Penyebab kambuh asma

Sekiranya anda didiagnosis menghidap asma, tugas yang paling penting adalah mencari pencetus yang menyebabkan asma anda meletus. Asma adalah penyakit kronik yang menyerang saluran pernafasan, menyebabkan penderita mengalami sesak nafas atau sukar bernafas. Asma yang tidak terlalu parah dan diderita semasa kecil dapat hilang ketika mereka remaja, dan muncul semula ketika dewasa.

Asma boleh dihidapi oleh usia berapa pun, baik kanak-kanak, muda, dan orang tua. Dipetik dari Alodokter, hasil penelitian kesehatan dasar milik Kementerian Kesehatan Indonesia pada tahun 2013 melaporkan bahwa jumlah pasien asma di Indonesia adalah sekitar 4.5 persen dari jumlah populasi di Indonesia. Dan, Sulawesi Tengah adalah daerah dengan penderita asma yang paling banyak.

Punca Kekambuhan Asma

Rawatan yang boleh dilakukan pada pesakit asma adalah melegakan gejala yang timbul dan mencegah gejala kambuh. Sekiranya gejala mula muncul, pertolongan pertama yang diberikan biasanya menggunakan alat sedut pereda. Penghidap asma mesti mengetahui pencetus kambuhan asma, sehingga mereka dapat menghindarinya. Penyebab kambuh asma berbeza dari orang ke orang. Dilaporkan dari WebMDBerikut adalah beberapa sebab yang sering menyebabkan asma berulang.

1. Alahan

Alergi adalah salah satu pencetus kambuh asma yang dihidapi oleh banyak pesakit asma. Alergi yang muncul juga bervariasi, termasuk alergi terhadap serbuk sari, zarah lipas, rumput, jamur, pokok, tungau, dan bulu binatang. Terdapat juga beberapa jenis makanan yang boleh mencetuskan alergi, seperti telur, susu sapi, kacang-kacangan, gandum, ikan, udang, dan buah-buahan. Sekiranya asma yang muncul cukup teruk dan sukar dikawal, anda mesti berjumpa doktor. Mengendalikan alahan dengan betul akan melegakan serangan asma yang timbul.

2. Pencemaran udara dan wap sebatian kimia

Asap rokok, pembersih rumah tangga, dan minyak wangi dapat menyebabkan timbulnya asma pada beberapa orang. Sekiranya anda menghidap asma dan seorang perokok aktif, gejala batuk dan mengi akan agak teruk. Walaupun anda bukan perokok, berada di sekitar orang yang merokok juga akan mencetuskan serangan asma. Serangan asma mungkin tidak langsung muncul, tetapi boleh berlaku kemudian.

Baca juga: Berhati-hati, perokok pasif juga mudah terkena barah

3. Penyakit dan ubat-ubatan

Beberapa penyakit boleh mencetuskan kambuh asma, termasuk jangkitan pada saluran pernafasan, seperti bronkitis, selesema, dan sinusitis, serta peningkatan asam lambung. Jangkitan saluran pernafasan boleh disebabkan oleh bakteria atau virus. Biasanya ini adalah pencetus kekambuhan asma pada kanak-kanak di bawah umur 10 tahun. Bukan hanya penyakit, ubat juga boleh mencetuskan asma, anda tahu. Ubat ini termasuk aspirin, ibuprofen, naproxen, ubat untuk penyakit jantung, darah tinggi, migrain, dan glaukoma.

4. Sukan

Tubuh yang sihat adalah keperluan semua orang. Salah satu cara adalah dengan bersenam. Walau bagaimanapun, senaman yang berat boleh menyebabkan penyempitan saluran udara pada 80 peratus orang yang menghidap asma. Sekiranya anda tidak melakukan senaman fizikal secara aktif, cubalah berbincang dengan doktor anda untuk mengetahui latihan mana yang sesuai dengan keadaan anda sebelum memulakan.

Semasa latihan yang anda lakukan memicu kambuh asma, gejala yang muncul biasanya sesak dada, batuk dan sukar bernafas pada 5-15 minit pertama latihan. Gejala ini biasanya hilang selepas 30-60 minit bersenam. Namun, jika senaman menjadi pencetus kambuh asma, biasanya serangan asma akan kembali sekitar 6-10 jam kemudian.

5. Tekanan

Kemurungan dan tekanan kronik boleh dikaitkan dengan asma. Perasaan kecewa dan cemas juga boleh menjadikan sistem pernafasan anda bermasalah. Emosi berlebihan lain juga boleh mencetuskan kemarahan asma, seperti menangis, berteriak, marah, dan tertawa terlalu keras.

Baca juga: Lakukan 5 Perkara Untuk Menyembuhkan Asma Di Sini!

Mengawal Asma Sehingga Tidak Berulang

Anda harus mengesyaki setiap pencetus yang menyebabkan asma anda kambuh, geng. Sebabnya, mencetuskan serangan asma boleh menyebabkan timbulnya serangan asma yang teruk. Mereka yang menghidap asma mempunyai saluran udara yang lebih sensitif daripada orang yang sihat. Apabila pencetus asma mengiritasi paru-paru, otot saluran pernafasan akan menjadi kaku, sehingga saluran udara akan menyempit dan menyebabkan serangan asma.

Tetapi ada juga kes-kes yang jarang berlaku, iaitu pada orang yang menderita asma kronik dan kerap berulang, saluran udara yang menyempit dapat terjadi secara kekal. Ini boleh mengancam nyawa pesakit. Pengenalpastian pencetus asma dapat dilakukan dengan melihat sejarah reaksi kulit atau melakukan ujian darah. Doktor juga akan menasihati anda untuk menggunakan meter aliran puncak. Alat ini digunakan untuk mengukur berapa banyak dan seberapa cepat udara dikeluarkan dari paru-paru.

Setelah mengenal pasti pencetus kambuh asma, anda dapat mengawal dan mengurangkan kekerapan serangan asma dengan mengelakkan pencetus. Anda boleh meminta bantuan doktor untuk mencari ubat dan strategi yang tepat untuk mengelakkan pencetus penyakit asma anda. Bagi penderita asma, juga disarankan melakukan vaksinasi influenza dan pneumonia secara berkala agar asma mereka tidak bertambah buruk.

Baca juga: Faktor penyebab asma pada kanak-kanak dan simptomnya