandung, rambut wanita hamil lebih tebal dan berkilau daripada biasa kerana peningkatan hormon estrogen dan progesteron.

Hanya setelah melahirkan, penghasilan kedua hormon ini mulai menurun. Walau bagaimanapun, fasa ini hanya sementara sebelum rambut dapat tumbuh semula. Jadi, anda tidak perlu terlalu risau.

Sennormal Apakah Fasa Rambut Gugur Ini?

Walaupun hampir semua wanita hamil mengalaminya, itu tidak bermakna tidak perlu waspada. Masih menurut Salinger, jika anda kehilangan 80 helai rambut setiap hari, sebenarnya fasa ini masih normal. Sebenarnya, ibu baru boleh kehilangan sehingga 400 rambut setiap hari!

Namun, bilakah anda harus berwaspada? Menurut Salinger, fasa keguguran rambut harus berhenti setelah enam bulan. Sekiranya terus jatuh atau bertambah teruk, anda mungkin menghadapi masalah kesihatan yang lain.

Rawatan untuk Rambut Gugur sekejap Menyusu

Menjaga bayi bukanlah kerja yang mudah. Selain melelahkan, anda juga boleh mengalami tekanan. Langkah pertama, pastikan kadar gula darah, zat besi, ferritin, zink, dan vitamin D berada dalam had normal.

Langkah paling sukar adalah pengurusan tekanan. Untuk mengatasi, Ibu boleh makan makanan yang lebih sihat dan mengandungi banyak protein untuk membantu pertumbuhan semula rambut.

Ramai wanita hamil takut mencuci rambut kerana bimbang rambut mereka gugur. Sebenarnya, anda harus tetap rajin mencuci rambut seperti biasa. Menurut Salinger, jika tiba masanya sehelai rambut gugur, ia akan gugur dengan sendirinya.

Sekiranya keputusan ujian darah adalah normal, maka berjumpa dengan doktor kulit anda. Pilihan rawatan yang dapat dilakukan termasuk ubat, terapi untuk mengurangkan keradangan di sekitar folikel rambut, hingga terapi laser untuk merangsang pertumbuhan rambut.

Sementara itu, ada banyak cara untuk menyamarkan rambut gugur, Ibu. Ada yang memilih untuk menggunakan bandana, ikat kepala, dan sekata penyambungan rambut atau rambut palsu. Ada juga yang memakai topi lebih kerap ketika keluar dari rumah, walaupun dikhuatiri akan menjadikan rambut gugur lebih teruk.

Namun, ada juga wanita yang mengalami keguguran rambut kerana masalah genetik. Ia juga memperburuk fasa keguguran rambut ketika menyusukan bayi. Sebenarnya, ini boleh berlaku dalam lebih daripada satu kehamilan. Atas sebab ini, penjagaan khas diperlukan untuk mengurangkan keguguran rambut.

Ramai ibu tidak terlalu peduli dengan fasa keguguran rambut ketika menyusukan anak mereka. Sekiranya krisis keyakinan diri melanda, cubalah cadangan dalam artikel ini. (AS)

Rujukan

Ibu Bapa Hari Ini: Kehilangan rambut selepas bersalin adalah perkara biasa - tetapi ada perkara yang boleh anda lakukan untuk menghentikannya

Ibu Kelly: Soalan Lazim: Adakah Penyusuan Menyebabkan Rambut Gugur Selepas Bersalin?