Apa itu Kemandulan Sekunder | Saya sihat

Adakah anda pernah mendengar perkataan ketidaksuburan sekunder? Istilah ini merujuk kepada pasangan yang mengalami kesukaran untuk mengandung anak kedua, walaupun mereka telah menjanjikan sekurang-kurangnya 1 tahun.

Kemandulan sekunder sangat membingungkan. Macam mana boleh jadi? Ibu dan Ayah tidak mengalami masalah ketika melakukan promil untuk anak pertama mereka. Tanpa menunggu lama, ibu mengandung positif kehamilan. Mengapa begitu sukar kali ini?

Ramai orang berpendapat bahawa kes kemandulan primer lebih biasa daripada kemandulan sekunder. Kemandulan primer adalah keadaan apabila pasangan sukar mendapatkan anak sejak awal perkahwinan.

Walau bagaimanapun, berdasarkan tinjauan yang diterbitkan pada tahun 2018, kemandulan sekunder sebenarnya lebih biasa pada wanita. Dan, kebanyakan pasangan yang mengalami masalah ini menyerah untuk mendapatkan pertolongan. Sebenarnya, masalah ini tidak boleh dipandang remeh kerana boleh mengganggu psikologi, bahkan rumah tangga ibu dan ayah, anda tahu!

Punca Kemandulan Sekunder

Sebenarnya, beberapa penyebab kemandulan sekunder adalah sama dengan penyebab kemandulan primer, termasuk:

 • Kemandulan pada lelaki. Ini boleh disebabkan oleh kekurangan atau ketiadaan sperma, masalah dengan bentuk sperma, atau motilitas sperma yang buruk.
 • Masalah dengan ovulasi, seperti ovulasi tidak teratur atau anovulasi.
 • Penyumbatan tiub fallopio.
 • Endometriosis.
 • Fibroid.
 • Keguguran berulang.
 • Masalah imunologi.
 • Masalah serviks.
 • Terdapat gangguan pada endometrium.
 • Lekapan pada usus (lekatan).

Sebagai tambahan kepada keadaan di atas, kemandulan sekunder juga tidak mempunyai sebab yang diketahui atau tidak dikenali. Kira-kira satu pertiga kes kemandulan dikaitkan dengan kemandulan lelaki, sepertiga lagi berkaitan dengan kemandulan wanita, dan sepertiga lagi disebabkan oleh masalah pada kedua pasangan atau tidak dikenali.

Faktor Risiko untuk Kesuburan Sekunder

Kenapa saya tidak boleh hamil lagi, ya? Mungkin ada ibu yang bertanyakan hal ini di dalam hati mereka. Nampaknya, ada faktor risiko yang menyukarkan anda hamil lagi, iaitu:

 1. Umur

Sekiranya anda mempunyai anak pertama anda pada usia 35, kemungkinan anda akan mempunyai anak yang lain pada usia 38 tahun. Apa yang perlu anda ketahui, usia adalah salah satu penentu kejayaan kehamilan. Sebabnya, kesuburan akan berkurang dengan bertambahnya usia.

 1. Berkahwin lagi

Mungkin suami anda sebelum ini tidak menghadapi masalah kesuburan. Namun, suami Mums boleh menjadi yang kedua untuk mengalaminya. Namun, ada juga kemungkinan masalah kemandulan baru yang dialami oleh pasangan setelah mempunyai anak pertama.

 1. Masalah kemandulan bertambah buruk

Ada kemungkinan anda menghidapi endometriosis atau PCOS, tetapi anda tidak menyedarinya. Dan lama-kelamaan, masalahnya bertambah buruk, menyukarkan anda mempunyai anak kedua.

 1. Berat badan tidak ideal

Kesuburan dipengaruhi oleh berat badan. Sekiranya anda berlebihan berat badan atau kurang berat badan, ini boleh mempengaruhi ovulasi. Sementara itu, jika terjadi pada Ayah, ia akan memberi kesan pada kesihatan sperma. Ibu bapa baru cenderung menambah berat badan. Ini tentunya akan mempengaruhi kejayaan promum Mums seterusnya.

 1. Mengalami masalah kesihatan

Tidak mustahil ibu atau ayah mempunyai masalah kesihatan, seperti diabetes. Mungkin juga salah seorang Ibu atau Ayah yang mengambil ubat tertentu atau mengalami tekanan darah tinggi.

Sebilangan penyakit atau ubat-ubatan memang boleh mempengaruhi kesuburan seseorang. Oleh itu, segera lakukan pemeriksaan kesihatan dan bincangkan ubat-ubatan yang dimakan dengan doktor.

 1. Terdapat masalah semasa kehamilan atau kelahiran sebelumnya

Jangkitan pelvis atau prosedur dilatasi dan kuretasi berulang boleh menyebabkan lekatan rahim atau tiub fallopio tersumbat. Sekiranya anda pernah menjalani pembedahan caesar, anda mungkin mempunyai bekas luka tisu, yang juga boleh memberi kesan pada kesuburan anda.

Bilakah Minta Bantuan?

Sekiranya anda berumur di bawah 35 tahun dan belum hamil setelah setahun promil, segera berjumpa doktor. Walau bagaimanapun, jika anda berumur 35 tahun atau lebih, berjumpa dengan doktor sekiranya anda tidak hamil dalam masa 6 bulan. Akhirnya, tidak kira usia anda, jika anda mengalami 2 keguguran berturut-turut, maka jangan berlengah meminta bantuan doktor.

Beberapa pasangan masih berfikiran positif walaupun sudah lebih dari satu tahun tidak dikurniakan buah. Kerana mereka menganggap hanya masalah masa. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengabaikannya, ibu! Beberapa penyebab kemandulan boleh bertambah buruk dari masa ke masa. Menangguhkan bantuan perubatan sebenarnya akan mengurangkan peluang anda hamil lagi.

Rawatan Kemandulan Sekunder

Kedua-dua Ibu dan Ayah perlu diuji jika promil tidak berfungsi. Sekiranya ternyata kemandulan sekunder didiagnosis, terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan, iaitu:

 • Mengambil ubat yang dapat meningkatkan kesuburan.
 • Ubat kemandulan diberikan.
 • Lakukan inseminasi (IUI).
 • Menjalankan program IVF (IVF)
 • Lakukan prosedur pembedahan. Biasanya, doktor akan melakukan pembedahan laparoskopi untuk memperbaiki tiub fallopio yang tersumbat, serta membuang fibroid atau endometriosis.

Memberi adik kepada anak kecil anda adalah keputusan Ibu dan Ayah. Oleh itu, jika ternyata didiagnosis dengan kemandulan sekunder, maka tidak ada salahnya untuk mengatasinya. Bersorak dan sentiasa berfikiran positif, Ibu! (AS)

Is_Mother_Pregnant_Can_Carry_Toddler_Balita - GueSehat.com

Rujukan

Keluarga Verywell: Punca dan Rawatan Kemandulan Sekunder