Manfaat Mempunyai Tujuan dalam Hidup | saya sihat

Adakah anda tahu apa yang anda mahukan dalam hidup? Apa rancangan anda untuk 10 tahun akan datang? Ternyata penting untuk memiliki rancangan dalam hidup, kerana tujuan hidup menjadikan kita lebih sihat dan bahagia.

Kajian yang diterbitkan pada 10 Disember 2019 di Jurnal Psikiatri Klinikal menjelaskan, jika seseorang mempunyai makna dalam hidup, mereka lebih cenderung sihat secara fizikal dan mental. Bukan sahaja sihat secara fizikal dan mental, tetapi juga bahagia.

Sebaliknya, orang yang masih cemas kerana mencari makna dalam hidup mereka, cenderung mempunyai kesihatan mental yang lebih teruk. Ini kerana, perjuangan yang mereka lakukan untuk mencari tujuan dalam kehidupan dapat mempengaruhi mood, hubungan sosial, kesihatan psikologi, dan kemampuan berfikir dan beralasan.

"Kami mendapati bahawa tujuan hidup dikaitkan dengan fungsi fizikal dan mental yang lebih baik," kata Dr. Dilip Jeste, dekan kanan Pusat Penuaan Sihat dalam University of California, San Diego, Sekolah Perubatan.

Tujuan Hidup Menjadikan Anda Lebih Sihat

Selama ini, banyak yang memikirkan makna dan tujuan hidup dari sudut falsafah. Namun, Dilip mengatakan bahawa tujuan hidup dikaitkan dengan kesihatan, kesejahteraan yang lebih baik dan kemungkinan umur yang panjang.

"Mereka yang mempunyai tujuan dalam hidup lebih bahagia dan lebih sihat daripada yang tidak," sambung Dilip.

Kesimpulannya berasal dari kajian tiga tahun terhadap lebih daripada 1,000 orang dewasa dan 21 tahun yang tinggal di San Diego, Amerika Syarikat. Semua peserta diminta untuk mengisi sejumlah soalan yang menilai kesihatan fizikal dan mental mereka dan seberapa tajam otak mereka.

Mereka juga harus menjawab pertanyaan yang bertujuan untuk menentukan jumlah makna yang terdapat dalam kehidupan, dan juga mencari tujuan dalam kehidupan yang masih berlangsung. Dilip mengatakan bahawa tujuan hidup seseorang adalah konsep yang sangat individu. Ini boleh datang dari agama, keluarga, pekerjaan, atau peranan seseorang dalam masyarakat.

Baca juga: Rakan kongsi yang tidak menarik, wanita yang lebih bahagia

Pencarian Makna dan Tujuan dalam Hidup

Hasilnya menunjukkan bahawa, seiring bertambahnya usia, orang cenderung mengikuti lekuk berbentuk U untuk mencari makna dalam kehidupan mereka. Pencarian makna dan tujuan dalam kehidupan di kalangan orang dewasa muda sangat intens kerana setiap orang membuat keputusan mengenai kerjaya dan pendidikan.

"Pada usia itu, masa kegelisahan cukup besar kerana seseorang berusaha keras untuk mencari makna dan tujuan dalam hidup, tetapi belum menemukannya," kata Dilip mengenai orang berusia 20-an.

Apabila orang semakin tua dan lebih tenang dalam hidup mereka, mereka cenderung mencari perkara yang memberi makna bagi kehidupan mereka, menurut laporan itu. Tetapi, seiring bertambahnya usia, pencarian makna hidup kembali mencetuskan di dalam diri mereka.

Baca juga: Lima Cara Menjalani Hidup Bahagia Menurut Penyelidikan

Faedah Memiliki Tujuan Hidup

Kelemahan fizikal dan mental seseorang akan mencabar idea mereka mengenai diri mereka sendiri. Dan, semakin banyak ahli keluarganya dan rakan-rakannya mati, memaksa mereka untuk bertarung dengan kesedihan dan kematian mereka sendiri.

“Mereka mulai mempertanyakan makna yang terdapat dalam kehidupan pada usia muda. Oleh itu, mereka mula melihat semula. Makna dan tujuan hidup pada usia 75 tahun tidak boleh sama dengan usia 35 tahun, ”jelas Dilip.

Mencari jawapan untuk makna dan tujuan hidup pada usia berapa pun ada kaitannya dengan kesihatan diri. Kepuasan hidup dikaitkan dengan kesihatan fizikal dan mental yang lebih baik. Sementara itu, pencarian makna dan tujuan hidup yang berterusan dikaitkan dengan kesihatan mental yang lebih buruk dan fungsi otak yang kurang berkesan.

Menetapkan matlamat hidup adalah kunci kejayaan dalam mencapai apa yang anda mahukan. Di samping itu, mempunyai tujuan dalam hidup adalah penting agar hidup anda lebih sihat.

Baca juga: Benci Melihat Orang Lain Bahagia? Jangan narsisistik!

Rujukan:

WebMD. Mempunyai Tujuan, Memiliki Kehidupan yang Lebih Sihat

Lifehacks. 5 Manfaat Menakjubkan Menetapkan Matlamat Untuk Hidup Lebih Sihat


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found